Hej

Vad är dina bästa och sämsta erfarenheter kring hantering av tvätt?

Vår tvättstuga börjar bli klar och det är dags att köpa inredning till skåpen.

Idag har vi en lådhurts på hjul, med fyra lådor för olika sortering, den ser ut typ såhär
lennart-hurts-med-ldor-301-929-55-1454947375.jpg
Den lådan står än så länge i badrummet, men jag antar att det får bli att vänja om sig och flytta den till tvättstugan.

Tvättstugan, eller en del av den ,ser nu ut såhär
16807525_829271077212615_197092223343365132_n.jpg
Under maskinerna (torktumlare kommer intill) tänkte jag sätta 2 lådor i varje skåp, som ersätter de fyra i den nuvarande trådbacken.

Nu uppstår två frågor:
Antingen har man vanliga ikea kökslådor (det är trots allt köksskåp som maskinerna står på), eller så sätter man in trådbackar, och båda har sina för- och nackdelar.

maximera-lada-medel-vit__0162361_PE317524_S4.JPG

0162490_PE324085_S3.JPG
Det finns också en tvättkorg som sitter på både skena och hjul, som man kan ta ur, som man skulle kunna ha i dessa skåp, eller något annat (vi har fler skåp i närheten).

30116Tv%c3%a4ttkorg2.jpg

Den sistnämda samt trådbackar kan man ju flytta iväg, om man nu skulle vilja det. T.ex. för att hänga utomhus. Fördelen med kökslådor är att man kan öppna lådan och allt följer med, backarna och tvättkorgen (vagnen) måste ju monteras bakom en lucka, vilket blir två steg. :)


Än så länge har vi inga barn, men jag vill gärna planera så att det fungerar även för en stor familj, oavsett om det är vi eller nästa ägare. Jag kan förstå att man antingen måste tvätta oftare eller ha mer förvaring om man är fler, eller lite av båda.
Hur behöver tvätt hanteras?

Tack för tips!
 
Redigerat:
BirgitS
När vi bodde i tvåvåningshus med tvättstugan i källaren hade vi tvättkorgarna uppe på övervåningen där sovrummen var. Om vi hade haft tvättkorgarna i tvättstugan hade det nog slarvats en hel del med att lägga smutstvätten i tvättkorgarna varje dag. För oss var det därför viktigt att tvättkorgarna gick lätt att bära i trapporna och rymde en full tvättmaskin.

Den låda och den trådback du har bild på ser ju inte ut att rymma 7 kg tvätt, vilket väl är normalt att tvättmaskiner kan tvätta numera.
 
  • Gilla
tobbew
  • Laddar…
Står maskinerna på Ikea köksskåp? Håller det verkligen när centrifugen sätter igång? Mina maskiner väger ca 140 tillsammans tomma!
 
Det är Ikea överskåp som är skapligt förstärkta. Se Facebooksidan för detaljer.
 
Det är ju trendigt att sätta tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin m.m. upphöjt,
förmodligen för att "spara" ryggen.

Men om man sedan ställer tvättmedel och annat och förvarar smutstvätten under tvättmaskinen,
vad har man vunnit då?
Man har väl bara krånglat till det egentligen :p
 
  • Gilla
Fruktsallad och 1 till
  • Laddar…
Du har en poäng, men visst drar du den lite långt? Jag tänker att detta är som att när man jämför skåp och lådor. Om man har utdragbara lådor under maskinen så har man ju en vinst motsvarande om en tvättmaskin hade utdragbart innehåll. Tvättmaskinen har ju funktionen av skåp, vilket jag hellre har högt än lågt, vilket är den vanliga lösningen i all typ av inredning. Att flytta tvätt från TM till TT blir ju klart trevligare när de är upphöjda också. Hur som helst, hellre något upphöjt än inget. :)
 
Om man har förvaring i skåpen under TT och TM med saker man inte använder så ofta så tror jag att man sparar ryggen. TT och TM används flera gånger i veckan till skillnad från många andra saker. Så en ergonomisk vinst tror jag ändå tobbew gör.
 
tobbew skrev:
...Om man har utdragbara lådor under maskinen så har man ju en vinst motsvarande om en tvättmaskin hade utdragbart innehåll. Tvättmaskinen har ju funktionen av skåp...
Då vill jag slå ett slag för toppmatade tvättmaskiner!
Obeskrivligt bekvämt att lägga i och ta ur tvätten uppifrån,
och man ser om några laxrosa trosor blir kvarglömda och åker med i nästa vittvätt :p
 
  • Gilla
tobbew
  • Laddar…
Jag har ett sådant stativ med trådbackar men tycker det är jobbigt. Lådorna går för trögt och är för små.
Det måste gå lätt och snabbt att öppna upp flera kärl samtidigt när man kommer med berget som alltid blir ligandes någonstans...
Då måste det gå snabbt att sortera och åtminstone de vanligaste måste rymma ca 1 och1/2 maskin.

Upphöjda stativ tycker jag är skönt. Kanske inte så smidigt att förvara det som används ofta så lågt men det finns ju annat att lägga där. Det man förlorar är ju arbetsbänk i vettig höjd ovanför maskinen.
 
  • Gilla
tobbew
  • Laddar…
Trådbackar ska du ha, och skippa dörrar. Smutstvätt ska förvaras luftigt.
 
  • Gilla
tobbew och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.