Har ett 1,5 planshus och nu ha vi 1 llvp och innedelen sitter över ytterdörren men då kommer ingen varmluft till övervåningen så vi tänkte byta hela pumpen å sen sätta den i trappan ist så de kommer upp mer varmluft. trappan är öppen men nere ha vi även ny kamin som värmer nedevåningen.

Så ä de massa fula marken bakom inndelen om man få ner den?

Nybliven husägare
 
Du har (antagligen)ett stort hål bakom som rören går ut igenom, ev. går dom i en plastkanal åt sidan ist. men det ser du. Sen hänger innerdelen på en plåtfixtur som är fäst i väggen med ~6st skruvar. Om det är omtapetserat i rummet efter det att pumpen är installerad har du en annan tapet bakom den.

Så det är är nog risk för lite märken ja.
 
Att installera en pump kostar ofta runt 5000:-
Om installatören först ska demontera den gamla pumpen, utan att skada den, och sedan montera den igen, så är det betydligt mer jobb än att installera en ny.
Risken är att det kostar mer än det smakar, har ni funderat på att skaffa en pump till, eller kanske komplettera pumpen med element?
 
vi ska köpa den ny pump till hösten å då ändra på placeringen så inte flytta den gamla. så undra när dom montera ny om dom kan placera den på annat ställe. å hur mkt hål å liknande de ä bakom den gamla.
 
Så du ska ha 2st? Det är enkelt att plocka ned den gamla pumpen själv.

Vi hade en 1.5 plans villa, vi hade pumpen ovanför ytterdörren, med trappen till övervåningen direkt till höger, satt vingen på pumpen rakt ut (som den alltid skall vara i värmedrift) då kommer kalluften rullande nedför trappen, och varmluften ovanför, bra spridning och vi hade en stor värmepump, betänk att märkeffekten är vid +7.

Vi hade 22gr nere och 19-20gr på övre plan, vill man ha varmare så element på, inte många grader dessa skall värma ändå.

Inte lönt att byta fungerande luftvärmepump, om den inte är jättedålig förståss.
 
Sätt en till LLVP på övervåningen så får ni bra värme där och kan dessutom köra kyla på sommaren när de varmaste veckorna kommer. Man sover betydligt bättre om det inte är så varmt.
 
De flesta seriösa luft/luftvärmepumpsföretagen kan lämna förslag var man ska sätta den för bästa eller lämpliga effekt. Trappor kan ge lite problem eftersom det kan bli en köldbrygga eller så letar sig värmen nästan bara upp till övervåningen. Själv har jag med flera satt pumpen ovanför ytterdörr i hallen även fast effekten då kan begränsas. Det är för där stör den minst och är oftast minst i vägen. Det optimala är att du har munstycket/en rakt ut mot öppningar med hög fläkthastighet och gärna ett par grader över önskad effekt.

Att tänka på är att fläkten från en luft/luftvärmepump även kan hjälpa till att sprida värmen från kaminen i huset. Är L/luftvärmepumpen runt 10 år så är den på sluttampen men kan hålla några år till.
 
Redigerat:
ja våran ä jättedålig här. även de ä 3-4 plus ute så få vi ha den på 25-26 grader för bli normalt inne å den ä 12 år gammal så ny ä inte fel heller
 
Vad har ni för årsförbrukning?
 
Stålstångsdiagram och linjediagram som visar energianvändning i kWh över ett år, markerade värden för januari och december.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
å då hade vi ingen kamin januari å februari så nu 2017 ä den lägre. vet inte om de ä normal förbrukning?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.