Hej.

Har en dosdimmer med återfjädrande strömbrytare (dubbeltrapp) som inte går att bestämma ljusstyrkan på. Provat dimbara glöd; led och halogen men inget funkar. När jag dimrar upp maxar den ljusstyrkan och när jag dimrar ner släcks ljuset helt.

Se bild för dimmer samt koppling. Vad är felet? -.-

Dosdimmer med kablar anslutna för styrning av lampor och altanlysning enligt beskrivningen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Svårt att säga, har du kopplat rätt ska det fungera.
Bild på brytaren?

Men jag antar att du inte har behörighet för detta jobb, för anslutningen av tändtrådarna (den bruna och den vita, har du flera ljuskällor?) ser för jävlig ut.
 
Inte jag som kopplat. Dimmern tänder två lamputtag så jag antar brun och vit är tändtrådarna. Kan ta bild på strömbrytaren sen också. Finns ett eluttag under också vars sladdar går genom dosan. Kan ge en mer exakt beskrivning av hur allt är kopplat när jag åker till huset ifall det inte går att se felet på bilden.
 
Om inte ens två likadana glödlampor fungerar så är det inget kompatibilitetsproblem.
En kärvande strömbrytare som "fastnar" eller har en svag överledning även i brytande tillstånd kanske kan de detta symptom.
Det kan också vara för lång ledning till S-ingången, ev i kombination med att den ligger tillsammans med fasledare i samma rör.
Till sist kan ju dimmern vara trasig.

Anslutningen av de två tändtrådarna bör du åtgärda, det får inte se ut så. Använd t.ex en Wago 221 för att koppla samman då två ledare uppenbarligen inte får plats på plinten.
 
Har det fungerat någonsin?
 
Jag funderar bara... Det5 sitter två trådar på utgången, går de till var sin lampa, eller finns det bara en lampa som skall styras? Jag tänker på det här med dubbeltrapp. Det finns ju rätt många möjligheter att koppla fel där.

Om dimmern skall styra två olika lampor, och du dessutom har en lampa till som bara styrs av-på av dubbeltrappomkopplaren. Då kan det vara rätt. Men om någon försökt koppla så att dimmern skall styras av båda knapparna på på dubbeltrappen, då kan lite vad som helst hända.
 
Ena knappen styr två lampor i samma rum som ska vara kopplade till dosdimmern. Den andra knappen styr altanlampan.

Såhär är det kopplat:

- nolla till dosdimmer
- två tändtrådar till dosdimmern (2 lamporna i rummet)
- fas till strömbrytare, fas från strömbrytaren till dosdimmern
- svart kabel från strömbrytarens pil till dosdimmerns S (tändtråd till dimmern antar jag?)
- tändtråd från altanlampan till strömbrytarens pil



Elektrisk dosa med kablarna kopplade enligt beskrivningen för lampstyrning och dosdimmer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Eluttag under installation med öppen dosa som visar nolla, fas och tändtrådskablar anslutna till dosdimmer och strömbrytare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder




Elektriska ledningar med nolla, fas, och tändtrådar kopplade till en dosdimmer och strömbrytare i vägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Dosdimmer med kablar anslutna för styrning av lampor och altanlysning enligt beskrivningen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vad menar du med "när jag dimmar upp så går den upp till max", ska den inte göra det?
Trycker du ett snabbt tryck och sedan går den själv upp till max?
 
Jag blir också lite undrande över hur du gör när du dimmar? Den skall ju dimma upp eller ned när du håller inne knappen, men när den når max, så kommer den att dimma nedåt till min, och vända igen osv. om du håller knappen inne länge.

Menar du att den genast går upp till max om du håller inne knappen, och sedan stannar på max?
 
Håller jag in den händer det ingenting. Klickar jag så dimrar den antingen upp eller ned. Försökt stoppa den i önskat läge genom att klicka igen då men funkar inte.
 
Har det någonsin fungerat? Har det plötsligt slutat fungera? Historien är viktig för att förstå vilka fel som kan vara möjliga.
Kan det vara så att strömbrytaren är felvänd, så att den bryter när du trycker på vippan?

Edit: Nej så är det inte då det är en kronströmbrytare på bild, inte dubbeltrapp.
 
Redigerat:
Nej har aldrig funkat. Tror den är rättvänd. Fjädern sitter i alla fall rätt i vippan
 
Om du klickar så skall den ju abrupt antingen släckas eller tändas, möjligen med viss mjukstart. Jag misstänker att den är felvänd. Att din bytare alltså är på hela tiden, och när du klickar på den så bryter du kort istället för att sluta kort.

Antingen sitter fjädern på fel sida, eller så är det felkopplat i brytaren.

Nu ser jag på bilden att du har en kronbrytare, inte en dubbeltrapp. En trappomkopplare är ju lättare att koppla fel, den har två utgångar med pil som den kopplar mellan. Här har du ju bara en utgång per knapp. Så jag gissar på felplacerad fjäder.
 
Ska prova byta håll på fjädern då och se om det hjälper. Vad menar du med att strömbrytaren är felvänd? Tänkte jag kan koppla om den själv i så fall
 
Felvänd menar jag att normalt så skall ju brytaren vara vänd så att lampan lyser, eller att du får en slutning av brytaren när övre änden av vippan trycks in. Om du vänder den upponer, så blir det tvärtom. Och man får samma effekt om man har en trappomkopplare och kopplar in tändtråden på fel pil, eftersom en omkopplare sluter mot den ena eller den andra pilen när vippan ändra läge.

I ditt fall där du inte har en omkopplare så kan den inte vara felkopplad, men felvänd. Om lampan som inte går på dimmer tänds när du trycker in övre delen av vippan, så är den rättvänd. Och om fjädern sitter så att du trycker in övre delen av vippan för impuls, så sitter fjädern rätt.

Jag funderar lite, OM det är felkopplat hos dig så att det vi tror är nolla istället är fas, och fasen är nolla. Då kanske man skulle kunna få en sådan här effekt också, måste fundera på det lite. Men det är ett rätt osannolikt fel. Har du någon multimeter, eller spänningsprovare?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.