Hej!

Tänkte jag skulle ventilera en grej här och få tips om rätt väg framåt. Det måste vara fler som gjort liknande efterforskningar.

I radhuset där vi bor, gjorde vi en omfattande renovering innan vi flyttade in för fem år sen. Dock gjorde vi typ 80% klart innan vi flyttade in, resten tar vi medans vi bor tänkte vi. Åratal senare har alla lister kommit på plats och målats. De där sista procenten har varit en långdragen historia....

En av de få återstående punkterna på restlistan är att montera downlights i övre hallen. Under renoveringen, när nytt innertak byggdes, fälldes lådor in och kabel drogs för 30st halogenarmaturer. Armaturerna är köpta men ligger fortfarande i sina lådor. Nu när turen har kommit till att få upp dessa lampor har ju tiderna ändrats. LED var inget alterntiv då (2010) men är det i allra högsta grad idag. Känns som att det vore hål i huvudet att montera upp 30 halogenlampor idag.

Att det blir någon form av LED-installation är givet, frågan är hur/vad? Det som är givet är att lamporna är 30 till antalet och att håltagning (105mm) i taket är redan gjord. Lamporna ska kunna styras från återfjädrande standardströmbrytare på fem ställen. Dimringsfunktion ett absolut krav.

Jag kan se två huvudsakliga vägar:

1) Lägg de köpta armaturerna på tippen och skaffa nya LED-armaturer för 105mm hål.
2) Installera de köpta armaturerna, montera dimringsbar COB-led GU10-lampa för 230V.

I alternativ #1 finns det fler frågetecken än klarheter. LED-armaturer finns helintegrerade dimringsbara för 230V men är det rätt väg att gå? Eller borde lösningen i så fall byggas upp med någon form av central drivenhet? Såsom man gör (gjorde) med 12V halogendownlights och lågspänningsledning.

Alternativ #2 är mer klart, men har en fråga som delas med alternativ #1. Och det gäller dimring av 230V LED. Jag har en sådan här HAGER EV100 dimmer inköpt sedan tidigare. Den dimrar upp till 1000W glödljus eller 200W lågenergilampor. Hager själva verkar vilja promota sin nya dimmerserie för dimring av LED, medans fabrikanterna av dimbara LED oftast utrycker sig i stil med att det fungerar att dimra deras lampor med de flesta dimmers på marknaden. Vem ska man tro på? Eller ska man helt enkelt prova om EV100:an fungerar till uppgiften?

Infogar bild nedan på de köpta armaturerna, exempel på GU10 LED-lampa och klipp från Hager's frågor och svar.
Infografik över halogenarmatur MD-65 i aluminium med teknisk data för montering och dimensioner, inklusive GU10 lågenergilampa.
Skärmbild av en online-annons för 10-pack GU10 6W LED-downlights, dimbara, tillgängliga i färgerna silver och svart.
Skärmdump av en FAQ-sektion där Hager förklarar att deras EVN-dimmerserier fungerar väl för att dimra LED-ljuskällor på 230V.
Skärmdump av text från Hager om dimring av lågenergilampor, med information om kompatibilitet med deras EV100-dimmer.

Hoppas på några intressanta svar. Letar vidare och läser på så länge! :)

Rickard
 
Jag har nog inte den kompletta lösningen åt dig, men jag har själv 230v GU10 LED från biltema, dessa dimmrar helt klockrent med Schneiders lite dyrare "LED" dimmer!

Brukar finnas de som är skeptiska till 230v Led men det fungerar över förväntan och kostar relativt lite jämfört med andra alternativ!

Kör 14 st 5w på en dimmer, kan inte svara på hur många fler den klarar dock!
 
Alternativ 1 kan bli lite knepigt att hitta en armatur med samma håltagningsmått.
Av Malmbergs alla LED downlights (50-60 modeller) så är ingen med 105mm.

Du skriver att du ska kunna styra med återfjädrande brytare från 5 ställen. Då faller väl din Hager dimmer bort?
 
maah: Hagerdimmern har sådan ingång, det är därför den är köpt. Skillnaden i applikation jämfört med förut är lamptypen. Alla andra förutsättningar är samma.

Armatur med 105mm hålmått är lite udda ja. Skulle i så fall få bli på import. Typ: https://www.alibaba.com/product-det...5108106.html?spm=a2700.7724838.0.0.uaMuqs&s=p

Patrik: Då har du ju en dimmer som uttryckligen ska klara LED. Det är här det brister lite med Hagern jag har. Hager uttrycker inte att den fungerar till det. Däremot har de släppt en nyare serie som uttryckligen fungerar med LED. Incitamentet att testa kommer från "andra hållet". Dvs, lamptillverkare som säger att lamporna ska fungera med de flesta dimmers.

Ska kolla på Schneiders variant.
 
Inget alternativ att göra om innertaket så du får fler valmöjligheter? Blir inte så låst till 105mm tänker jag, och kanske vill sätta spottarna lite annorlunda? 30 spottar, låter som en stor hall?
 
JLyck skrev:
Inget alternativ att göra om innertaket så du får fler valmöjligheter? Blir inte så låst till 105mm tänker jag, och kanske vill sätta spottarna lite annorlunda? 30 spottar, låter som en stor hall?
Stor hall i 3 vinklar, samt en generös planering...

Ponera att det var ett realistiskt alternativ att göra om innertaket, vad hade du föreslagit?
 
Båda alternativen innefattar om 230 V LED-lampor. Varje enskild lampa har alltså ett eget dimbart drivdon. Det finns flera problem med detta:
- Man kan undra om kvalitén är så bra på dessa att alla lampor dimras likadant.
- Det är tveksamt om de går att dimra öht, dvs vilken dimmer som de fungerar med. Om du inte är beredd på att prova dig fram så får du försöka leta upp andra som redan har provat sig fram...t.ex de större kända lamptillverkarna.
- Jag tror det blir mycket svårt att hitta en dimmer som pallar för 30 st 5 W LED 230 V, och jag känner inte till någon lösning med slavdimmers för 230 V. Det sägs att man ska dimensionera dimmern för motsvarande halogeneffekt för samma ljusstyrka, så om en 5 W LED motsvarar 35 W halogen så ska dimmern klara över 1000 W. LED för 230 V är en mycket otrevlig belastning så jag tror inte mycket på detta...

Det finns därför ett tredje alternativ:
- Köp LED för konstant ström och tillhörande drivdon. Det räcker nog inte med ett enda drivdon för totalt 30x5 W LED med de går att synka. Dimringen fungerar garanterat.
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Hur stor yta är hallen på? Räkna på 1ledspot/1,5kvm. Planlösningen är också sån att ni kanske inte behöver lysa upp varenda vrå i hallen. Vår hall som vi renoverade nu i höstas är på ca 20kvm, och vi har 7st ledspottar och vi har en väldigt bra allmänbelysning. Dessa är då kopplade till 4st brytare, som i sin tur är kopplade till en universalpuck för led. (Dimmer). Vi sänkte vårt innertak med 56mm. Nu var det en elektriker som kopplade in och drog kablar. Jag själv är ingen elektriker så kan inte svara på frågor rörande det, tycker dock vår lösning med vanliga brytare och en puck blev skit bra. Kan dimmra upp på ena brytaren och dimra ner på en annan. Märket är Schneider.

Är 95% säker på att de är dessa lampor vi har (kan kolla när jag kommit hem från jobb):
http://www.designlight.nu/sv/produkt/?pID=383

DImmerpucken:
https://www.elbutik.se/product.html/schneider-dosdimmer-uni-led-100w-cct99100
 
Redigerat:
30st lampor, herrejisses!
 
Tack för svar såhär långt. Hallen är 6x6 meter med vinkel åt båda hållen. I vilket fall är ombyggnad av taket inte aktuellt. Det planerades för 30st 20w halogen (fler punkter med lite svagare styrka). Väldigt lite dagsljus i hallen pga endast ett fönster och som sagt vinklar som skymmer. Innertaket har alltså kabel dragen, pottor installerade och hål tagna. Det ska till mycket starka argument för att sätta igen hålen och göra mindre.

Dimmer för 230V LED, om det inte går med min Hager, så finns ju t.ex. Eltako EUD12 + LUD12 utbyggnadssteg. Då är det bara att haka på LUD12 moduler för den effekt man behöver.

Det är egentligen bara Bo Sittberg ovan som kommit ditåt jag söker med information, på tekniskt plan. Konstantströmlösning är det jag vill lära mig mer om. Men av det jag lyckats hitta hittils är det väldigt dåligt utbud på konstantströn-LED-downlights för infällnad i undertak. Det finns smålampor typ 15mm för osynligt montage i nischer osv men inte särskilt gott om armaturer typ infällda halogenspottar.

Sedan undrar jag hur synkningen mellan flera drivdon skulle se ut. Att man kopplar styringångarna parallelt och sedan ut till tryckknappen? Den lösningen har jag på mina 12V dimmertrafo till badrummen och det händer flera gånger i veckan att de hamnar i osynk. Så en sådan lösning kommer jag ingalunda köpa igen.
 
Ja du hade befintliga hål vilket kanske begränsar utbudet kraftigt, men annars hoppas jag de finns LED för konstant ström så att det räcker på marknaden. Visserligen finns tendenser att gå ifrån detta i takt med högre effekter (COB) på LED och på att dimring fungerar bättre, men det är svårt att se att ett (inbyggt) dimbart drivdon per armatur skulle bli billigare. Vidare finns ju inte dessa LED i form av en ensam ljuskälla med en standardsockel utan armatur och ljuskälla är en icke utbytbar enhet.

Jag kan inte minnas några klagomål på att synkningen regelbundet slutar fungera så vi får hoppas att det beror på något fel hos dina halogendrivdon, eller felaktig installation t.ex i form av för långa synkledningar. Du ska alltså inte behöva rädas en sådan lösning.
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Det låter som att din befintliga "synkning" bara är en parallellkoppling?

LED-drivdonen har speciella plintar för synkkabel. De styr då varandra.

Jag håller med Bo som vanligt, kör konstantström. Sätt på ett lager gips om du behöver. 105 mm låter som stora hål.
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Vilken site har bra utbud på downlights för konstantström? Och var hittar jag dimbart drivdon med stor kapacitet? En eller två, max tre enheter skulle jag vilja se i så fall. Inte tio drivdon, som det skulle bli med det som är vanligt förekommande.
 
En jolly maxi klarar väl 50W, så om du har 10 st på varje don?

Jag brukar handka på elbutik, men det kanske går att komma ned i pris på andra håll.
 
Ja, elbutik.se har en bra utbud. Om man går på 3.5 W / 350 mA som ger ca 200 lumen blir det 6000 lumen totalt vilket borde räcka för en hall. Då bör det räcka med tre st drivdon som var o en kan ge minst 35 W i 350 mA. Det finns flera på elbutik.se, t.ex LCM-40 och Xerolight. Det krävs paradoxalt nog inte dubbelt så många drivdon om man fördubblar effekten så säg max fyra st kan det bli.

Dock kostar ju inköp av 30 st cc-LED en rejäl slant så jag kan förstå att man vill snegla på en GU10-LED-lösning och passande dimmers. Rådet där är som vanligt att be en butik plocka fram en kombo som de vet fungerar. Men det är kanske inte så enkelt att få ett bestämt svar på den frågan även i en fackbutik...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.