Hej
Har en elpanna Euronorm C15EK från 1982. Märkte nu i morse att panntermometern visade 90 grader och fortsatte stiga. Inställd på 70 grader. Trycket var över 1,5 bar mot normala 1,0 och säkerhetsventilen hade öppnat sig. Stängde av när det närmade sig 100 grader. Vad kan det vara som händer?

M
 
Troligen har ett relä till elpatronen bränt fast. Eller så är det fel på termostaten.
 
  • Gilla
Demmpa
  • Laddar…
Eller så har du fått ett fel på själva elpatronen, det kan bli så om man har en trefas patron och styr två faser medan den tredje har spänning hela tiden. Dvs fungerar ungefär som nollan på 230 V
 
Tack! Era svar är verkar klart logiska. Kom hem nu från jobbet och har satt på pannan igen så nu får vi se vad som händer. Återkommer.
 
Det var relät som hängt sig eller kontaktor som pannkillen kallade det. Inte ett helt ovanligt problem tydligen. Han hade nya grejer i bilen och på en halvtimme var pannan igång igen. Gött med folk som vet vad de håller på med.
 
Men det du ska fundera på är varför inte överhettningsskyddet löste ut!
 
Överhettningsskyddet eller maxtermostaten bryter förmodligen manöverspänningen till kontaktorerna. Om kontaktorn har klistrat och är dragen hela tiden, så löser inte inte maxtermostaten.
 
Eller rättare sagt; den löser ut men det har ingen verkan.
 
Överhettningtermostaten ska bryta matningen, inte nån manöver.
 
  • Gilla
elmont
  • Laddar…
lat skrev:
Överhettningtermostaten ska bryta matningen, inte nån manöver.
Helt rätt, snurrade till det lite igår. Får skylla på förkylning och feberdelirium. Kanske orsakad av stark hostmedicin..
 
När borde den lösa ut då? På vredet kan man ställa panna på 90 grader så det borde väl vara en bit över det eller?
 
Det är väl lite olika, men förr sa man väl egentligen 85C, men din borde ju lösa på max 95C eftersom drifttermostaten går att ställa ända upp till 90C.
Kokning sker ju inte förrän strax över 100C om du har tryck i systemet.
 
Är det nåt man kan kolla på något smidigt sätt? Har ju ingen lust att sätta pannan i kok och se vad som händer? Minns exakt inte vad tempraturen var när jag stängde av häromveckan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.