Ojämn gräsmatta med bruna fläckar och några små snöfläckar framför ett vitt hus med staket.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi rullade ut vår nya gräsmatta förra våren och den tog sig jättebra och var superfin hela sommaren/hösten, klippte inte heller lågt innan höst/vintern.

Nu ser den ut så här? Vad har hänt?
Kommer det ordna till sig när det börjar gro och växa igen?
Eller behövs någon behandling?
 
Släng på hönsgödsel när gräset har börjat väga, när marktemperaturen ligger över ca 5°, så kommer gräset bli grönt och kraftfullt.
 
Ser ut som vinterskador som ibland blir när det legat is eller snö länge på gräset eller det frusit innan gräsmattan hunnit "stänga nerför vintern".

Här finns lite mer https://www.dinbyggare.se/orsaker-till-skador-i-en-grasmatta/

Det är riktigt som Demmpa skriver att gödsling i lagom mängd på våren och försommaren kommer att få mattan att bli grön och växa till i de skadade delarna.

Men var försiktig när ni gödslar så att ni får en jämn och fin spridning coh använd helst spridare för om ni bara "slänger" på det så är risken stor att ni får för mycket på vissa delar och bränner gräset eller så blir det randigt pga ojämn utspridning.
 
Det är nog det mest vanliga och det som dom flesta använder inkl parkanläggare och lantbrukare, så det visst går det lika bra.
 
F
simon__svensson skrev:
Okej vad bra, rölunda npk gödsel är inte att rekommendera då som första gödning inför säsongen?
[länk]

Använda denna förra sommaren två gånger
Du är lite tidig på det. Vanligtvis efter en "riktig" vinter är gräsmattan helt grå-brun. Jag tror att det bruna du ser är lite antydan till hur det borde vara och att det inte är snömögel.

Det är för tidigt att gödsla nu, det är fortfarande för kallt i marken och det är att ge bort det dyra gödslet.

Det du skulle kunna göra är att trycka ut lite kalk för lite Ph-balansering, då har gräset bättre förutsättningar att ta till sig näringen när den väl kommer. Och den drar du under normala förhållande på kanske i mitten av April eller nåt sånt men håll koll på vädret så kanske du kan gå på nån vecka tidigare. Jag föredrar microgranulat, så små att dom ramlar ner mellan gräset och man får aldrig problem med gödselbränd gräsmatta om man inte tappar en liten hög. Har det väl bränt så har du med dig den fläcken hela året.

Sen så är det inte helt tokigt att dra på en runda gödsel på hösten, ganska sent med låg kvävehalt, då är mattan finare och snabbare på våren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.