Jag undrar om det är någon som har erfarenhet har att renovera en kakelugn? Jag har idag 3 st som har eldningsförbud och att låta någon renovera dem skulle ruinera mig då jag fick in offerter på att det skulle kosta 80 000 kr för alla tre. Hur svårt är det att göra själv om man går en kurs på några dagar.
Är det någon som vet om det finns kurser runt Örebro eller är det någon som vill ta sig an mina kakelugnar för ett vettigt pris, eller känner någon duktig?
 
Jag har fått för mig att kakelugnsmakeri är ett ganska avancerat hantverk, och inget som man ska ge sig på själv efter bara ett par dagar på kurs...

Kan du inte börja med att sätta om en i år då, och ta de andra allteftersom du har råd? En bekant fick en kakelugn omsatt för runt 20 000, så jag tror inte att det är något överpris direkt?
 
Innan man börjar fundera på att mura om en kakelugn ska man fundera på hur bra murare man är. En del människor är ju födda till murare, andra inte. Är man en duktig murare så är en kurs i kakelugnsmakeri bara grädde på moset. Har man aldrig murat så kanske man ska pröva med vanligt bruk och några tegelstenar.
 
Såklart så spelar ens förmåga på händighet en stor roll om man ska lyckas eller inte men renovering av kakelugn. Min fråga var om någon "vanlig" dvs inte murare har försökt sig på detta!

 
Är du säker på att de måste sättas om?

Vi har två gamla kakelugnar (från 1910-talet), som definitivt inte gick att elda i, spruckna sedan länge.

Nu är de lagade och godkända. Jag vet inte riktigt vad som gjordes, tyvärr var vi inte här då. Men det var två gubbar som fixade båda för 10000:- i handen.

Vi har inte börjat elda än, för det saknas fortfarande gnistskydd.

/EB
 
henrik_R skrev:
Finns diverse mer eller mindre flummig information om detta på nätet (i vanlig ordnig)
Kolla länken [länk]
Mycket och väldigt ostrukturerad information och väldigt flummigt (och konstigt... ;D)

Jag är ganska erfaren murare och skulle trots det inte ge mig på en kakelugn då jag har sett flera exempel när händiga Harry eller någon inte så nogräknad murar-klåpare har varit framme och kladdat.

Man kan dra kanalerna med bruk för att få den tät, dvs att toppen tas av och rökkanalerna dras, ett tag var det populärt att dra piporna i kakelugnar med samma bruk som man lagar skorstenar med (schädler, landex, beza o.dyl) men de bruken rör sig inte lika mycket som kakelugnen vid värme = sprickor och otätheter.
 
Låt en kakelugnsmakare som kan sin sak sätta om den.

Glidgjuta kanalerna har jag också hört att det inte håller, vilket är troligt då en kakelugn inte har något traditionellt bruk i sig utan endast lera, sand & vatten som "bruk".
Det kan uppta lite rörelser medans ett modernt bruk spricker.

Du kan få numret till min makare, han gav ett bra pris.

Han finns i Enköping men tar jobb runt om i Sverige.
 
morsan skrev:
Byggnadsvård Nääs har  en kurs i år
[länk]
Har å andra sidan hört om flera riktiga kakelugnsmakare som med jämna mellanrum får gå in och "rädda" kakelugnsprojekt som händiga hemmapulare dragit igång efter att ha gått just en kortkurs...

...kanske bara att inse att vissa projekt ska man inte ge sig in på som amatör. Respekt för yrkeskunnande ska man ha. :)
 
T
Finns också en viss risk att kakelugnen står så att gnistor kan slå in i träbjälklaget beroende på husets byggnadstyp/ålder, så ett proffs är att förorda här. Kanske svär jag i kyrkan, men har du funderat på möjligheten att ev sälja av en av dessa och sen investera förtjänsten på de 2 återstående ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.