T
Jag tycker att det är rätt intressant att läsa vad "Stockholmare" tycker och tänker baserat på vad ni som verkar ha sån' koll menar.
Väldigt få som kommer från Stockholm som uttalar sig dock. :)

För att svara på TS fråga så tror jag inte att man ska renovera badrum på "spekulation" utan fundera över behovet och önskan. Har man ett badrum som nått sin tekniska livslängd så får man nog se det som en del av att äga hus - det finns underhållsbehov och de kostar. Ibland handlar det om att måla om ett fönster, ibland att köpa nytt kylskåp ibland att lägga om taket eller göra om badrummet.

Det är ju inte så ofta frågan kommer upp om man ska köpa ett nytt kylskåp eller inte om det man har inte fungerar längre.

Sen är det ju frågan om man inte trivs med utformningen av det befintliga badrummet och då får man väl fundera över vad man kan/vill göra för att trivas bättre. Det kan vara allt från att byta handdukar till att göra om det från grunden. Kostnaden för det måste väl(?) styras av vad man har för ekonomi och vad man tycker det är värt att göra om det?
Lite kan man väl fundera på om det man själv vill ha är något som andra kan tänka sig att ha och om man funderar på att flytta snart eller tänker bo kvar länge - det kan ju styra lite om man vill göra något "extra" eller inte.

Om man tänker bo kvar en längre tid i huset så är det mer egen önskan/smak som får styra utformningen i kombination med vad man tycker att det får kosta.
Blir man glad varje gång man går in i badrummet så kan ju det motivera en högre kostnad/utgift.

Planerar man att flytta relativt snart så kan det nog vara rimligt att göra det mer neutralt så att det tilltalar fler - eller åtminstone inte avskräcker potentiella köpare.
Jag har sällan hört någon basera HELA sitt husköp på ett snyggt badrum men däremot motsatsen. Dvs inte vilja köpa ett hus som nyligen renoverat till något som man inte kan stå ut med själv.

Till sist så kan det ju vara så på vissa ställen att det finns fler hus än det finns köpare och då kan ju ett nyligen renoverat badrum få vågskålen att "tippa över" till fördel för den som har renoverat. Jag har hört liknande resonemang kring indragen fiber i den lilla ort där mina föräldrar har hus - de som har fiber indraget har mycket lättare att sälja sina hus än de som inte har.

Mitt spontana råd är att du inte ska se det som en värdehöjande inverstering i första hand, det är som sagt tveksamt om det "betalar sig" utan göra det om du vill/behöver(vilket det inte verkar som) och då mer ta hänsyn till vad det är "värt" för dig.
 
yonna skrev:
Nä - men det är inte alls säkert att du får tillbaka nedlagda kostnader. Gör du inget alls får du ändå vinst i Sthlm.
nä men det jag menade är ju att de bryr sig inte om det kostar lite eftersom de ändå aldrig betalar det i praktiken, de ökar lånet bara och räntan ökar lite grann men slutnotan kommer ju ändå bara när de säljer och ska kvitta mot nåt annat och har de ändå gått med vinst så spelar det ju ingen roll om badrummet kostade 500k. Hade man däremot varit tvungen att betala badrummet eller köket med sparade pengar så tror jag inte renoveringshysterin hade varit lika stor.
 
Jag tror att i ett badrum från -51, så har du troligen inte asbest i fix eller fog. På den tiden använde man ofta vanligt murbruk att sätta kakel i. De specialiserade produkterna kom senare. Jag har heller inte hört att det fanns asbest i den tidens tätskikt, men där är jag dåligt informerad. Tätskikten på 50-talet var ofta tjärpapp inbakade i tjära.

Rörisolering är ett möjligt riskområde.
 
Hej
Det är ju inte strikt 50-tal inredningsmässigt men så här ser det ut iaf. Knappast nåt att skryta med annat än möjligen livslängden som nu är på upphällningen. Fuktspärren är s.k bitumenmatta enligt husets byggbeskrivning och det vet jag inte om det kan innehålla asbest. Fix och fog har jag lämnat in på analys utan spår av asbest men då skrev någon här på forumet att det inte var något värt eftersom asbesten användes för att göra fix/fog mer trögflytande och användes så att säga vid behov om man blandat för tunt. Rätt eller fel vet jag inte. /LOB Gammaldags badrum med vita kakelväggar, badkar, handfat och retro bildekorationer, med utsikt mot ett trädlandskap genom ett fönster.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Äldre stil badkarsblandare med handdusch i ett badrum med vita kakelväggar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Äldre badkarsblandare med handdusch i ett badrum med vita kakelväggar och beige målade ytor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Äldre badrumsinredning med vit kakel, inbyggd tvålhylla och badkar, potentiell asbestfråga.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Rådalen och 1 till
  • Laddar…
Vill du inte renovera så tror jag inte du behöver. Om du ser till att inte spola för mycket vatten på golvet så belastas inte det tätskiktet så mycket. Och väggen är ju gjuten, så den tål en del spolning bara den får chansen att torka.
 
Vilket härligt badrum!
Både badkar, blandare, handfat, kakel m.m. ser precis ut som det som fanns i min mormor och morfars hus i Tullinge när jag växte upp, från 40-/50-talet då de lät bygga huset. (dock annan färg)

Personligen valde vi helt andra stilar i våra båda badrum nu när vi byggde nytt hus, men om det där fina gamla badrummet är i bra skick och du inte störs av det eller det verkligen läcker - varför byta, det är ju superfint? :)
 
  • Gilla
Rådalen och 2 till
  • Laddar…
Men nu tror jag ni driver med mig! Dock är det nog så att det som inte syns oroar mest. Gjutjärnsstammarna och de i lättbetonväggarna inbilade galvrören till tappvattnet. Dock är jag rätt säker på att tvålkoppen(om den går att rädda) och en liknande blandare kan bli aktuellt. Tror också att det blir i princip samma mix av puts och kakel. Vi får se/LOB
 
E
Såga loss hela badrummet och frakta till stockholm och sälj på auktion, då kan du köpa ett helt nytt hus för pengarna. Utan gjutjärnsrör.
 
  • Gilla
Rådalen och 3 till
  • Laddar…
Ingjutna gjutjärnsrör från 50-talet kan nog hålla i 100 år. Och en golvbrunn i gjutjärn (den är troligen mest anfrätt) kan reemaljeras för några tusenlappar.
 
lob skrev:
Hej...
[bild]
Hej LOB!

Jag blir riktigt tårögd när jag ser den vackra, funktionella tvålkoppen integtrerad i kakelskyddet över badkaret.
Så såg det ut i Riksbyggen-lägenheten vi flyttade in i 1952, och jag saknar den än :confused:

Vill du "fräscha upp" så kanske ett lite större badrumsskåp, med plats för alla schampo- och krämflaskor som behövs idag, kan vara på sin plats.
Kanske spegelbelysningen behöver ses över. Och en uppdatering av väggfärgen.
Och ta bort de malplacerade bilbilderna! Det är ju ett familjebadrum och ingen "menscave" :p
 
  • Gilla
lob
  • Laddar…
Jag förstår att man vill ha ett nytt badrum framför ett 60 år gammalt, framförallt ut ett vattenskadeperspektiv men även att ett så gammalt badrum är slitet...och de flesta vill ha modernt framför gammalt...

MEN att se detaljerna, inbyggda tvålkoppen, kakelplattor glaserade även i kanten, dvs olika plattor för hörn och vägg, inbyggd tvålkopp, dessa evighetsblandare, inbyggda badkar etc. - så här bygger man inte badrum idag, finns ens sådana kakeldetaljer? Iallafall inget som de flesta kostar på sig...

Jag gillar byggstilen kring sekelskiftet, man kunde bygga billigare pga industrialiseringen men man hade kvar omsorgen om detaljer, kvalitet och hantverk - men det fanns inte mycket till kök och badrum - men på 40 och 50 talet, även in på 60 talet så var man duktiga på design, att få saker funktionellt - men det hantverksmässiga, öga för detaljer fanns kvar...
 
  • Gilla
ichigo och 2 till
  • Laddar…
Identiskt med mitt badrum ! Kalkstensgolv och holk från 1953. Handfatet lär jag få byta och så har dom satt glasfiberväv ovanför kaklet. Kommer aldrig att renovera det, det är kanonfrächt tack vare dusch i källaren
 
  • Gilla
ichigo
  • Laddar…
Bygger du ett nytt badrum kommer det säkert hålla lika länge som det där. Om inte kortare..

Man byggde rätt förr. Vårt från -63 var i toppskick trots att man gjort om halva badrummet då badkaret togs bort.

Utifrån och in är det säkert kakel, fix, masonit, spont.

I golvet är det säkert plastmatta och spontat golv. Vad gäller gjutjärnsrören så kan det med fördel finnas mycket gods kvar. Så länge dom används så är det väl sällan en fara?

Men som någon sa är 150'000 lite väl mycket om ni kan göra en del själv.
 
Ett badrum är en sak, men jag som reser mycket i landet funderar ofta på hur man kan bygga nya hus ute i landsbygden, jag menar där byggkostnaden överstiger värdet när huset är klart ??

(den undrande är Stockholmare med badrum från -58)
 
Renovera. Förvisso är det som många andra sagt att det beror ju på om du ska bo kvar eller inte.
Jag och min fru (som kommer från Norrland) slet ut badrummet direkt vi flytta in för ett år sen av tanken att vi ska bo här förhoppningsvis tills vi inte orkar sköta huset själva men tills dess vill vi bo fint under den tiden och sätta vår prägel på huset, sen att bankkvinnan vi har sa "ring oss direkt ni är klaras så kan vi värdera huset och lägga om lånet så att ni blir av med topplånet" var bara en bonus.

Min åsikt är iallafall, om badrummet är så gammal så bör du renovera det för att slippa vattenskador som kan bli ännu dyrare än ett vanligt förbättring/ standardhöjande renovering. Som andra har skrivit så kan du komma ner på rätt låga kostnader, plastmattor idag är rätt fina ändå. Svärföräldrarna har plastmatta i sitt 2 år gamla badrum. Det är rätt snyggt faktiskt. Skamdu ha plastmatta kan du även kanske strunta i golvvärme helt eller lägga glesare slingor. Elarbeten kanske knappt behöver göras. Rådfråga hantverkare vad man kan göra för att rentav bara renovera så att det håller till en så låg kostnad som möjligt.

Ursäkta eventuella stavfel då jag skriver från iPad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.