Vi har under 1,5år jobbat för att få tillstånd för byggnation i ett samhälle utanför Helsingborg i Skåne. Grannarna har hela tiden varit emot det men det har aldrig handlat om rågrannar utan bara grannar som bor i området, 300-400 meter bort. Vi skymmer ingens sikt, de kommer inte ens se huset och ända argumentet har varit att de minsann flyttade till landet för att slippa grannar.

I samråd med kommunen kom vi till slut fram till en plats som dom och vi tyckte var perfekt för byggnation då den är helt obrukbar (i ett område med mycket odlingsmark) Enligt bönderna finns det ingen ekonomi i odling då sandjorden släpper igenom så mycket vatten och den är inte speciellt bördig. Marken duger idag endast till vall och ett EU-bidrag som knappt täcker arrendet.

Vårt ärende fick grönt ljus hos nämnden men vann aldrig laga kraft eftersom grannarna överklagade till länsstyrelsen där det låg i ett par månader fram till denna veckan då länsstyrelsen upplöste beslutet. Detta på grund att marken innehåller mycket bördig jord (klass 8) och allmänt strider mot beslut om att all byggnation utanför tätbebyggt område ej är tillåten.

De senaste 10 - 15 har det i princip endast byggts hus utanför tätbebyggt i orten, antar att dessa har sluppit länsstyrelsen… Jag pratade med lantbruksavdelningen på länsstyrelsen och han sa att vi kunde glömma att få marken klassad som något annat än väldigt bördig då klassificeringen endast sätts på ett område ej för specifika platser. Ett ärende i övermiljödomstol där man fått avslag i samma fråga gör att alla fall som kommer till miljödomstol kommer att jämföras med detta fall och läggas ner.

En liten parantes är att jag idag pratade med den ena överklagande grannen, han tyckte att det skulle bli trevligt att de skulle få oss som grannar och att de endast hade överklagat till länsstyrelsen för att det var en rättighet och något som de alltid gör om någon frågar…kul

Så! vi har inte mycket att spela på men greppar ändå efter att eftersom grannarna inte är rågrannar är de heller inte sakägare och har därför heller inte rätt att överklaga? Vi vill ju också hänvisa till att det aldrig kommer odlas på marken men det loppet känns rätt kört.

Har frågar om husbyggarens jurister kan hoppa in i utbyte av att de får kontraktet och väntar fortfarande besked. Specialjurister är också tillfrågade men vill inte säga ett ord utan att fakturera 3500:-/h med höga minimum.

Någon som varit i samma situation utan att ge upp? :)

Väldigt tacksam för tips!
 
Återremitterade inte länsstyrelsen det till kommunen bara? Som då får utreda ärendet med avseende på dessa frågor?

Vi gav upp efter att ha fått nej i både kommun och länsstyrelse (Trelleborg i vårt fall). Vi ville bygga på släktmark en 400m från havet. Varken kommun eller LS tyckte detta var en bra idé, de ville detaljplanera området om 20-30år istället.

Oavsett önskar jag er lycka till i frågan!
 
Nä, enligt översiktsplanen får spridd bebyggelse ej tillåtas så vårt fall fick avslag när vi först skickade ärendet till stadsbyggnads men när ärendet sen togs upp i nämnden kunde vi i samråd med politikerna peka ut en plats som inte kan användas för något annat så byggnation var OK. Vi fick alltså grönt ljus från dem och skulle varit igång med bygget om det inte vore för grannarna som på väldigt luddiga anledningar fått överklaga. Vi anser inte att grannarna är sakägare och kommer ta detta tillsammans med geologiska prover på området som visar att marken är långt ifrån klass 8... även om detta kanske inte hjälper för att någon sate förlorat ett liknande fall i överdomstol...

Plan B är bearbeta grannarna men där har vi en svår nöt, de är av slaget extremt principfasta... som sagt så menar de på att de egentligen inte har något emot att få oss som grannar utan ser det mer som sin plikt att följa översiktsplanen.
 
Frågan är om man vill bo med såna grannar under överskådlig framtid även om man får rätt i alla juridiska instanser?
 
Inget vi oroar oss för, de bor så pass lång borta, kommer inte ens se varandras hus.
 
Är ni helt säkra på att det enbart berodde på grannarnas åsikter? Vi har också "hjältar" till grannar vid sommarstugan som yttrade sig trots att han inte fick utskicket från kommunen. Han ser knappt vårt hus och bor ca 500 m bort efter en kurva och sina "rättigheter" att yttra sig älskar vissa typer av människor lite för mycket... Handläggaren på bygglovsavd tar väldigt sällan dessa s.k "yttranden" i beaktan.
 
Nä, vad grannarna säger bryr de sig inte så mycket, de skriver saker som "vi flyttade minsann till landet för att slippa grannar" och andra mindre intelligenta anledningar… problemet är att ärendet hamnade hos länsstyrelsen iom deras överklagan. Länsstyrelsen tittar blint på översiktsplanen precis som stadsbyggnadskontoret och kan köra över kommunens beslut om beviljat bygglov.

Vi hoppas ju att Miljödomstolen fungerar mer som kommunen och tittar på det enskilda fallet.
 
Tragiskt att systemet kan fungera så illa. Något fel i juridiken som behöver ses över, som vanligt :( Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.