Jag kör en server med hyper-v och vitrualiserar en pf-sense router i denna och har då flera nätverkskort i den för att kommunicera med både lan och WAN.

Men för att nå hyfsad hastighet räcker det nästan med vilken halv gammal dator som helst ingen större disk eller minne behövs.

Kör pfsense främst för att prestandan på VPN tunnlar är grym i förhållande till kostnaden för prylarna. Eftersom jag kör min hyper-v server till andra saker också så räckte det med att komplettera med ett nätverkskort.

När det väl är installerat är den som vilken router som helst med ett webbbaserat hyfsat enkelt gränssnitt
 
tommib skrev:
I praktiken är det väldigt svårt att dra fiber själv.
Det här med fiber är inte alls det hokus-pokus många framställer det som. Jag var på väg att hyra in specialister för att flytta min fiberkonverterare och fick lyssna till oändliga historier om svetsning och massor med arbetstimmar.

Ända tills jag öppnade boxen och upptäckte att fibern var terminerad med en helt vanlig SC-kontakt. Ett skarvstycke för en tjuga och en 20m fiberkabel så var det klart.

Se bara till att den som installerar fibern terminerar den där du vill ha den så kan du dra den vidare till var du vill.
 
tommib
Jag kanske skulle kvalificerat det uttalandet med "längre sträckor". Nej, att trycka i en SC-kontakt i ett skarvstycke är inte så svårt. Problemet är om du behöver dra patchfibern 150 m i ett rör, den är helt enkelt inte gjord för det. Att dra 20m utanpåliggande är inte samma sak. Du får också problem om kontakten inte går igenom det röret som du har tänkt använda.

TS har redan fått bra svar på sitt problem. Att dra en patchkabel 150m hade inte varit ett bra sådant.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
Fiberna är nästan alltid terminerade med en kontakt. Om man kan leva med att ha anslutningen där den är så är det enkelt att dra vidare med en lång patchfiber. Behöver man backa och flytta undan fibern är det värre. Att rengöra och svetsa fibern är lite krångligare.
 
tommib skrev:
TS har redan fått bra svar på sitt problem. Att dra en patchkabel 150m hade inte varit ett bra sådant.
Det håller jag med om men det föreslog jag inte heller. Mitt inlägg var riktat till andra med liknande frågeställning som råkar på tråden och som vill undvika att deras okunskap exploateras av firmor som tar groteskt betalt för jobb som är obetydligt svårare än att förlänga en lampsladd :)
 
tommib
Ja, givet de förutsättningarna är det inte svårare än att förlänga en lampsladd. Men även det kan vara svårt om man inte är noga ;)

Jag skiljer på att dra fiber, vilket jag likställer med att blåsa en "rå" fiber, och att dra en patchkabel oavsett om denna är fiber eller Cat5e/6.

Lämnar vi den semantiska diskussionen så håller jag med dig, det är inte alls svårt att koppla om sin fiber om möjligheten finns, man måste bara vara noga med passningen och inte få skit på kontakterna. Det förutsätter dock att kontakterna passar genom ev rör och genomföringar. Det var bara inte tillämpligt i just TS fall.

Jag skulle vilja se den fiber som inte är terminerad i en kontakt, apropå petersv.s svar ovan :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.