Nybliven husägare här...

Finns det nåt bra sätt/nån bra hemsida där man kan få en uppfattning om vad saker och ting kostar? Vi vill göra en totalrenovering av kök och vardagsrum vilket kommer innebära rivning av (bärande?) vägg, omdragning av avlopp (flytt av diskbänk ca en meter), troligtvis el. Vi vill också mura en öppen spis. Alla ytskikt kommer få lov att bytas eftersom två olika rum ska bli ett enhetligt, och sånna kostnader är ju relativt enkla att räkna ut genom att googla. Men hur kan man "gissa" sig till arbets- och materialkostnaden för de större sakerna? Finns det ens nåt sätt eller är det erfarenhet och offerter som gäller ;-)

Tacksam för hjälp och tips :) är ju bra att veta om vi ska sikta på en budget på 50 000:- (I wish 😂) eller 300 000:-
 
Hur långt är ett snöre ?
Vilket kök vill ni ja? Stor prisskillnad på Ikea och marbodal, men normalstort kök med de jobb du vill ha utfört skulle ja tippa på att priset startar på 200.
 
Hej BlixtAnna, välkommen till Bygga Hus-forumet!

blixtAnna skrev:
...Vi vill göra en totalrenovering av kök och vardagsrum vilket kommer innebära rivning av (bärande?) vägg...
Det där kan vara lurigt!
En bärande vägg tar man inte bara bort. Dess bärande funktion måste ersättas med t.ex. en stålbalk, och det kan bli komplicerat att göra i en befintlig byggnad. Hur lång vägg vill ni riva?
Bäst att tänka efter noga, och sedan konsultera en byggnadsingenjör.

blixtAnna skrev:
...Vi vill också mura en öppen spis...
Öppen spis?
Numera är det mest kaminer som gäller (och eventuellt spis-insatser i befintliga öppna spisar).
Öppna spisar ses som stora energitjuvar.
 
  • Gilla
Johannes Carlsson
  • Laddar…
Hoppas du menade kamin och inte öppen spis. Kaminen ska helst ha luft utifrån som man brukar ta in genom en kanal i golvet/grunden
 
Johannes Carlsson skrev:
...Kaminen ska helst ha luft utifrån som man brukar ta in genom en kanal i golvet/grunden
Det finns massor med kaminer utan tilluft utifrån.
Hur bra det blir beror mest på hur tätt (=nybyggt) huset är.

Vitsen med kamin i stället för öppen spis är ju just att kaminen inte är helöppen,
och inte drar ut så mycket av den varma rumsluften tillsammans med förbränningsgaserna.
 
KnockOnWood skrev:
Öppna spisar ses som stora energitjuvar.
Varför skulle de vara det om de är rättbyggda?
 
Finndjävel skrev:
Varför skulle de vara det om de är rättbyggda?
Vad menar du med "rätt byggda"?
Problemet med öppna spisar är ju att det är fullt blås upp genom skorstenen av den rumsluft man har värmt upp.
Det var faktiskt länge sedan jag såg en öppen spis utan inmonterade spisinsats, för att man med stängda luckor kan reglera lufttillförseln.
Dessutom kan man få värme genom konvektion från kaminens/spisinsatsens ytterytor, inte bara genom strålning, som det blir i en enkel öppen spis.

Gissa varför kakelugnen "uppfanns"!
Från wikipedia, https://sv.wikipedia.org/wiki/Kakelugn
Under 1700-talet uppstod vedbrist i Sverige. Orsaken var järnverkens stora användning av träbränsle vid framställningen av stångjärn, vilket då var rikets största exportvara. Därutöver åtgick stora mängder ved för att värma upp bostadshus med hjälp av de ineffektiva öppna spisarna som då var den vanligaste värmekällan. Dessa öppna spisar släppte ut uppemot 90 procent av värmen genom skorstenen. Viktiga konstruktionsförbättringar skedde efter att Rikets Råd, under ett sammanträde på Stockholms slott den 27 januari 1767, beslutade om ett forskningsuppdrag för att ta fram en mer energisnål eldstadstyp åt hushållen.
Detta trodde jag faktiskt att alla visste numera.

PS
I föräldrarnas sommarstuga, byggd på 1950-talet, stod efter ett par decennier en pytteliten kamin bredvid den fina öppna spisen.
Brasan i öppna spisen var ju trevlig att titta på, men om det behövdes värme var det kaminen som gällde.
 
Redigerat:
  • Gilla
Johannes Carlsson
  • Laddar…
KnockOnWood skrev:
Vad menar du med "rätt byggda"?
Problemet med öppna spisar är ju att det är fullt blås upp genom skorstenen av den rumsluft man har värmt upp.
Det var faktiskt länge sedan jag såg en öppen spis utan inmonterade spisinsats, för att man med stängda luckor kan reglera lufttillförseln.
Dessutom kan man få värme genom konvektion från kaminens/spisinsatsens ytterytor, inte bara genom strålning, som det blir i en enkel öppen spis.

Gissa varför kakelugnen "uppfanns"!
Från wikipedia, [länk]


Detta trodde jag faktiskt att alla visste numera.

PS
I föräldrarnas sommarstuga, byggd på 1950-talet, stod efter ett par decennier en pytteliten kamin bredvid den fina öppna spisen.
Brasan i öppna spisen var ju trevlig att titta på, men om det behövdes värme var det kaminen som gällde.
Finns det verkligen öppna spisar som drar ut luften rätt genom skorstenen utan att ackumulera värmen? Såna slutade man bygga för flera hundra år sen? Vår öppna spis som är snart hundra år gammal har ett tändspjäll som drar luften rätt ut genom skorstenen. Efter att man fått upp draget stänger man spjället så drar den in värmen i kanaler som går in under själv eldstaden där värmen lagras.
 
Finndjävel skrev:
Finns det verkligen öppna spisar som drar ut luften rätt genom skorstenen utan att ackumulera värmen?
Klart att det finns öppna spisar med raka rör upp i himlen. Det är därför det finns en marknad för insatsspisar och spiskråkor.
Inte ovanligt med öppna spisar för myseldning i 70-talshus.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.