Hej

Jag har börjat skissa på inkopplingen av diverse utomhusbelysningar och försöker nu få ihop ett kopplingsschema som möjliggör mina önskemål om funktioner.

Vi börjar med en liten del...

Funktionen för denna lampa ska vara att när skymningsrelät slår till tänds lampan med en reducerad ljusstyrka via dimmer tex. 10%. om rörelsevakterna upptäcker någon rörelse där sensorerna sitter (olika platser eftersom man kan komma från olika håll) tänds lampan med full styrka så länge rörelse detekteras + eftergångstid. Jag vill även kunna tända belysningen på dagtid för att kontrollera om lampan fungerar; därav trappstömbrytaren.

Har jag tänk rätt? Hjälp mig gärna annars:)
Kopplingsschema för utomhusbelysning med lampa, rörelsevakter, dimmer, skymningsrelä och en trappstömbrytare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
...eller köper du tex z-wave så kan du programmera logiken precis som du vill utan krångliga kopplingar... ;)
 
  • Gilla
toolman77
  • Laddar…
Varför vill du kunna dimma till 10% och ha rörelsedeckare. Ska alla lampor tändas av olika rörelsedeckare? Om du ska koppla så här så se till att allt har potentialfria reläer så att de klarar av att bakmatas.

Jag kör mina enbart över skymningsrelä så att de är tända hel nätterna. Med ledlampor blir det ingen större elkostnad och jag ser det som en bra försäkran mot inbrott. Fullösningen för att kolla om lamporna är hela är antingen att vänta tills det blir mörkt eller tejpa skymningsrelät. Att däremot kunna släcka all utebelysning på natten för att se stjärnorna tycker jag kan vara en poäng.
 
Min tanke med dimmern är att kunna justera ljusstyrkan till vad som blir absolut snyggast.
10% är bara ett exempel i verkligheten kanske det ska vara 32,5% av full styrka eller något.

Jag kommer att ha minst tre grupperingar av lampor.

Just denna som jag skissade på nu kommer löpa längs långsidan av vår fasad (15 meter) Dvs när man kommer hem på natten och går in från gatan tänder (rörelsevakt 1 placerad vid tomtgräns) ljuset till 100% längs fasaden fram till ytterdörren som sedan "slocknar" till 10 % igen. Skulle man senare på natten gå ut för att slänga soporna t.ex. tänder (rörelsevakt 2 placerad vid ytterdörren) ljuset till 100% längs fasaden ut till gatan och soptunnorna.

Tacksam för inputen på potenrialfria reläer (y)

Som med så många andra projekt man har för sig så ligger ganska stor del av nöjet i att komponera ett system själv och inte köpa en färdig lösning. kanske någon annan som känner igen sig i detta:rolleyes:
 
Om du ändrar dig så är kanske detta ett alternativ: http://www.sharkward.com/enproductshow.asp?ID=28
Jag köpte på mig ett gäng för ett par-tre år sedan för att få samma lösning som du (fast med led-strip i takfoten) har dock inte fått arslet ur vagnen ännu...
 
Köp rörelsevakter med z-wave, samt en z-wave dimmer. Låt tex Vera styra antingen med en ljussensor (åxå z-wave) eller per solens upp och nedgång. Du kan ju programmera detta precis hur du vill, styra annat beteende på helger etc etc. Jag tror dessutom det blir billigare, men framförallt enklare, att lösa programmatiskt mot med sladdar och hårdvara... Finns flera z-wave trådar på forumet här eller på andra forum, googla!

Jag kan lova att du kommer på mera roliga tillämpningar, det är väl så roligt projekt att bygga med "färdiga" z-wave prylar. Jag själv har köpt (men inte fått ändan ur än) en arduinolik z-wave (typ 1chipsdator) så man kan bygga vad man vill.. Möjligheterna till projekt är oändliga...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.