Husägaren skrev:
När ytan känns sträv, uttorkad eller sliten är det dags att olja den igen och efter det kommer den att hålla länge innan det är dags att olja igen. Tänk bara på att inte ställa varma stekpannor, kastruller, kaffekokare etc direkt på bänken och om du vill ha matoljor stående dagligen på köksbänken så använd någon form av fat under.

Så var inte rädd för att välja ek, det är ett av de bättre (om inte det bästa) materialvalen i ett kök.
Med tanke på vad som skrivits strax innan, blir slutklämmen nästan cynisk.
Sen undrar jag hur länge länge är.

Jag älskar trä och har gärna bänkskivor i trä - på rätt ställen.
 
Vi har en massiv 4cm skiva i valnöt, nedsänkt häll men rostfri diskbänk på säljarens rekommendation. Den är noggrant oljad enligt rekommendation från Vedum - efter cirka 5 strykningar (2mån) utvecklades en tålig hinna och efter ett år och kanske tre strykningar till var ytan perfekt. De skönhetsfel som uppstått kom sig av vattenskador som lätt uppstod innan de första 3 strykningarna eller så. Nu är ytan helt smutsresistent. Behöver oljas en gång per år. Ang nedsänkt diskbänk sa säljaren att för att hålla dem snygga måste man olja i stort sett varje vecka vid daglig normal småbarnsfamiljsanvändning.
 
Hej, lite tips från en möbelsnickare och byggnadssnickare sedan 30 år tillbaka.
Tar bara den delen med skillnad mellan laminat och massivt samt ytbehandling.
Snickaren har både rätt och fel.
En vanlig laminatbänkskiva (stenhård yta i olika mönster, spånskiva i mitten) är ur "slå-sig"synpunkt eller rörelsesynpunkt att föredra framför en massiv skiva. (Massiv skiva är då rent trä rakt igenom).
En massiv träskiva rent allmänt som har slagit sig har troligen gjort detta pga att den ena sidan av skivan har inte haft samma förhållande som den andra.
Exempelvis det har blivit vått på den ena sidan, det är oljat eller lackat på endast en sida. Skivan har stått tätt mot något som gjort att den är torrare på en sida än den andra. Skivan har exempelvis legat mot ett betong-golv.
Skivan är lackad eller målad på bara en sida. Osv.

En massiv träbit expanderar med fukten som är i rummet, eller med den fukt som tillförs skivan vid våt-torkning mm.
Detta går aldrig att komma ifrån. Däremot kan man anpassa sig efter dessa förhållande.

Val av skiva.
-En bänkskiva som har flera mindre bitar är stabilare än en skiva med större bitar.
-En bänkskiva där årsringarna är stående är stabilare, slår sig inte lika mycket och expanderar inte lika mycket som en skiva med liggande årsringar. En skiva med stående årsringar får oftast ett "lugnare" mönster i ådringen.

Montering av skiva.
-Se till att utrymmet runtom skivan där den infällda hällen kan ventileras automatiskt så man inte stänger inne värmen.
Inte av brandskäl, utan för att få undersidan och översidans temperatur och fuktighet att komma så nära varandra som möjligt.

En laminatbänkskiva kan limmas eller skruvas fast antingen med små vinklar eller trälister. Behövs inte tänkas på något speciellt. Man kan limma lite hur som helst utan att äventyra funktion eller utseende.
MEN: en massiv skiva, där får man tänka till lite. Den kan absolut inte limmas fast. Med ett undantag. Om man nu absolut vill använda lim någonstans så skall detta vara de 5 innersta centimetrarna på skivan, ingen annanstans. Och detta kan man då göra för att hindra att skivan sväller inåt där man har lagt en snygg fog upp mot vägg eller kakel, eller man är rädd att rörelsen på skivan kan orsaka skada på kakel eller liknande.
Skivan måste sedan skruvas med speciella små "möbelvinklar". Det finns två modeller och båda kan användas men inte på samma ställe!
Detta är mycket viktigt. Det finns två modeller Två olika modeller av metalliska möbelvinklar för fastsättning av bänkskivor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
av möbelvinkel.

Den som är till höger skall endast användas att skruva fast i skåpets sidor och det avlånga hålet upp mot skivan. Använd helst kullrig skruv, och dra inte fast skruven för hårt upp mot bänkskivan. Drar du för hårt kan skivan spricka i framtiden när den rör sig.
Den andra modellen används endast om man skulle behöva vinklar antingen på skåpets baksida eller framsida.
Ett golvskåp har ju ofta en decimeterbred kant av rent trä eller ibland spånskiva längst in, och samma längst ut. Om ni behöver skruva en vinkel där skall de avlånga användas. Skruva inte dirkekt genom dessa decimeterbreda kanter!
Man kan i princip säga att de avlånga hålen skall sitta upp i skivan och de skall peka mot väggen och mot dig själv. De skall alltså inte monteras med hålen åt höger-vänster! Gäller båda sorter av möbelvinkel.
Sätt skruven i mitten av det avlånga hålet, inte i kanten.

Ju mer du oljar in skivan desto stabilare blir den för ju mer fett du har i skivan desto mindre fukt drar den åt sig. Olja även undersidan (eller lacka om du skall lacka den) åtminstone runt där hällen och diskhon är, cirka 2 dm in.

Här en till mycket viktig sak: När du sågat till hålet för diskho eller häll, se till att ganska omgående måla hela kanten med ngn bra lackfärg. Detta stänger porerna så att den suger fukt mycket mindre. Speciellt viktigt vid massiv skiva eftersom de öppna porerna vid nyss sågad skiva kan gör att ev innestängd fukt i skivan torkar ur för snabbt så det blir sprickor. Flera gånger varit med om sprickor i massiva skivor några timmar efter sågningen om det inte målas.

En annan sak vid ursågningen: Såga inte för nära en kant. Ursågningen får inte vara närmare en kant än kanske 30cm, allra helst 50 cm, just för att undvika sprickor och skörhet i materialet.

Till sist:lycka till!
 
  • Gilla
Per Gård och 3 till
  • Laddar…
Det går jätte bra att ha en induktionshäll nersänkt i bänkskivan. Det enda som jag tycker är problematisk är att runtomkring hällen avdunstar oljan och träet blir torrt då ska man olja in runt hällen nästan varannan månad. Men det beror på vilken häll man har. Min är glasceramisk då blir det varmt runtomkring. Jag hade induktionshäll förut och den blev inte så varm då var det inga problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.