Bosis
Byta till gips och ändå utvändigt dragen el?
 
Jag kommer också köra utvändigt dragen el när jag kommer till den. Funkar det i badrum också tro?
 
Ja? Är det olämpligt eller konstigt? Jag är ju inte kunnig utan vill bara inte ha dolda kablar i mitt hus utan föredrar att de ligger öppet.
 
  • Gilla
hsd
  • Laddar…
Ja, alltså ... badrummen har ju olika elklasser eller områden eller hur man ska säga. Där skulle jag dock kanske välja att dra in el genom väggen för lampa + ett uttag för rakapparater eller tvättmaskin eftersom själva upphängandet av kabel medför antingen kabelkanal som klistras fast eller massor av hål i tätskiktet i väggarna om man skruvar/spikar. Fast jag har ju inte bubbelkar, handdukstork och sånt. Tom tvättmaskinen är utanför badrummet. Sen blir det tvättstuga och dold förläggning under tätskiktet. Men reglerna skiljer inte på öppen eller dold förläggning i badrum såvitt jag läst - det beror på kablarna och uttag, spänningen och ip-klassen beror på området i badrummet. Hur som helst så kommer en elektriker få sätta in allt så då får han också ansvara för att det blir rätt.
 
Bosis skrev:
Ja? Är det olämpligt eller konstigt? Jag är ju inte kunnig utan vill bara inte ha dolda kablar i mitt hus utan föredrar att de ligger öppet.
Tja, "olämpligt" är det väl inte, men konstigt det är det. I Sverige så har vi en kultur med dolda eldragningar och "alla" tycks tycka att öppen förläggning är "skitfult". Något jag i vissa fall kan hålla med om, så elnörd jag är. Men många är som sagt kritiska och tycker det förfular.

Sedan så beror det ju på varför du inte vill ha dolda ledningar. Visst, får man en skada vid exv. genomspikning så ser man ju inte den, men risken för skada är mindre eftersom ledarna ligger mera skyddade. Nu är ju inte risken för skada på utanpåliggande kabel direkt stor till att börja med (iaf inte "inomhus", i garage, källare osv. så kan det vara värre), så jag skulle inte det låta avgöra.
 
  • Gilla
Bosis
  • Laddar…
Haha fullkomligt älskar den rådande masspsykos som även letat sig hit. Hur man kan få detta första inlägg till något kränkande är helt magiskt. Väldigt många gamla människor luktar gammal rövsvett och dålig hygien pga att vissa med åldern tappar luktsinne och ork.

Som svar på frågan är det nästan helt garanterat som flera svarar någon eller några golvmattor som luktar. Då de brukar lukta just gammal gubbröv.
Prova att under korta sessioner lokalisera vart doften kommer från. Raskt in i huset jobba av ett rum, ut ett bra tag och ta nästa rum. Det går väldigt snabbt att vänja sig med dofter.

Mvh/
 
  • Gilla
callelo
  • Laddar…
Kapten Haddock
Mycket om röv!
 
  • Gilla
Kapten_Haddock
  • Laddar…
Henri skrev:
Kapten Haddock
Mycket om röv!
Nej, gubbröv. Det torde vara riskfritt att uttala sig om att det luktar illa! ;)
 
lars_stefan_axelsson skrev:
Nej, gubbröv. Det torde vara riskfritt att uttala sig om att det luktar illa! ;)
Och rövsvett.
 
En ytterligare aspekt på detta med lukter är ju att vi är väldigt olika hur väl vi känner av lukter. Luktsinnet är inte lika för alla!. Vi har dessutom minnen av lukter som sätter igång känslor, vilket innebär att för en kan något lukta gott medan för andra så luktar det illa. Plus att en del av oss är luktöverkänsliga. Detta är inte på något sätt att förminska era upplevelser och jag har mycket stor förståelse för när det luktar "gammalt" och det är ingen angenäm doft. Jag tycker att ni ska prova med tidigare föreslagna åtgärder, så som ozon och ytskikt. Har själv renoverat då det satt dålig doft i väggarna av äldre sjuk människa. Lite färg och ordentlig rengöring kan göra underverk.
 
gerogwaa skrev:
Otroligt trist syn på gamla människor..
Nu skrev TS faktiskt inte något nedsättande om äldre människor.
Äldre/gamla människor har ofta en speciell doft, men för det behöver det inte vara något som man tycker luktar illa.
Allt handlar om vad man associerar med en doft.
För mig är den doften förknippad med någonting positivt, till minnen... Tex som när jag spenderade mina somrar som barn hos mina farföräldrar, min mormor och andra äldre släktingar som jag har positiva minnen av.
Men det betyder inte att jag vill att mitt hem ska lukta så!
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Farsan köpte en 60 tals kåk där ett par bott hela livet i princip. De rökte inomhus i drygt 40 år och det luktade satyg och såg ut.

Som tur var räckte det med att renovera allt ytligt. Huset i övrigt hade bra ventilation.
 
Har kämpat i snart 7 år med elak lukt och ett sjukt hus och eliminerat flera olika luktkällor.
Ozongasning kan vara en bra start, men kommer lukten tillbaka så finns det minst en aktiv luktkälla.

De luktkällor jag hittat i mitt hus som också var ett gubbhus;
- hundpiss under plastmatta i hall
- tryckimpregnerad ytterpanel
- suspekt limmad våtrumsmatta i badrum (lim och eller matta slog upp elak lukt)
- 6kvm svartmögel under golv i köket (läckande dold skarv på vattenledning)
- svartmögel i friskluftsintag (hemmasnickrade av trä och lutade inåt)
- massor luktsmittat material av tidigare mögelhärdar
- mängder med cuprinolbehandlat material inbyggt i kåken och även kreosot

Är fortfarande på jakt efter fler luktkällor så jag snart byggt om hela huset men fortfarande inte är kvitt all lukt.
 
  • Gilla
ASolros och 2 till
  • Laddar…
Till viss del kan jag kanske hålla med om att det är snyggare när elen inte syns - och lättare att måla om, tapetsera, hålla rent. Nu är ju mitt hus från 1936 och då tycker jag att toleransen mot synlig el kan vara lite större och likaså i 1800-talstorp eller liknande.

Jag misstänker att för min egen del kommer det att bli en kombination av synlig och osynlig el beroende på hur resten av renoveringen blir och vad proffsen säger. Jag planerar att göra liknande med alla vattenledningar. Numera finns det dessutom en massa smarta lösningar med golvsocklar, dörrfoder och taklister som har inbyggd plats för kabel och till och med vattenledningar. Den mest synliga elen blir nog taklampornas el.

Jag är kanske nojjig men just nu har mitt hus en kombination av inget gips, sågspån i fyrkantiga fack med papp runt som isolering mellan våningsplanen och inuti detta går det gamla rostiga vattenrör och gamla äckliga elledningar (ojordade, oisolerade med annat än isoleringsband och i flertalet fall med avskavd isolering) ... Jag kan helt enkelt inte koppla av. Så jag rev, rev och rev propp för propp och har just nu ett temporärt system av bara jordad kabel, jordade uttag, skarvsladd till takbelysningen och ett gäng flyttbara jordfelsbrytare.

Jo, jag vet att man inte får göra egen inkoppling och min är minst sagt ett gränsfall men nöden hade ingen lag då jag fick ett niagarafall av diskvatten rätt ner i proppskåpet en dag då köksavloppet sprack. Avroppsrören låg ovanför min inkommande el och mitt proppskåp :O så min tillit till elinstallationen är inte stark.

Min el är inte hemsnickrad i den bemärkelsen att jag börjat bygga upp ett eget system av fast installation. Däremot så tvingades jag under niagarafallsdagen snabbt hitta en lösning på den farliga situationen som uppstod. De två unga män som kom från försäkringsbolagets akutavdelning (nåt anlitat underbolag) stod bara där med halvöppen mun och gjorde ingenting. De var bara där för att besikta skadorna sa dem. Vi hade ingen ström, det var ett par dagar efter nyår och vi hade just köpt en fjärdedels kalv som låg i frysen. Så, med ficklampa i munnen, slog jag av all inkommande el, märkte upp alla kablar i proppskåpet, lossade rubbet, sprang till grannen med hårtork och proppskåp, rengjorde, torkade, sprang hem och borrade några hål i väggen där proppskåpet satt och tryckte in alla sladdarna i nästa rum, skruvade upp proppskåpet igen och monterade tillbaka alla kablar där de suttit innan. Säkert olagligt allt ihop.
Problemet som jag ser det är inte att jag avinstallerade och påinstallerade rubbet på egen hand - för man behöver inte vara kunnig eller duktig för att ta av och sätta tillbaka el som det satt. Problemet är mer att man kanske kopierar in fel som redan finns där utan att fatta det. Det funkade och vi klarade nyårshelgen men jag vill aldrig få en sådan överraskning igen med rör och el som ligger dolt och pajar.
 
Nä det finns det inget som heter... precis som att det inte "luktar källare" utan det är ju någonting som får det att lukta. Riv riv!!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.