Hej! Har haft en OVK besiktning i lägenheten och de anmärkte på de fem sakerna nedan:


1001 Kan ej rensa systemet pga av det är byggt med gråslang ovan tak, stor risk att det går sönder.
1001 Har tryckande fläkt ihopkopplad med centralfläkten, luft trycks ut i badrummet.
1001 All kanaldragning gjord med gråslang vilket medför stort tryckfall
1001 Saknar tilluft i sovrummet.

"Frånluftsvärde i kök 3 l/s och i bad 7,3 Kök skall ha en fläkt som kan forceras vid matlagning och dom som är fungerande efter husets krav har värden vid ungefär 8 och 27-30 vid forcering.
Detta utan att kanalerna ej rensade."

Köksfläkten är ihopkopplad med centralfläkten så då borde väl det lösas med en kolfilterfläkt och använda befintlig kanal till frånluft i köket?
Att det är draget med ventilationsslang och inte rör går väl inte att lösa utan att bryta upp taket?
Sovrumsfönstrena är gamla, otäta och drar men det går kanske att lösa med tilluftsdon i karmen?

Någon med större kunskap inom ämnet som kan hjälpa till med lösningar?

Mvh
 
Finns det skriftlig tillåtelse för den renovering som har satt dit de enl besiktningsmannen olämpliga slangarna och köksfläkten? Har föreningen framställt krav på att du ska åtgärda?
 
Renoveringen gjordes precis innan vi köpte den för 3 år sedan så någon skriftlig tillåtelse har vi inte fått från förra ägaren. Besiktningen gjordes för ett år sedan och vi får först information nu om vad som måste åtgärdas av föreningen när vi ska sälja den..
 
Dessvärre är ni nog återställningsskyldiga gentemot föreningen då och säljaren har endast två års ansvar för dolda fel så där har ni inget att hämta. Fläkt och tilluft är som du säger lätt att lösa. Men gråslangen är ju svårare utan att riva. Normalt bygger man inte in sådan slang.

Tilluften är eventuellt föreningens sak att lösa om inte den boende har tagit bort någon tilluftsventil.
 
Som sagt, slangen går nog inte att byta utan att riva i taket. Det behöver inte vara en jätteinsats att fixa taket. Om du ex. sågar ett spår där slangen går (nu antar jag gipstak), och sedan antingen lappar igen och spacklar o målar. Eller sätter ett extra lager gips i taket som täcker alltihop, sedvanlig spackling av gipsskarvarna och målar.

Jag tror att om du för enkelhetens skull anlitar en målare för att spackla och måla taket så pratar vi om totalt kanske e dags arbete, mycket av det går åt på transporter och att bära in material och utrustning, så troligen kan du passa på att fräscha upp även väggarna inom ungefär samma tidsram.

När du byter slangen, så undersök noga vad som är godkänt. Det finns flera rätt tuffa krav på ventilation från kök. Det handlar dels om brandskydd, det skall kunna brinna inne i kanalen i 15 minuter utan att branden sprider sig ut ur kanalen. Det löser man oftast med brandisolering av kanalen. Och den får givetvis inte vara gjord av plast. Men det krävs också att kanalen skall kunna rensas med rätt bryska metoder, vilket diskvalificerar de flesta metallslangar som finns för vent. kanaler. De får inte användas till just kök.
 
Redigerat:
Tilluften är som sagt normalt föreningens ansvar, om det saknas ventiler. Men det är en rätt vanlig anmärkning där en ägare har slagit upp en vägg eller två för att skapa ett sovrum. Det nya rummet blir då avskärmat från bef. ventilation. Dvs. väggbygget har då inte gjorts korrekt vad gäller friskluft.
 
När det gäller imkanal (frånluft från kök) som är kopplad till centralfläkt som suger luft från mer än en lägenhet så måste hela imkanalen vara brandisolerad med minst EI15, även inom egna brandcellen (lägenheten).

Med andra ord måste det vara brandisolering runt den inbyggda kanalen i taket, det gör att taket antagligen måste sänkas minst 5cm för att isoleringen ska få plats runt kanalen.

Edit: håller på med bla brandskydd och brandlarm på jobbet.
 
Tack för alla svar! Här kommer en skiss på köket i profil för att förtydliga. Motorn till frånluften sitter i högskåpet till vänster och ventilationslangen går från den öber taket till fläkten. Är det möjligt att sätta rör från motorn till "väggen" på högskåpet och ha frånluften därifrån? Sen dra ut och slänga ventilationsslangen och byta till kolfilterfläkt?

http://imgur.com/a/0yrS7
 
Du har alltså ett aggregat/fläkt i högskåpet.
Kan du ta en bild på det aggregatet/fläkten?

(Tips: Lägg upp bilden direkt till tråden istället för att gå genom extern site, enklare för alla)
 
Här är lite bilder för att förtydliga.

Planlösning uppifrån
Handritad skiss av en planlösning med markerade rum och position för köksfläkt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Fläkten/aggregatet
Öppet högskåp visar en ventilationsslang kopplad till ett aggregat, omringad av teknisk information och varningsetiketter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Slangen i bilden ovan fortsätter här
Flexibel ventilationslang ansluten till ett grått rör och isolering i ett ventilationsskåp.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Och går över i ett rör. Bild tagen i högskåpet med kameran riktad mot fläkten
Ventilationsslang ansluten till fläkt i högskåp med förslag på modifikation för att montera frånluftsdon.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Här kommer ett rör ut till fläkten, så det innbyggda verkar vara endast rör
Flexibel ventilationslang ansluten till en fast rörinstallation i ett högskåp.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ännu en bild på fläktutgången. Är det möjligt att koppla bort från fläktmotorn, sätta ett 90g rör och klippa hål i översta plåten för att sätta ett frånluftsdon där och sen använda en kolfilterfläkt?
Rör och slang ansluten till köksfläkt i skåp, med vita kakelväggar som bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Går det att byta ut slangdelen mot rördelar för att förbättra siffrorna sedan?
 
Vilken fläktkåpa/fläkt är det över spisen?
tillverkare & modell? (bild på typskylten)

Den frånluftsfläkten du har i högskåpet försörjer bara din bostad, kök & badrum.
Förhoppningsvist så är det sedan inte kopplat till någon central fläkt som försörjer flera lägenheter.
Om frånluftsfläkten inte är kopplad till någon annan lägenhet så behöver inte imkanalen i det rummet som frånluftsfläkten sitter brandisoleras, detta bla pga att utsuget (fläktkåpan) sitter i samma rum som frånluftsfläkten.

Här är lite info om frånluftsfläkten, http://www.rcv-energiteknik.se/sv/category/69/Essvent-CI-120-F-Enessen-Kryddhylleflakt https://www.rcv-ventguide.se/ manual http://www.kransbindaren.se/wp-content/uploads/2011/02/Ventilationsrapport_Brf_Kransbindaren.pdf

Det ser ut att ligga spirorör ovan innetaket så det enda du behöver göra är att byta ut flexslangen mellan frånluftsaggregatet och spiroröret som ligger ovan innetaket. (bild 2 & 3).
 
Fläkten är en sådan här
https://www.franke.com/kitchensystems/se/sv/home/produkter/byfinish/flaektar/rostfritt_stal/600/600_60cm/110_0350_545_detail.html
Den verkar gå att göra om till kolfilterfläkt och sätta ett frånluftsdon på befintligt rör såhär :

Rostfri köksfläkt ovanför spis med markerat frånluftsdon på kanalen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Men det låter märkligt att du inte skulle kunna ha den som kåpa bara. Sitter det en separat fläkt i kåpan nu? Annars förstår inte jag ovk-anmärkningen om att din fläkt skulle trycka ut köksfläkten i badrummet. Men sen behöver fläktkåpan då ha ett spjäll eller liknande för att styra mängden luft som sugs in där.
 
Problemet med att 'bara' ha den som kåpa är väl just att det inte finns nåt spjäll för att reglera luften?
 
Den bef. fläkten går ju knappast att göra om till kåpa. I en riktig kåpa (Franke har liknande "fläktar" i kåputförande) så sitter det ju ett timerstyrt spjäll som man öppnar istället för att starta en fläkt. Det skall justeras så att det dels ger rätt flöde när man inte forcerar och lagom flöde vid forcerat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.