M
Räkna med ca 200' om du låter någon göra det. Priset beror naturligtvis på hur komplicerat det är och hur mycket som skall göras samt hur avancerad återställning du vill ha. Själva materialet är inte så dyrt kanske 25-50' resten är arbetskostnad och kostnader för maskiner. Är det trångt och det inte går att enkelt att förvara uppgrävda massor kostar det mer liksom om det skall monteras ner och återställas uterum, skärmtak, trädäck samt plattsättningar i anslutning till huset. Är det stora stenar i marken nära huset eller kanske berg blir det knepigare. ROT avdrag på arbetskostnad men ej material och maskinhyra.

Tänk på att grovåterställning innebär att de lägger tillbaka massorna i hålet men att du istället för matjord nu har en blandning av lera och sten runt huset, dvs inte lämpligt för gräsmatta eller rabatter.
 
  • Gilla
Fruktsallad
  • Laddar…
Fruktsallad
+
Tack för svar! (y) Då vet jag lite mellan tummen och pekfingret.

Om man ska fixa 50 år gammal el så den möter nutidens krav då? Vad kan det kosta mellan tummen och pekfingret?
10-50-100 000 kr?
 
M
Fruktsallad skrev:
+

Om man ska fixa 50 år gammal el så den möter nutidens krav då? Vad kan det kosta mellan tummen och pekfingret?
10-50-100 000 kr?
El från 1969 är vad jag förstår oftast ok. Komplettera med jordfelsbrytare för några tusenlappar, om det inte finns, mer behöver du egentligen inte göra. Nya uttag och brytare är mest av estetiska skäl så de gamla inte ser skabbiga ut när allt annat är nytt runt om kring. Kolla så att de inte satt in jordade uttag men missat att dra ny jordledare. Enkel vägguttagsprovare kostar 99 på Jula och 140 på Kjell.
 
  • Gilla
Fruktsallad
  • Laddar…
Som sagt, om du bara skall byta brytare o uttag. Det kan vara för att få petskyddade uttag, och/eller fr att få nya rent estetiskt. Då får du göra jobbet själv, om du vet hur man gör. Det finns nedladdningsbara instruktioner från elsäkerhetsverket.

Kör då med kända etablerade varumärken, som ELKO eller schneider electric (finns fler som är OK, kolla ex. här på forumet om du överväger något annat som du inte vet är kvalitetsmärke). Hoppa över budgetmärken som finns på Jula, Biltema osv. Jula Clas Ohlsson, byggmarknader osv. säljer både skräpmärken och känd kvalitet. Finns även att köpa på nätet.

Räkna med 100 - 150 kr per uttag/brytare som schablon.

Om du vill sätta in fler uttag, vilket kan kännas behövligt om elen är från 1969, så är det ett behörighetskrävande arbete. Och hur mycket elektrikertid det går åt är omöjligt att säga utan att veta förutsättningar.

Men om vi antar att det bara gäller dragning av slang i en redan öppnad vägg, eller dragning av utanpåliggande kabel, utan åverkan på väggar eller tak, så tror jag att du kan schablonmässigt räkna med ca 1 timme per nytt uttag, mer om det är långa sträckor, men räkna med en starttid på 2 - 3 timmar, så skall du bara ha ett nytt uttag så tror jag du bör räkna med 2 - 3 timmar, skall du ha fler så räkna med min. 4 timmar plus en timme för varje. OM du anlitar elektriker, så är det vanligt att priset på uttag (materialkostnad) blir mycket högre mot vad du kan köpa själv för.
 
Fruktsallad
Så ska man dra om elen i ett gammalt hus så behöver man öppna väggarna så tapeter och annat går åt skogen?
Då är det alltså bäst att göra detta innan man flyttar in och sen tapetsera om i så fall?
 
Hemmakatten
Många har skrivit om behövliga åtgärder på huset. Vill inflika att 50-60 talshus ofta är vackra arkitektoniskt och har en bra planlösning och är bra byggda och är väl värda att underhålla, och dessutom med en uppväxt trädgård. Vi bodde i ett 60-tals hus innan vi byggde huset vi bor i nu, och skulle gärna bo i ett igen om vi ska flytta.
 
  • Gilla
Fruktsallad
  • Laddar…
Fruktsallad skrev:
Så ska man dra om elen i ett gammalt hus så behöver man öppna väggarna så tapeter och annat går åt skogen?
Då är det alltså bäst att göra detta innan man flyttar in och sen tapetsera om i så fall?
Inte för att dra om den. Trådarna ligger i rör i väggarna, och man drar ur dem och i med nya ifall det skall dras om. Men om du vill ha uttag på fler ställen i rummen. Så drar man antingen nya rör eller slang inne i väggen, eller om man inte vill göra åverkan på väggen, så drar man utanpåliggande klamrad kabel.
 
Beträffande el från år 1969:

Vi köpte ett hus i Göteborg år 1998, vilket var byggt just 1969, alltså ca 30 år gammalt.

Elen funkade i det stora hela bra, men det var påfallande många ställen,
där vi fick gå in och efterdra skruvanslutningarna i eluttag och lamputtag.
Det var nästan som om koppartrådarna hade krympt, och med tidens oxidation gett upphov till dålig kontakt.
Eller så var skruvanslutningarna inte dragna ordentligt från början.
 
  • Gilla
Fruktsallad
  • Laddar…
Det går alltid att dra lite till i en äldre koppling. Koppar flyter. Om anslutningen är dragen med bra tryck från början, så blir det lite varmt. Koppartråden expanderar. Det ökar trycket i anslutningen, tråden deformeras då. Sedan krymper den när det blir svalare.

På det här sättet är moderna snabbkopplingar bättre. Där är det ju en fjäderbelastad koppling. När tråden expanderar så ger fjädern med sig lite och håller trycket konstant. när kabeln krymper så följer fjädern med.

Det är dock rätt ovanligt att dessa kopplingar med skruv som går att efterdra verkligen ger upphov till glapp.
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Det finns nästan alltid någon liten vrå i en inredd källare som man inte inrett. Under trappen, där inkommande el och vatten sitter, om det finns ett pannrum eller liknande eller bara någon vrå i ett hörn som blev över. Där kan man ockulärbesikta, lukta och knacka. Sedan kommer besiktningsmannen med fuktmätaren.

Men i ett hus som är 50 år finns det annat att kika på. Inkommande vatten och avloppet börjar väl uppnå teknisk livslängd. Likadant med vattenrör och liknande i huset, och varmvattenberedaren. Hur är det med ventilationen? Skorstenen? De skriver att taket är omlagt, gjorde man hängrännorna då? Vart tar vattnet vägen sedan?

Hur är det med utemiljön? Staket, altaner, friggebodar, stenläggningar?

Man skall alltid kolla allt som finns uppräknat som renoverat, men ännu mer skall man kolla allt sådant som inte står uppräknat. Det de hoppas att man skall glömma bort att kolla, i skenet av allt det som är gjort.
 
Fruktsallad
Vi har kollat på huset nu och det var verkligen lyxrenoverat på ytan. Den uppvuxna fina trädgården var jämnad med marken bortsett från 2 träd och det nya taket vara bara pannorna bytt på. Det under var original och behöver bytas. Badrummen var hemmapul och när jag kollade golvbrunnarna så såg de inte helt godkända ut. Inga intyg eller papper kunde visas på att det följt det man ska följa så allt vi hade att gå på var att det såg fint ut. Duschen saknade fall! Nu har vi nyss renoverat två badrum och vet hur det ska se ut om man kikar lite mer under och bakom. I de orenoverade delarna av källaren var det mysko lukt, svarta fläckar på betongen och även sprickor. De nybytta fönstren så gamla ut och behövde åtgärdas enligt protokollet.

Det var en besvikelse att allt bara var renoverat på ytan och till på köpet fuskrenoverat. De stora dyra och viktiga posterna var inte gjorda, så vi får gå tyvärr vidare till nästa visning och ta med oss lärdomarna från detta hus. Ska vi kolla eller köpa ett hus med så pass högt pris så ska det vara underhållet, annars kan vi lika gärna kolla på fullständiga renoveringsobjekt och räkna in en stor summa på att få husets skal intakt och nytt innan vi ens börjar inne.
Men det är skoj att kolla på hus :) Och återigen tack för all kunskap ni delar med er av här inne!
(y) (y)
 
  • Gilla
Hemmakatten
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.