Jag kör med uträknad tid för skymning och offset (för fönster- och dekorationsbelysning). Jag är övertygad om att skymningsrelä är bättre.
 
Tack för alla svar,
känns som att jag får testa att köra med beräknad tid. Kan ju alltid köpa en z-wave sensor sen om det behövs. Har hittat en ip42 klassad iaf.

Tack för input.
 
  • Gilla
VACT och 1 till
  • Laddar…
Nyfniken skrev:
Jag kör med uträknad tid för skymning och offset (för fönster- och dekorationsbelysning). Jag är övertygad om att skymningsrelä är bättre.
Tja, jag har själv skymningsrelä och är övertygad om att astrour är bättre... :)

Jag har främst haft problem med placeringen och intrimmning. Trots att det sitter på norrsidan så måste det sitta öppet mot kvällshimlen (annars så belyses det) och det gör att ljusa kvällar så får jag inte tändning tillräckligt tidigt med mindre än att jag sätter känsligheten så hög att det inte släcker på morgonen.

Nu orkar jag inte bygga om så mycket att jag kan ha en bättre lösning (mitt Steinel-relä sitter efter den ursprungliga brytaren, alltså i serie, vilket jag föredrar. Då släcker jag på kvällen när vi går och lägger oss, och tänder på morgonen när vi går upp oavsett årstid), men fick jag välja så skulle jag nog bygga "både och" med "or"-funktion. Alltså tänd om antingen solen gått ner, eller det är tillräckligt mörkt ute. Och släck när solen gått upp, om det inte är mörkt ute.

Men så noga är det inte. Så det får vara...
 
Krilleman
Jag har Hagers Astrour i proppskåpet till all utebelysning.

Jag är supernöjd. (y)
 
Använder solstyrningsfunktionen i Telldus Live kombinerat med ett Nexa skymningsrelä via händelsestyrningen.
Har satt tändning vid solnedgång +20 minuter som fast tillslagstid. Skymningsreläet kan aktivera belysning +1,5h innan solnedgång. På så sätt kan kompensering för mulna dagar göras.
Rekommenderar ej att sköta tändning/släckning direkt från Nexas skymningsrelä (LBST-604) då det är lite överkänsligt och kan skicka flera till/från-signaler om molnen drar förbi.
 
För utebelysningen kör vi skymningsrelä, för några fönsterlampor kör vi solstyrning via Telldus Live.
Det händer x antal ggr/månad att fönsterlamporna tänds senare än "skymning" pga att det är mulet ute, det händer även att dom tänder tidigare än "skymning" pga att det är molnfritt.

Det har även hänt att utebelysningen inte har släckts vid "gryning" pga att det har varit väldigt mulet, men det är sällan.
 
Jag bytte från ett billigt skymningsrelä till solstyrningsfunktion med Telldus och det är mycket bättre. Skymningsrelät var opålitligt, så i mitt fall är det betydligt bättre med astrostyrning. Så i alla fall med budgetprylar skulle jag säga att astrostyrning är bättre. Sätter man en halvtimmes marginal på astrostyrningen åt det ljusa hållet är det aldrig några problem.
 
Jag får vika ner mig. SÅ dåligt är det inte med astrour. 😊
 
Vi gjorde så här för tändning och släckning av fasasbelysningen:
Tomlåda med tidrelä och skymningsrelä för styrning av fasadbelysning monterad i garage.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Lådan monterades i garaget på bekväm höjd bredvid undercentralen där.

Det är en tomlåda Makel för 6 moduler ca 150 kr.
1 st tidrelä Finder 12.01.8.230.0000 ca 300 kr.
1 st skymningsrelä inkl. ljussenor Finder 11.31.8.230.0000 ca 250 kr

Det fungerar som så att skymningsreläet tänder fasabelysningen vid skymningen, och tiduret släcker fasadbelysningen vid valfri tidpunkt på natten. Vi har satt kl. 01:00. Vi har ett tidur för att inte fasadbelysningen ska lysa hela natten, och ev. störa grannarna hela natten.
Tiduret är ställt att slå till, kl 14:00, vilket gör det möjligt för skymningsreläet att från denna tidpunkt på dygnet, tända fasadbelysningen om det är tillräckligt mörkt.

Skulle vi vilja att fasadbelysningen även lyser tidig vintermorgon, kan vi ställa tiduret att slå till tidigare än kl. 14:00, t.ex. kl. 06:30.

Vi ville inte ha något Astro-ur, pga de behöver batteri. Om sådan apparat har ett batteri, så finns risken att man glömmer att de har batteri, när det är förbrukat, och inte fungerar, då kallar man kanske på elektrikern. Vad kostar då inte ett sådant besök av en yrkesman, 1000 kr, kanske. Blir ganska dyrt batteri, alltså. Tiduret och skymningsreläet ovan behöver inga batterier alls.

Visst, installationen vore mycket enklare med ett astro-ur, då ingen ljussensor och ingen kabel skulle ha behövts dras till ljussensor. Nej, nej inga batterier. Ett astrour Finder 12.A1.8.230.0000 kostar ca 550 kr.

Någon kanske tycker: varför inte enbart ett tidur?
Skymningen infaller tyvärr vid olika tidpunkt under året, och det skulle ha blivt en evigt omjusterande pillande på tiduret för att passa aktuell skymning.
 
Redigerat:
Det klassiska sättet att styra ytterbelysning (y)
 
Skillnaden på vädret är mycket små, sen kan man ställa att det tänder aningen tidigare, men visst är luxgivare mer precis, men för oss hänger det ej på minuter för utebelysningen, sen bekvämt med inbyggt kopplingsur.
 
Skillnaden vid solnedgång mellan klar himmel och tunga regnmoln ligger väl runt 20 000 lux. Men naturligtvis ska ni använda det ni blir nöjda med (y)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.