Hej

Renoverar ett rum och tog bort innertaket och tänkte lämna det putsade ytskiktet istället för att sätta dit någon typ av plattor eller liknande. Men, den här VP kabeln ligger och är väldigt ful. Tänkte dölja den med någon list, men alla kabellister osv som jag hittar passar inte då de måste fästas på väggen/taket först och sedan lägga in kabeln i listen.

Några smarta lösningar på detta?

Eller blir det lättare att helt enkelt sätt upp ett innertak igen?

Synlig VP-kabel som korsar ett träregelverk mot ett avlägsnat innertak med putsat ytskikt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kan du inte byta ut röret mot en kabel istället, och klamra den snyggt i taket.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Snyggast blir att du spårar in röret i taket, sätter dit en takdosa och putsar om detta.
Det ser ju inte ut att vara så lång sträcka?
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
tommib
Spåra ner röret ordentligt och passa på att montera en riktig takdosa när du ändå håller på. Jag gjorde samma operation nyligen, men bytte då alla rör och inte bara de i taket.
 
Tror på nisse123s lösning. Behöver inte bli supersnuggt, men se ok ut. Vill egentligen bara sätta en list över för att det vore enklast.
 
tommib
Arbetsinsatsen är ganska lika, du måste ändå spackla igen rännan efter röret. Hur jobbigt det är beror förstås på vad det är för material i taket. Lättbetong är enkelt, riktig betong är värre.
 
Man kan väl limma några RK-trådar med smältlim i spåret och putsa igen det. Det är ju fullt godkänt inom EU även om det förmodligen är den sämsta lösningen...
 
Mikael_L
useless skrev:
Man kan väl limma några RK-trådar med smältlim i spåret och putsa igen det. Det är ju fullt godkänt inom EU även om det förmodligen är den sämsta lösningen...
Nej, är absolut inte godkänt. Inte i Sverige, och troligen inte i något EU-land.

Men en EKK (EQQ, EXQ) -kabel är däremot godkänt.


edit:
Och lite förtydliganden, det är inte förbjudet alltså, men ses som regel inte som någon bra lösning utav Svenska elektriker. Men typ i Polen, kanske tyskland osv, där de har mycket mer stenhus så är det säkert ett normalt förfarande.

Och kör man på denna lösning så måste hela kabeln gå in i ett kopplingsutrymme innan den skalas, dvs kabelns mantel måste gå in i kopplingsdosor, uttag osv. Den blå, bruna och gul/gröna ledaren får inte vara synlig någonstans, eller direkt mot puts, spackel, trä osv.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.