Hej.

Har ett hus med källare. (Vi har ej byggt huset eller renoverat källare. Tidigare ägare som gjort. Huset byggt 40talet, tvättstuga osv slutet på 80talet.)

Haft ett par översvämningar ur golvbrunnen i tvättstugan pga stopp. Vattnet togs bort i prinicp direkt varje gång.
Märkte dock att golvet (plastmatta) blev mjuk och svampig. Det fortsatte fast inga nya "översvämningar" ägt rum. Luktade lite äckligt, typ mögel/skaldjur i tvättstugan.

Vi rev tillslut upp golvet och det var pölar med vatten lite här och var i tvättstugan under golvet. Ca 1,5m från golvbrunnen. Spånskivor som funnits var helt borta (men man ser att de funnits då dem fanns kvar på de torra delarna av golvet).

Vattnet kommer inte upp från själva golvbrunnen... Utan vattnet rinner upp UNDER golvbrunnen.
Alltså har vatten hela tiden runnit upp under golvet utan att vi sett detta...
nu när det bara är betonggolv kvar ser man detta ganska tydligt.

Det blir liksom blött under golvbrunnen och ut mot golvet, men inte på delen av golvbrunnen som sitter "ovan golv" och inte heller på den plastmatta vi satt som en tratt, runt golvbrunnen.


Är detta något som bör gå på försäkringen och hur bevisar man det för bolaget? Tvätta en jäkla massa tvätt och hoppas att det rinner upp just innan dem kommer på besök? Fotografera? Filma? Eller är det helt onödigt tidsslöseri då dem ändå inte tar hänsyn till tex en film?

Jag antar att hela betonggolvet måste upp och göras nytt, och ny golvbrunn/avlopp måste göras... och sen helrenovering av tvättstuga och badrum/bastu (sitter tyvärr ihop med tvättstugan så enligt försäkringsbolaget måste all göras pga ytskicket, på en gång)

Blir till att belåna huset 😢 Eller dumpa hela badrummet/bastun då det är dyraste att renovera.
 
Plastmatta på spånskiva på betongplatta i källare?!

Är huset dränerat?
Jag skulle tro att fukt kommer upp genom plattan.
 
man lär ju först försöka konstatera om det är vatten rent allmänt eller om avloppet felar så det tränger upp om nån tex spolar uppöver?
 
Vatten utifrån tror ja inte försäkringen täcker utan där är man skyldig och ha en fungerande dränering.
 
1. Lugn i stormen
2. Börja underifrån.....Hur ser det ut under betonggolvet med kapilärbrytande skikt? ....ta upp ett inspektionshål under något skåp eller bänk?...Är dräneringen utvändigt ok?
3. Om du hittar fuktig sand så kan det vara sönderrostad golvbrunn..trasiga avloppsrör...om fuktig sand så måste allt ut och du måste bygga upp ett bättre system med isolering o kapilärbrytande funktion o då är det lämpligt att dränera om samtidigt o tillägsisolera utvändigt
4 Om du har takhöjd så att det räcker kan du välja annan lösning då kan du lägga ett ventilerat platonsystemgolv efter det att du bytt avloppet och slipat av tätskikt och verifierat yttre dränering
 
Det är betong först. Sen har dem lagt en plastmatta, sen spånskivor och sen plastgolv över det. (Spånskivorna har blivit blöta och sönder pga vattnet under golvet då).

Tror som sagt dem gjorde detta på 80talet, kanske tidigare. De hade också isolerat matkällaren med barnblöjor....
 
konstruktionen är ju helt befängd men det spelar ju ingen roll. Du lär ju ta reda på vart vattnet kommer ifrån. Inträngande från marken eller om det är avloppsvatten. Eller rentav nån läckande färskvattenledning.........
 
Vet inte hur det ser ut under betonggolvet men får kolla upp det..
Dräneringen utvändigt är ok, nyare än resten men vet inte exakt årtal. Fanns enbart fukt i tvättstugan inte i de andra rummen i källaren när dem var här och mätte det.

Försäkringsbolaget ska komma och kolla igen senare. När jag talade med han nu precis så menade han på att om det är fel på golvbrunnen/rören där går det på försäkringen. (Förstod inte varför men han pratar så enormt snabbt i telefon att det är svårt att hänga med...) Men inte på försäkringen såklart om det tex varit stopp i avloppet så golvbrunnen svämmat över och vattnet sen sjunkit ner.
 
Det är avloppsvatten! Det kan jag lova.... 😢
Luktade skit(eller äckligt iaf) och fanns tvättmedelsrester spritt på betonggolvet när vi rev upp. Lukten är som tur borta efter att fläktarna torkat upp ordentligt.
 
Ja, konstruktionen är läskig... Förstår inte riktigt hur de tänkt när de gjort vissa saker i huset. Om dem gjort det själva eller om det var ok på den tiden.
 
Troligen en pensionerad hobbysnickare. Har sett en del hus dylika ägt och byggt om och en del saker är oftast liksom jaha hur tänkte man här......de lever på nåt sätt i sin egen lilla värld och plåster som fästmetod kan ibland vara helt okej likaväl som andra kufiska lösningar.
 
  • Gilla
peroande och 1 till
  • Laddar…
Såhär har de lagt golvet.
På nått ställe är betonggolvet inte ens rakt utan sluttar i mitten av rummet till en liten "grop". Inte supertydlig för blotta ögat och har inte synts förrän man rev upp, men vatten ansamlas där och med vattenpass syns det att betongen inte är rak.

Ojämnt betonggolv med lutning och en närbild på en upprivet golv med synlig plastgolvunderlag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det där var vanligt på 80-talet, en kompis fick garaget iordninggjort till rum, de lade platonmatta i botten, sedan spånskivor och så platsmatta på det. Där funkade det ju eftersom det användes som sovrum, men garagets vattenkran satt kvar på väggen :-D
 
Hej kom o hjälp...

Bra med "ny" dränering..dvs inte 1940 ...

Nu till skadan troligtvis handlar det om stopp i golvbrunnen och att vattnet skadat spånet...golvbrunnen kan vara sönderrostad samt att ni har stopp i köksavloppet som antagligen ligger efter tvättstugan..

Ni behöver bara göra om golvet i tvättstugan samt ta dit en avloppsfirma som spolar o inspekterar ert avlopp..

Nästa golv ta platonmatta o byggmax våtrumsskiva med fiberarmerad xps 12mm sedan klinker.
 
byggarätt skrev:
Hej kom o hjälp...

Bra med "ny" dränering..dvs inte 1940 ...

Nu till skadan troligtvis handlar det om stopp i golvbrunnen och att vattnet skadat spånet...golvbrunnen kan vara sönderrostad samt att ni har stopp i köksavloppet som antagligen ligger efter tvättstugan..

Ni behöver bara göra om golvet i tvättstugan samt ta dit en avloppsfirma som spolar o inspekterar ert avlopp..

Nästa golv ta platonmatta o byggmax våtrumsskiva med fiberarmerad xps 12mm sedan klinker.
Jo, avloppen har spolats 2 ggr senaste året. 1 gång året innan. (2ggr om året med rensslang). Sista gången de spolade släppte proppen i köket varpå det blev kaos i källaren.. Fick fixa rören i köket då med. Men inga firmor hade tillgång till kameror... Får leta vidare på den fronten :) Trodde de flesta större firmor hade det.

Möjligt golvbrunnen är rostig, något fel är det på den iom att man får spola avloppet där så pass ofta... Vore den hel skulle nog inte vattnet tränga upp "under" den heller.
Men det blir ju ny sån när golvet är uppbilat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.