S
Hej,

Gällande försäkringsomfattning så är det i regel så att om arbetet är utfört enligt vid montering gällande branschregler och fackmannamässigt utfört så har du rätt till ersättning.

Men klart att du har ett lite större beviskrav på detta än om du kan visa upp ett giltigt våtrumsintyg från en GVK-certifierad firma. Jag jobbar som skadereglerare på ett av de större bolagen och har du gjort rätt så har jag eller mina kollegor sällan några synpunkter.

Om vi ska gå på trådfrågan så renoverade vi tvättstuga om ca 10 med klinker, IKEA inredning, golvvärme (el), nya blandare i kök och tvättstuga, samt byte av två altandörrar (helglas elitfönster) och ytterdörr. Inkl foder och smyg. Detta gick på drygt 120 000 med hantverkare.
 
  • Gilla
tomson och 1 till
  • Laddar…
140000 för 3 meters badrum är alldeles för tok dyrt. Ett normalt badrum ´på 3 kvadrat inkl handverkare exkl möbler. skulle inte kosta mer än 40-50 tusen och då har jag räknat på över kanten !
 
Frankesson skrev:
Lade hela jobbet på comfort och köpte möblerna utom WC stolen (vägghängd) själv på en comfort butik som sålde ut. Helkaklat med stora plattor, purus special golvbrunn, golvvärme (thermostaten pajade efter 2 år, bytt på garanti) nytt specialfönster (snedtak 1 1/2 plan) , infällda spottar, duschglas, ny golvbrunn för badkar. Handdukstork rak modell. Kaklingen är verkligen perfekt utförd och då är jag petig.

250 lakan totalt, klart på 4 veckor.
250 lakan! :wow:
Måste ha varit rätt stort badrum?
 
Fredda112 skrev:
Duktiga ni e! Vi ska oxå renovera våra badrum nu, men asbest har jag aldrig tänkt på. Hur vet man om det finns asbest? Våra badrum är gammal. De kan vara från när huset byggdes, alltså 1976, MEN, det är plastmatta överallt, alltså ingen kakel och klinkers. För asbest finns bara i fogarna då fler?
Nej, asbest kan finnas i t.ex. limmet som era plastmattor är limmade med. Glöm inte att asbest betraktades som ett undermaterial förr, och användes i allt från lim till rörisolering, brandskydd och fasadmaterial.
 
Jag slog lös nå mindre provbitar med kakel fix och fog och skickade in på analys. Googlade och hittade ett företag som tog 500kr/prov.
 
Tingis skrev:
Jag slog lös nå mindre provbitar med kakel fix och fog och skickade in på analys. Googlade och hittade ett företag som tog 500kr/prov.
Jag hittade också analysföretagen, men kände att jag orkade inte skicka iväg ett prov. Allt annat i denna kåk har varit pest, så jag utgick från att limmet på plastmattan var svartlim. Det såg tillräckligt suspekt ut och så mycket merjobb var det inte att hantera det som asbest.
 
OveRa skrev:
Det är inte riktigt så, försäkringsbolagen har något emot att vi fixar själva och speciellt våtutrymmen.
Om en husbyggare vill ta det lugnt så anlitar man en auktoriserad och certifierad våtrumsbyggare, lutar sig sedan tillbaka och kopplar av med den vetskapen att det aldrig kommer att bli problem vid skada.
Om inte så ska hemmapularen bereda sig på ett livslångt bevisningsarbete, dokumentationer skall fram och arbetet skall bevisas vara fackmannamässigt gjort vilket att försäkringsbolag som vill överleva aldrig kommer att godta, för hur bevisar man det.
Ett exempel.
En rörkoppling drogs en smula snett vid montage av rörledningar. Det gjorde att det läckte vatten, ungefär en droppe i timmen men på två år så hade dessa droppar orsakat stora skador i golv, även i ett angränsande rum:
När det upptäcktes så kunde vi direkt bevisa att vi anlitat ett av Sveriges stora företag och de fick sedan ta smällarna med försäkringsbolaget.
Vi fick ersättning för allt, att vi inte kunde utnyttja rummen som var skadade, skadestånd och nytt golv och väggar m.m.
Vid samtal med försäkringsbolaget så upplyste de om att om jag gjort arbetet själv så hade vi fått stå för hela kostnaden själv vilket hade varit stora summor.
Det du skriver stämmer inte. Enligt seriösa försäkringsbolag (ja, jag har kontaktat de mest kända försäkringsbolagen innan jag gjorde mitt badrum) spelar det ingen roll om du är auktoriserad eller inte. Det spelar heller ingen roll om du är yrkesman eller inte. Det spelar heller ingen roll om du har 40 års erfarenhet och har gjort över 2000 badrum eller om du bara gjort ett eller inget. Vad som gäller är att arbetet är utfört enligt leverantörers och branschreglers instruktioner. På samma sätt som en yrkesman kan du hävda det genom att dokumentera, fota och spara kvitton. Punkt!
 
  • Gilla
fremax
  • Laddar…
Tack till alla som tagit sig tid att skriva in sina exempel! :)

Intressant att se att det kan bli samma summa vare sig man gjort mycket själv eller lejt bort allt.
Flera självbyggare i tråden ligger på materialkostnad kring 10.000-12.000 kr/kvm golvyta, prisjägaren pressade ner det till 5.300 kr. De som använt hantverkare verkar ha materialkostnad runt 7.500-8.500 kr/kvm. Flera exempel går inte fördela eller beräkna.

För några år sedan samlade jag exempel och kom fram till nedan riktlinjer och schabloner som jag justerat lite utifrån denna tråd.

Leja bort allt: Hantverkare i 3 veckor (≈ 250 arbetstimmar) kostnad 120.000-150.000 kr

Materialkostnad (räknat på golvyta)
Ekonomi 4.000-5.000 kr/kvm
Standard 6.000-12.000 kr/kvm
Lyx 13.000-20.000 kr/kvm

Hantverkarkostnad före ROT 400-600 kr/tim
Samtliga: 5.000-10.000 kr/kvm
Per moment: 1.000-3.000 kr/kvm

Våtrumsmatta är billigaste alternativet, leja för att sätta specialmosaik är dyrast.
 
  • Gilla
helrob och 2 till
  • Laddar…
400-600 :-/tim för hantverkare känns lågt beräknat om du pratar inkl moms.
Flesta hantverkare tjänar kring 200:-tim vilket gör att enbart lönekostnader m.m ligger närmare 350-400:- ex moms.

Om jag fick en offert från någon som skriver ut att han kostar under 550:- inkl moms/ tim så skulle jag kasta honom i soporna, för någonstans måste han ta igen de han förlorar på lönekostnaden och overhead. Vilket jag personligen skulle gissa att det blir saltade timmar och höga materialpåslag.
För ingen driver företag för att det ska vara kostnadsneutralt eller gå baklänges.
 
Intressant att se alla prisvariationer.

Har sett fönster nämnas ett flertal gånger i tråden. Hur fungerar det med byte av fönster (och även innerdörr) till badrum?
Är det bra/dåligt/förbjudet att byta det efter man gjort färdigt ett badrum, dvs "förstör" man något av funktionen på tätskikt med mera?

Har själv ett hus där inget är katastrofalt gammalt och dåligt, men "allt" börjar kännas utdaterat, och ett stort problem för mig är att inse i vilken ordning jag bör göra renoveringar typ fönsterbyte, badrum, innerdörrar, kök, vardagsrum, då ju allt så att säga hänger ihop på ett eller annat sätt.
Temporärt "fult" kan jag ju leva med, men direkta fel och permanenta fulheter har jag svårare för.

/C
 
Redigerat:
Blund skrev:
400-600 :-/tim för hantverkare känns lågt beräknat om du pratar inkl moms.
Flesta hantverkare tjänar kring 200:-tim vilket gör att enbart lönekostnader m.m ligger närmare 350-400:- ex moms.

Om jag fick en offert från någon som skriver ut att han kostar under 550:- inkl moms/ tim så skulle jag kasta honom i soporna, för någonstans måste han ta igen de han förlorar på lönekostnaden och overhead. Vilket jag personligen skulle gissa att det blir saltade timmar och höga materialpåslag.
För ingen driver företag för att det ska vara kostnadsneutralt eller gå baklänges.
Varför skulle lönekostnaden hamna på 350-400 kr + moms om hantverkaren tjänar kring 200 kr/tim? Arbetsgivareavgift och alla försäkringar hamnar väl på ca 50 %?
 
lönekostnaden var fel formulerat,, kostnaden för en anställd menar jag.
För att det finns utöver lön väldigt mycket maskiner och verktg som hela tiden ska löpande underhållas och bilar som ska försäkras och kontor m.m
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.