När jag nu ska köpa ny spis, hur vet jag hur många volt den ska vara på då?
 
Mikael_L
Har du en eller tre säkringar till den nuvarande?
 
Det står "spis" på tre proppar!
 
Då ska du troligtvis ha en på 400V, 3 faser. Kolla vad det står på den gamla spisen och hur den är kopplad.
 
Tack för hjälpen!
 
Är neutralledaren med ut så kan du beställa vilken spis som helst.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Vad fan är det och hur vet jag det?
 
Finns 2 varianter att ta reda på det. Antingen kontaktar du en elektriker, som får undersöka saken eller så bryter du strömmen, drar ut spisen, lossar kåpan till eluttaget och tar ett foto där anslutna ledare syns. Lägger upp fotot här på forat gärna tillsammans med foto på typskylten på din nuvarande spis och väntar på svar här i tråden.
 
Det verkar som nya trefasspisar generellt kräver att nollan finns med i uttaget så rådet bör vara att alltid kolla
innan man kopplar in sin nya spis. Helst innan man köper. Kräver spisen nolla och det saknas går den nya spisen mest troligt sönder och garantin gäller säkert inte heller. Tidigare hade trefasspisar 400 V element och då behövdes ingen nolla. Då genade man ibland och struntade i att dra fram nollan till spisen. Inget problem DÅ men nu är det en annan sak.

Är det ett perilexuttag (fyra runda hål och ett avlångt i mitten) SKA det finnas med nolla - men det är ingen garanti att det alltid finns. I äldre hus var ofta spisen fast ansluten i en kopplingsdosa bakom och då är risken stor att det inte finns någon nolla. Då är också spisbyte behörighetskrävande = elektrikerjobb.
 
Bara ett förtydligande av ovanstående.

I äldre hus var spisen inkopplad fast till en kopplingsdosa. Ofta med 3 faser, ingen nolla. Gamla spisar drevs med 400V elementspänning (eller snarare 380V som det var på den tiden).

Sedan är det väldigt vanligt att man i samband med spisbyte, sent 70- tal eller på 80 - talet, monterade ett perilexuttag istället för dosan, eftersom spisar då kom med perilexkontakt från fabrik. Bekvämt att kunna koppla in och ur utan elektriker. De spisarna var fortfarande rena 400V spisar, behövde ingen nolla.

Fast ett perilexuttag får egentligen inte monteras utan nolla. Men det var vanligt att fuska med det. Antingen skippa nollan, den behövdes ju inte för den spis man just köpt, eller i vissa fall "fulnolla", dvs byglad till skyddsjord. Livsfarligt. Sådant fusk utfördes både av hempulare och elektriker. I korrekt konverteringar drog man fram den saknade nollan, trots att den var "onödig".

Det är då här problemet kommer in. Idag när de flesta spisar/hällar kräver nolla så kan man råka illa ut med de här fuskmonterade perilexuttagen.

I princip borde man kunna lita på att perllexuttag som är nymonterade i hus från sent 80-tal och framåt borde vara korrekta. Det är långsökt att man skulle fuska med detta i nyproduktion. Hus från den tiden försågs alltid med perilexuttag vid bygget, och då bör man kunna lita på att de monterades i enlighet med gällande regler.

Ändå vet jag att det finns någon tråd här där folk hävdar att det har ett ofullständigt monterat uttag i hus byggt på 90 talet.
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.