Hej!,

Är idag medlem i en sammfällighetsförening (Anno 1977) som har en fjärrvärmeanläggning/värmeväxlare som förser 12 radhus med värme och tappvarmvatten. Anläggningen är alldeles strax 40 år gammal och frånsett ett par läckage mellan husen för varmvatten och något ventilbyte, ställdonsbyte under årens lopp så har den rullat på tämligen väl.

Det råder lite olika meningar om vad som skall göras, även från mer insatta personers sida, så tänkte se vad detta forummet eventuellt kunna vara behjälplig med.

Vi önskar optimal enerigieffiktivitet och hållbarhet, så att vi famöver kan hålla priset på en rimlig nivå och med hög dritsäkerhet.

1: Hur pass mycket energieffektivare kan en ny anläggning bli , hur mycket lägre blir förlusterna, hur pass mycket bättre isloerade är rören idag etc.

2. Vad för alternativt till fjärrvärme är att överväga utan att investeringskostnaden blir allt för hög eller inte betalar tillbaka sig snabbt nog.

3. Bör man bara endast ersätta en av delarna (Uppvärmingen/radiatordelen eller tappvarmvattendelen)

4. Vem är expert på sådant här idag och gör en oberoende objektiv projektering?

Skall bli väldigt spännade att se om det blir någon bra återkoppling på detta!

Stort tack på förhand!

Ledsen om jag skriver i fel forum, Är lite av en "Noob" här..

Mvh
Stero
 
1. Omöjligt att säga, kan vara allt mellan 5-50% om det är riktigt illa med eran nuvarande anläggning.

2. Värmepump är det enda alternativet skulle jag säga, fråga är då vilken sorts värmepump. Berg, jord eller luft.

3. Beror på.

4. En energikonsult. Dess gör ju inga installationer själva så dessa är oberoende och tar fram alternativ till er. Eftersom det handlar om en så pass stor anläggning så kommer ni att tjäna på att betala för kompetensen så att det blir en effektiv och bra anläggning.
 
Lite beror det också på utrustningen som finns idag gällande värmeväxlare och styrdon och ventiler. Är dessa i gott skick och bra isolerade kan man tjäna rätt mycket på att byta ut styrningen så att den förutom tar hänsyn till utetemp och fuktighet samtidigt reglerar efter innegivare i var bostad i t.ex hallen. Modernare utrustning kan även styra cirkulationspumpar osv så man får optimalt flöde och en låg returtemperatur.
 
Vi är lite i samma sits här med 70-talsföreningen och jag har ställt lite frågor i forum innan. Det lutar åt en gemensam fjärrvärmelösning här.

Våra rör med värme och varmvatten till husen löper under bottenplattor på radhuslängorna och sedan är det strypventiler och ettrörssystem i husen.

- Har värmeledningar (gröna stålrör), varmvatten och kallvattenledningar under hus typ evigt liv, eller förekommer läckage under hus (det blir knepigt läge i så fall)?

- Är det värt pengarna att pilla med automatiska alternativ och innegivare istället för plomberade strypventiler (heter det så?)? Husen gör av med ca 13000-15000 kWh värme. Det verkar som att bara slingorna till radiatorerna står för en hel del av uppvärmningen i vissa hus här och termostatstyrning verkar funka sådär...


Energikonsult får det kanske bli.
 
Redigerat:
Absolut förekommer det läckage från rören ibland och det märks främst under huset (servicegropen) längst ner i raden. Då är det viktigt att samtliga hus ovanför börjar söka efter läckan. Ettrörsslingor värmer en del bara i sig även om termostaterna stängt helt. Oftast skönt att kunna stänga av cirkulationen i rören under sommaren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.