hul skrev:
kanske inte riktigt hör till tråden ta så fall bort inlägget men bara så ni vet om ni bygget med ab04 eller abt06 så har man garanti i 10 år
Det hör nog till undantagen att privatpersoner skriver avtal enligt AB eller ABT, normalt ska ju småhus till privatperson gå under ABS09, men tack för upplysningen!
 
  • Gilla
harry73
  • Laddar…
En lägenhet som såldes nyligen av en långväga familjemedlem hade original kylskåp från 50-talet

Själv har jag fortfarande kvar Diskmaskinen (Electrolux) , spisfläkten och torktumlaren från när huset byggdes år 2000.

Flvp höll 14 år och kyl frys (Electrolux) 12år med nått styrkortsbyte på frysen
 
H
ghoti skrev:
Det hör nog till undantagen att privatpersoner skriver avtal enligt AB eller ABT, normalt ska ju småhus till privatperson gå under ABS09, men tack för upplysningen!
privatperson är till och med hårdare krav
 
Hemmakatten skrev:
Alla vitvaror och maskiner fungerar fortfarande mycket bra förutom
1.det vitmålade, vitlaserade parkettgolvet i gran. Måste bytas i hela huset.
2. Den kombinerade värme- o cirkulationspump vi har till spabadet är bytt 3ggr. Nu senast till en större, bättre dimensionerad pump
3. Har en kran i köket för kolsyrat vatten från Mora/Äga som inte fungerar.
4. Ackumulatortanken fick bytas (gick på försäkringen) pga att varmvattenslingorna kalkat igen. Numera har vi en med beredartank och dessutom ett avhärdningsfilter.
5. Lite kantstötta lister här och där som behöver målas.
Väldigt nyfiken på varför parkettgolvet måste bytas i hela huset?
 
Diskmaskin 9 år, luckan slutar låsa sig. Går nog att fixa men vill ha ny. Hoppas på kylfrys snart, är trött på inredningen i den vi har. Resten tuggar på, frugan tror att en ny tvättmaskin skulle slita mindre på kläderna, men inget fel på den...
 
Cylinda 120, köpte vi 1973, rullar på. Kostade 4000 kr då. Nån reparation ibland.
44-åringen som står och går. :)
 
  • Gilla
Miljardprogram och 2 till
  • Laddar…
Siemens diskmaskin (den värsta) gav upp efter 2 år och två månader (gick att köra på std program men inte välja program) men lade av totalt innan åtta år, sen är temostaterna till spisplattorna nog inte helt hundra gör det blir alltid för varmt, och det inträffade efter fem år, sedan är ju all inredning i kyl och frys gjord i självförintande plast! Samtliga vitvaror är Siemens premiummodeller och vi flyttade in i Juli -01.

Vidare har de snålspolande toaletterna glatt oss med stopp i avloppen med kanske halvårsintervall men det är mer handhavande fel än något annat!
 
Redigerat:
Snålspolande toaletter måste vara en uppfinning av spolbilslobbyn...
 
Precis min mening, för att förstå skönheten i snålspolande toaletter och avloppsvärmeväxlare lär man ha antingen otroligt sjuk humor eller en spolbilsfirma!��
 
Glömde en platsbit i spolmekanismen gick sönder efter 16 år i ena toastolen.

Skillnaden mellan den nya och gamla va dramatisk, lite plast satt dock kvar av den gamla i stolen när bilden togs

Gamla och nya spolmekanismer för toalett, en sönderfallen och en ny intakt, på ett bord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hemmakatten
emmaholmudd skrev:
Väldigt nyfiken på varför parkettgolvet måste bytas i hela huset?
Vi la in ett vitlutat, vitoljat grangolv frånn Rappgo/Mörka Skogs. Ett dyrt parkettgolv. Allt det vitlutade har försvunnit (utom på ställen man inte går på), det verkar som cellulosan mellan trädringarna ätits upp/försvunnit, så nu är det höga åsar och djupa djupa "fickor/dalar". Dalarna är så pass djupa att golvet inte går att slipa om eftersom man då kommer ner på lamellen. Dessutom så är hela golvet flammigt gult eftersom det vitlutade har försvunnit. Det kommer att bli en dyr och krånglig historia framförallt i köket/vardagsrum eftersom golvet går in inunder köksö, högskåp mm som är platsbyggda efter det att golvet är lagt. Det är ca 90 kvm som måste läggas om.
 
Hemmakatten skrev:
...Det kommer att bli en dyr och krånglig historia framförallt i köket/vardagsrum eftersom golvet går in inunder köksö, högskåp mm som är platsbyggda efter det att golvet är lagt...
Se där, det kostar att ligga på topp :(
Blir det vitoljat/-lutat/-vaxat igen, eller något enklare, mer naturligt?

Hos oss har, efter 6,5 år, endast en varmvattenberedare lagt av.
Den började läcka redan efter två år.
Billigaste sorten, märke Metro.
Nu sitter där en rejäl Nibe :)

Köksfläkten bytte jag snabbt till en bättre, för den första lät förfärligt, som en startande jumbojet ungefär.
Vi sålde den på blocket. Köparen ville inte provköra den :)
 
Hemmakatten
KnockOnWood skrev:
Se där, det kostar att ligga på topp :(
Blir det vitoljat/-lutat/-vaxat igen, eller något enklare, mer naturligt?
Vet inte riktigt vad det blir. Vi har en hel förvaringsvägg i valnöt som golvet måste passa till. Har också en hund, så vi vill ha ett hårt träslag, ek eller ask kanske. Vet faktiskt inte vad som är bäst, lackat, oljat eller vaxat.
 
Lutat grangolv som inte är massivt, allvarligt?
Jag har sedan vår process med husbyggeri och research innan husbyggeriet -99 inte träffat på någon som säljer golv eller golvvårdsprodukter som tyckt att det egentligen varit en bra idé att luta trä som inte inte ska bli pappersmassa, trots det blev det ett massivt tunt (21mm?) furugolv, och det är precis som du beskriver ditt, men det åldras eller slits rätt vackert tycker jag!
 
Hemmakatten
Jo, det var ett dumt beslut och inköp.

Vill inte påstå att det åldras vackert (vilket ditt kanske gör). Man får t. o. m. flisor/stckor I fötterna när man går. Det ser för jäkligt ut. Inte ens när golvet är nytvättat ser man nån skillnad. Hade vi haft massiva, enbart oljade, trägolv i furu och haft en annan stil på huset så vore det en annan sak.

Frågan är fortfarande vilket golv vi lägger in nu? Det gamla golvet måste bort. I hall, korridor och entre ligger ljus kalksten. För att undvika höjdskillnad behöver vi ett nytt lamellparkettgolv. Men vad? Valnötsvägg på ena långsidan, fönster på andra och vitmålad råspont (släta sidan) i taket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.