Jag bor i en villa från 60-talet där färgkoder på kablar inte verkar existera. Nu skulle jag till att byta ut dom två gamla strömsbrytarna som styr två lampor (dom tänds/släcks samtidigt, inte oberoende av varandra) mot nya men glömde då kolla hur kablarna var anslutna. Jag har kollat i kopplingsdosorna/takdosorna vilka färger på kablarna som finns och dessa är:

Lampa 1: vit, blå, svart, grön (där grön och vit är anslutna till lampan)
Lampa 2: vit, svart, grön (där grön och vit är anslutna till lampan)
Strömställare 1: vit, svart, grön
Strömställare 2: blå, svart, grön

Går det att lista ut hur detta ska kopplas och finns det någon som kan hjälpa mig med det?
Tack på förhand.
 
Nej, det går inte.
Dra lite försiktigt i en tråd åt gången och se var det rör sig, därefter kan det gå att lista ut hur det ska vara kopplat.
 
tommib
En försiktig gissning är att det är en sparkoppling med grön som tändtråd och någon variant av vit/blå som mellantråd. Vit är sannolikt också nolla. Men som Demmpa skriver är det inte möjligt att säga definitivt hur det är kopplat. Dra försiktigt i trådarna och se vad som går vart.

Det måste också vara så att någon av trådarna byter färg på vägen eftersom det borde vara samma färger i bägge strömställarna vid en sparkoppling.

Dold dosa?
 
Båda lamporna är kopplade med vit och grön så dessa verkar vara parallellkopplade så då är det väl denna bild jag ska gå efter?
Schema som visar parallellkoppling av två lampor med färgkodade ledningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Edit. Nu har jag grävt lite i takdosorna och hittat följande och precis som tommib skriver, så byter vissa trådar färg:

Lampa 1 har svart, grön och en ihopkopplad röd->vit.
Lampa 2 har vit, en ihopkopplad svart->blå och en ihopkopplad röd->grön.
Strömställare 1 har vit, svart och grön.
Strömställare 2 har blå, svart och grön.

Rörigt men blev det något ljusare nu?
 
Redigerat:
Förenklat lite nu:
RÖD byter alltså färg till både VIT och GRÖN så i strömbrytare 1 finns alltså SVART,GRÖN och VIT och i strömbrytare 2 finns SVART,BLÅ och GRÖN där vit/grön/röd verkar vara ihopkopplade. SVART byter färg till BLÅ i den ena takdosan (Lampa 2).
 
Dra i trådarna för att se vart dom går samt rita upp hur det är draget och kopplat.

Det är mycket lättare att förklara med bilder än med ord.
 
Nej dina färger säger tyvärr ingenting. Du behöver identifiera fasledare, nolla, tändtråd och en eller två mellantrådar, och detta behöver tydligen göras i varje dosa då de byter färg.

Av din beskrivning är tändtråd och nolla vit eller grön eller tvärtom, och det gäller (endast?) i den dosa där lamporna är anslutna(?). Du måste ha hela bilden klar för dig. Du verkar ju ha en blå ledare i ena lampdosan som inte är en nolla så det gäller att du reder ut detta noga.
 
Mikael_L
Som alla andra skriver, detta går inte att lösa med någon som helst säkerhet bara genom att få veta vilka färger det är i olika dosor, ledare måste följas sin väg för att få en klar bild.

Men själv skulle jag börjat med arbetshypotesen att svart är obruten fas, vit nolla och grön tändtråd. (färgerna tillsammans med min erfarenhet tyder mest på detta.)

Vidare skulle jag då tro att mellantråden i en sparkoppling då är vit på ena brytaren och blå på den andra brytaren. Och sen verkar det vara så att mellantråden byter till röd mellan lampdosorna.

Men som sagt, detta är vilda gissningar, jag själv kallar det arbetshypotes, vilket betyder att jag skulle tänka mig kopplingen just så, och sen kontrollera om det råkar stämma med verkligheten.
Så jobbar i alla fall jag när jag felsöker, börjar med en hypotes, jag har annars svårt att få det metodiskt gjort.

Så här kopplas sparkoppling:
Visa bilaga 95050
 
  • Gilla
MultiMan och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L
Nu kollade jag snabbt de angivna färgerna igen, och inser direkt att det inte kan vara som jag skrev heller. Undra ifall det finns ytterligare någon dosa? Jag har svårt att få ihop det annars.
 
Mikael_L skrev:
Nu kollade jag snabbt de angivna färgerna igen, och inser direkt att det inte kan vara som jag skrev heller. Undra ifall det finns ytterligare någon dosa? Jag har svårt att få ihop det annars.
Vad tänker du på när du skriver "ytterliggare en dosa"?
Alla färger har jag lokaliserat. RÖD finns i båda takdosorna, i ena takdosan (lampa 1) byter den färg till VIT där sedan VIT går till Lampa 1, Lampa 2 och Strömbrytare 1. I den andra takdosan (lampa 2) byter RÖD färg till GRÖN och GRÖN finns således i Lampa 1, Lampa 2 och Strömbrytare 1.
SVART finns i samtliga fyra dosor men att den byter färg i ena takdosan (lampa 2) till BLÅ där den BLÅ går till endast strömbrytare 2.

Kan RÖD och SVART vara NOLLA resp FAS och komma ifrån centralen kanske? Kan jag mäta detta med min multimeter?
 
Redigerat:
Nu försökte jag rita upp precis så som du skrev i inlägg10, det blir inte rätt, det finns inte någon inkommande fas eller nolla enligt din beskrivning.

Handritad elektrisk kopplingsskiss med frågetecken och kommentarer, som visar osäkerhet om kopplingar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tack för all hjälp jag fått än så länge.
Nu har jag försökt att rita ner så som jag tror det är kopplat. I bilden så är endast den VITA och GRÖNA anslutna till lamporna i respektive takdosa, BLÅ,SVART,RÖD syns enbart i takdosorna och gårt vidare (eller byter färg som RÖD gör) till övriga dosor där dom kopplas in.
Handritad skiss av elinstallation med markerade vita och gröna kablar anslutna till två lampor och oanslutna blå, svarta och röda kablar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Edit. Jag la in fel bild först men kan inte ta bort den när jag redigerar inläggget, den övre bilden är den jag ritat.

Edit 2. Fan, jag ser ju själv hur rörigt det är, otroligt att jag glömde kolla hur trådarna satt från början. Snacka om att skaffa sig jobb i onödan......
 
  • Handritad skiss över elinstallation med vita och gröna kablar kopplade till två lampor och röd, svart, blå omarkerade.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Jag vill inte försöka tyda dina färger här...alltför stor risk att det blir fel då de byter färg och verkar konstigt framdragna. Eftersom det är två lampor inkopplade i dosor mellan strömbrytarna så är sparkoppling mest troligt, och mest användbart. Men det kan vara en traditionell trappkoppling också med tanke på antalet trådar i din bild. Försök leta efter en scenario som ser ut så här:

Skiss av potentiell elinstallation med två lampor och strömbrytare, markerade ledningar som N och L.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Alltså fyra trådar mellan lampdosorna. Är det fler trådar kan det handla om traditionell trappkoppling eller något annat.

Du behöver också identifiera fas och nolla så att det blir fasen som kopplas genom strömbrytarna. Du kan antingen titta i andra dosor tidigare i kedjan eller mäta spänningen. Eftersom du inte verkar ha någon jord kan du fram en jordad skarvsladd från ett jordat uttag och mäta spänningen mot jordblecket i uttaget, då ser du vilken som är fas och nolla.
 
Men om jag nu ska ta fram min gamla multimeter, hur ska jag mäta för att kolla vad som är vad?
 
Ok, gör ännu ett nytt försök med bilder på dom olika kopplingsdosorna.

Strömbrytare 1
Öppen kopplingsdosa i vägg med elledningar och en delvis installerad strömbrytare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Lampa 1
Elledningar med olika färger exponerade ur en takkopplingsdosa, med beskrivning av vilken tråd som kontrollerar vilken funktion.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Lampa 2
Otydlig bild av en öppen kopplingsdosa med flera färgade kablar och skarvhylsor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Strömbrytare 2
Kopplingsdosa med synliga elektriska trådar i olika färger, inklusive grön jordtråd och svarta ledningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Drar man i VIT rör sig VIT/RÖD uppe i lampa 1.
Drar man i SVART rör sig den SVARTA kopplingen uppe i lampa1
Drar man i GRÖN rör sig den GRÖNA kopplingen i lampa 1.

Drar man i den RÖD/VITA kopplingen i lampa 1 rör sig den RÖD/GRÖNA kopplingen i lampa 2
Drar man i den ena SVARTA uppe lampa 2 låter det i centralen och drar man i den andra SVARTA uppe i lampa 2 så rör sig den SVARTA uppe i strömbrytare 2.
Drar man den SVARTA som övergår till BLÅ uppe i lampa 2 så rör sig den BLÅ uppe i strömbrytare 2.


Som det är kopplat i dagsläget så fungerar strömbrytare 1 som en huvudbrytare, alltså när den är påslagen fungerar strömbrytare 2 som vanligt. Stänger man av strömbrytare 1 så fungerar inte strömbrytare 2.

Kan det bli enklare?;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.