Jag blir också lite orolig när röd ledning är inblandad i en trappkoppling. Har man otur kan man bryta en skyddsjord. I värsta fall kan en utomhusamatur eller något annat bli spänningsförande när trycker på strömställarna. Det felet märks inte så länge ingen videor apparaten. Apparaten tycks " fungera perfekt" men är livsfarlig.

Det behöver iñte vara något fel, men röd ledning var en mycket vanlig skyddsjord på 60 talet.
 
Redigerat:
Bo.Siltberg skrev:
Men nu har du väl inte ändrat något i lampdosorna hoppas jag?
Nej, jag har inte ändrat något i lampdosorna.
 
Bra, då ska det inte vara någon fara om ingen tråd lossnat när du rotade i dosorna (ganska vanligt).

Så din fråga handlade egentligen om hjälp med symptom efter att du på chans kopplat in två nya strömbrytare i en förmodad trappkoppling. För att öht ha en chans att reda ut orsaken hade det då varit bra att veta (som referens för framtiden):

- typ av strömbrytare, ska vara trapp (nr 6) men kan vara bra att fånga sådana enkla fel i början.
- hur de är inkopplade (vilken tråd på vilken plint)
- hur trådarna är kopplade mellan dosorna, och då alltså vilken färg från var till var osv.
- färg på inkommande fas och nolla, och ev utgående till andra dosor.
- hur lamporna är inkopplade
- färg är inget säkert tecken på ledarens funktion, bara en antydan och i ditt färgbrokiga fall inte ens det.

Och det gäller att hålla isär varje "krets" t.ex om svart förekommer i flera olika toppklämmor som inte är förbundna med varandra i dosan så är det olika "kretsar", det finns alltså inte bara en enda svart utan flera. Enklast är ju att rita upp ett schema.

Med allt detta på plats är det ju bara att stämma av mot ett schema för hur det ska vara (y)
 
Felet jag gjorde, som jag skrev i ett annat inlägg, var att jag glömde kolla var kablarna satt i de gamla strömbrytarna. Hade jag bara gjort det så hade detta inte blivit en sådan lång tråd......;)

Jag var väldigt försiktig när jag kollade kopplingarna i dosorna så med största säkerhet sitter allt på plats utan lossade trådar.

God morgon förresten! :)
 
God förmiddag.
Jo du är långt ifrån ensam om att glömma den lilla detaljen :)
Men om man vet att det precis nyss suttit fungerande strömbrytare på platsen, och det inte finns några andra trådar än de som strömbrytaren skall ha, då är det riskfritt att prova sig fram - det kan inte hända något farligt, dvs att något blir strömförande. Så det är ett fall där man faktiskt kan chansa. Om det däremot finns fler trådar, t.ex nolla och skyddsjord då måste man kontrollera lite noggrannare så jag vill inte att det ska bli en tumregel att strömbrytare kan kopplas in på chans.
 
Exakt, jag kopplar bara in befintliga trådar oavsett vad jag byter. Jag lägger inte till/kopplar om/tar bort några trådar, där går iaf min gräns.
Det som gör mig så irriterad är att jag brukar alltid skriva upp eller ta kort på hur det såg ut ursprungligen men just i detta fallet så glömdes det bort. Va väl lite för ivrig att få dit nytt och fräscht.........
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.