Vi har en stor tomt idag och ska göra om den sista delen med skogsmark till gräsmatta/äppellund. Det har stått tallar där tidigare, dessa fälls i veckan och i sommar vill vi påbörja förvandlingen. Vi kommer givetvis ta in offerter, men det vore kul att höra om någon har gjort samma resa.

Det som behöver göras är alltså:

- Ta bort 4-5 ganska rejäla stubbar
- Jämna ut marken (lutar svagt)
- Fylla ut några sänkor med fyllnadmassor (3-4 kubik)
- Tippa på anläggnigsjord
- Strö ut gräsfrö

Har jag missat något? Vad kan ovanstående tänkas kosta för någon med en grävmaskin, fixar de det på en dag?
 
Skriv hur stort det berörda området är så blir det lättare.
 
Lite svårt att ge en uppskattning, hur stort område är det?
 
Ooops, klantigt av mig :) 400 m2!
 
Tvåa på den då ja :D
 
  • Gilla
Holmspel
  • Laddar…
800-1300kr/h för en större grävare med kusk. Lastbil för att köra bort stubbar och annat samma kostnad. Sedan tillkommer avgift för deponi.

En hjullastare kan också komma att behövas ifall fyllnadsmassor och matjord ej kan tippas direkt på plats. Matjorden kan med fördel även läggas ut med hjullastare med planerskopa. En duktig kusk gör detta på väldigt kort tid med mkt gott resultat.

En van grävare bör göra allt detta på en dag. Egen insats kan då vara att kratta till jorden lite samt så frö.

Större maskin är att föredra då det går snabbare och medben större skopa är det enklare att planera, samt kan stubbar sitta som bara den ibland och då behövs vikten/styrkan. Rototilt är nästan ett krav för att ni skall få ett bra resultat på kort tid och tjälkrok kan vara att föredra vid stubbryckning.

Avdrag/avjämningsbalk vid utplanering av matjord kan även underlätta ifall det skall vara en helt jämn större yta ifall tomten i övrigt är slät och fin. Men det är upp till kusken då alla har sitt eget arbetsätt.

Tänk även på att ni kan få återställa marken lite där grävarn kört in och ut. Detta speciellt på våren då marken är mjuk av allt vatten från snön.
 
Redigerat:
  • Gilla
Ewerth och 1 till
  • Laddar…
Tack för ett fantastiskt svar! Det kanske inte behöver bli så fantastiskt dyrt ändå!
 
Bara ta in offert från några företag. Det brukqr dock bli billigare om man projekterar själv och bara lejer in maskin och förare. Men då måste man göra en del jobb själv samt ha en del kunnande.

Nu har jag ej sett era förutsättningar men jag hade nog låtit en lite större grävare rycka stubbar samt grovplanera ytan.
Sedan låtit en mindre smidig traktor/hjullastare typ cat 908 eller liknande lägga ut matjorden. Sedan själv krattat till jorden lite samt sått frö och räffsat/vältat ned dem.

Tänk över redan nu ifall ni vill ha belysning eller vatten/bevattning framdraget någonstans så får grävarn fixa ner slang för detta.
 
S Stadsbonden skrev:
Tack för ett fantastiskt svar! Det kanske inte behöver bli så fantastiskt dyrt ändå!
Hur dyrt blev det i slutändan. Har nämligen en tomt helt utan gräsmatta bara lingonris och stubbar
 
Vi hade 1800m2 skogstomt, tog bort träd själva under några säsonger och resten gjorde grävföretaget med två gubbar och massor av fyllnadsmassor och jord för 210tkr (ingår då matjord för 100tkr)
Fylndasmassor i 3v februari sen när det sattsig så 1v matjord i maj sen var det klart för oss att så gräs
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.