Hejsan har en granne som bytt sitt tak. I samband med detta byggt over tomt grand med 50 cm over varan tomtgrans.

Hans nya tak gar over varan garage uppfart sticker it over varan parkering och I samband med detta. Sa byggde han sitt tak. Sa Nara garage taket sa vi kan inte end fa en hand I mellan hade ut byggnads namd som pastar att man far bygga in 50 cm pa grannes tomt. Area nat kallade Dom det problemet at Dom forstort garage taket. Ligger plat tak. Helt sondertrampat tak.

Min fraga till er ar. Vary I PBL star set man far bygga sa.

Ber on ursakt kan inte skriva aao pa Mobil

Varken granne byggfirma vill fixa skador sa fatt fuktskador I garage


Tack for all hjalp
 
Det är inte ok utan din tillåtelse! Ta bilder och lägg ut. Har ni sett grannens bygglovsritningar hos kommunen?
 
Välkommen till ByggaHus!
Det var verkligen illa!
Man får ALDRIG bygga något in på grannens tomt!
Kontakta de som har hand om bygglov i din kommun och säg att grannen byggt in på din tomt.
 
Inga ritningar Finns inlamnade. Byggnamnden bryr SIG inte. Haft pratat med Dom bildet kommer it I kvall. Ar pa jobbet. Mellan carat garage tak och Hans nya tak far mellan tofs. Kan inte pa nat satt Riva upp forstort tak fatt mogel I garage. Dom kommmer mater set morgon
 
Du kan ju börja med att se till att få ett skriftligt beslut från kommunen att de inte vill göra någon åtgärd mot intrånget, sedan överklagar du det.

Man får INTE bygga in över grannes tomt.

Men intrånget är inte bara en bygglovsfråga, grannen har gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande, vilket polisen troligen inte kommer att vilja utreda, men du kan få rättslig hjälp med att riva grannens tak. Är osäker på exakt rätta vägen att gå. Men du bör konsultera en advokat. Du kan ex. kontakta villaägarförbundet, de ger en viss juridisk rådgivning gratis inom ramen för medlemskap.

Skadegörelsen på ditt tak, kan du också få advokathjälp med. Beroende på omständigheter kan det dock bli svårt att få ersättning. Ex. om ditt tak redan var gammalt. Och du borde troligen ha stoppat arbetet (polis om inget annat hjälper) redan när de började gå på ditt tak.
 
Deras utlatande Fran name at area tiilater man bygger over fast Finns gransmarkering och ally. Lagger upp builder I kvall on set at ok
 
Polis gjorde inget. Haft konntakt. Kommer ta bilder after 16 taket inte sa gammalt 2 ar
 
Det är viktigt att du agerar omgående, om tiden får gå, så blir det mycket svårare att få rätt. Med rätt advokathjälp, så kan man få s.k handräckning från kronofogde och polis med att riva ett sådant här intrång inom timmar efter att det är utfört.
 
  • Gilla
thomas33
  • Laddar…
Garage tak vi byggt har bygglov.
 
Kolla vad som står i detaljplanen för ditt område, det kan finnas udda specialbestämmelser.

Om du ringer polisen om att det är pågående skadegörelse på din fastighet, så har jag lite svårt att tänka mig att de inte kommer ut, fullt så dålig är inte polisen.

Om det är i efterhand behöver du advokathjälp, det gäller att med korrekt motivering begära handräckning för rivning. har det gått så långt att bygget inne på din mark är färdig, så kan det vara försent att agera. Dvs. det skall gå att få bort ändå, men med en väldigt mycket längre uppförsbacke.
 
Ringde advokat at nu inkopplad. Dom har byggt klart taket. Har haft byggnads name ute Dom bryr SIG inte. Tar kort efter jobb.

Storsta problemet ar fattar inte hour man som byggnads name kan tillata 50 cm over grannes mark utan bygglov. Kommer DRA detta till civilrattslig on behovs. Kort ute runt 16.30
 
Som jag ser det så har du två vägar att gå, som kanske bör köras parallellt.

Dels tvinga byggnadsnämnden att agera. Om du anmäler ärendet skriftligen till bygglovsmyndigheten så är de skyldiga att ta ett beslut. Beslutet kan vara att ingen åtgärd behövs. Men beslut kan överklagas.


Samtidigt kan det ev. vara bra med en civilrättslig aktion, där du alltså stämmer grannen för att denne gör intrång på din tomt. men den biten bedömer säkert advokaten bättre än vi kan göra här på ett forum.

Skadegörelsen på ditt tak kan vara svårare att bevisa, framförallt att ev. skador verkligen beror på grannens bygge.

Om grannen har byggt med bygglov, så bör du ha blivit informerad av kommunen om bygglovet, och du borde nog agerat redan då.

Jag är lite nyfiken på hur detaljplanen är utformad. För normalt tillåts inte byggnader så nära tomtgräns. Dvs. även ditt garage står troligen närmare gränsen än vad man normalt tillåter. Det skall gå att ställa en stege mot takkanten och göra underhållsarbeten utan att inkräkta på grannens tomt. Det kräver normalt att byggnaden står minst en meter från tomtgräns, så att takkanten har 50 - 70 cm kvar till gränsen. Eller ännu mera normalt är att man kräver 4,5 m avstånd, men i de fall byggnader tillåts nära gränsen så brukar det vara minst 1m från gränsen som gäller.
 
Om byggnadsnämnden hävdar att det är OK, så överklaga deras beslut till Länsstyrelsen - men bara om du är säker på att det inte finns någon specialklasusul i detaljplanen, eller något servitut, som medger att garage placeras precis i tomtgräns och att tak ska få sticka ut över grannfastighet.
 
Närbild av takfotsprofil med ränndal och tjärpapp, sedd från undersidan.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Den sista bilden ar som set sag it fore
 
  • Gilla
Kennethihbg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.