Vi håller på att bygga ett fritidshus och har tänkt att använda frånluftsvärmepump för uppvärmning.
Huset kommer att användas då och då under vinterhalvåret. För att spara pengar och energi när vi inte är hade vi tänkt dra ner värmen ordentligt till kanske 10 grader. Via fjärrstyrning ställer vi in normal temperatur innan vi vill vara där.

Efter lite efterforskning visar det sej att värmepumpar slår ifrån då frånluftstemperaturen är 16-18 grader och vid lägre temperatur använder elpatronen för uppvärmning. Då blir det ju ingen besparing.

Har någon egna erfarenheter eller idéer om vilket uppvärmningssystem som vi kan välja?

Grunden är redan gjuten med vattenburen golvvärme och ligger på Bjärehalvön.
 
  • Gilla
Staffan Persson
  • Laddar…
Luft/vatten med FTX-vent kanske?

Eller LVVP med frånluft utan återvinning som billigare alternativ, ventilationen kan gå på 25% när ni inte är där.
 
Stringfellow Hawke skrev:
Luft/vatten med FTX-vent kanske?

Eller LVVP med frånluft utan återvinning som billigare alternativ, ventilationen kan gå på 25% när ni inte är där.
Tack, ska undersöka LVVP vidare.
Vad tror du om jordvärme? Högre investeringskostnad men slipper utomhusdelen som behövs till LVVP.
 
Enskog skrev:
Tack, ska undersöka LVVP vidare.
Vad tror du om jordvärme? Högre investeringskostnad men slipper utomhusdelen som behövs till LVVP.
Ja, normalt vill man ju inte ha så höga investeringskostnader på värmesystemet i ett fritidshus, kan du sälja det som villa eller planerar ni att bo där på heltid i framtiden?

Jag tycker inte du ska lägga så mycket pengar på denna del om ni inte planerar att bo där, lägg pengarna på en bra mysig kamin så får du upp värmen snabbt när vi kommer dit.
 
Hur stort blir huset? LVVP om det är relativt stort med golvvärme kanske, annars möjligtvis en luftvärmepump om planlösningen är öppen.
 
AXS
LLVP, elelement och en kamin. Total kostnad på under 100 000:-, då inte ens billigt valda delar.

I ett modernt isolerat hus som dessutom är ett fritidshus tycker jag inte det ska göras för komplext.
 
Vi planerar inte att flytta dit permanent. Kamin ingår redan i planen att sätta in.

Storlek på huset knapp 100 m2. Grunden är gjuten med värmesligor redan.
 
Redigerat:
Frånluftsvärmepump funkar inte i fritidshus med bara grundvärme. Frånluftsvärmepump är till för att utvinna värmen ur ventilationsluft men fritidshus som är i grundvärmeläge brukar inte ha mycket ventilation eller värme i frånluften. Med tanke på plats och att ni använder golvvärme så är nog en vanlig luft/vatten-värmepump det bästa alternativet. Tänk bara på att kommunikationsmodulen i vissa av dem bara använder GSM GPRS vilket är en teknik som snart avvecklas så man bör se till att skaffa någon som använder 4G eller åtminstone så vet man att det funkar i 15 år till.
 
Som Zeus_axel skriver, LLVP och kamin.
Men några el-element behövs verkligen inte.

Vi bor sedan 7 år permanent strax norr om Hallandsås i ett 108 kvm BOA enplanshus.
Har en LL-värmepump, en täljstenskamin och inget mer.

Värmepumpen går ca november - mars, och bara på lägsta/tystaste läget.
FTX-aggregatet ser till att fördela runt värmen till sovrum och vardagsrum.
Mera installationer än så behövs inte så här långt söderut.

Vad skall du med golvvärme till?
 
Är också på g med ett fritidshus och tänker samma. Kommer att sätta in en Nibe f730 som klarar 8-10 grader. Tänker att det blir bra med värme+vent+vvberedare i en lösning. Lite lyxigt kanske men bra om man vill utnyttja huset mer på vintern.
Hur går dina tankar nu?
 
Kanske en elshunt på golvvärmen och sen en luftvärmepump? Då kan man sätta värmepumpen på att hålla 10 grader och golvvärmen på 5 grader när man inte är där. Då borde den mesta värmen komma från luftvärmepumpen. När ni är där så drar ni upp elshunten till komfortabel temperatur och höjer tempen på luftvärmepumpen och accepterar ett lite högre kostnadsläge.

Ett alternativ kan vara acktank + elpatron + vattenmantlad kamin + luftvärmepump. Då minskar du elförbrukningen när du är där genom att du kan elda för att få golvvärme. Det är dock knappast lönsamt, en elshunt är mycket billigare än acktank + merkostnaden för vattenmantlad kamin.
 
Cgong skrev:
Är också på g med ett fritidshus och tänker samma. Kommer att sätta in en Nibe f730 som klarar 8-10 grader. Tänker att det blir bra med värme+vent+vvberedare i en lösning. Lite lyxigt kanske men bra om man vill utnyttja huset mer på vintern.
Hur går dina tankar nu?
Efter diverse kontakter med olika installatörer blir det frånluftsvärmepump. LVVP blir betydligt högre investeringskostnad. Markvärme har också föreslagits vilket blir ännu högre investering. Båda dessa alternativ blir ju billigare i drift men återbetalningstiden blir för lång.
Mycket intressant att NIBE F730 klarar så låg temperatur. De jag hittills undersökt klarar 17-18 grader. Många av de jag pratat med rekommenderar att inte gå lägre än 15 grader pga att huset inte ska få för storatempvariationer. Då kan man ju gå ner dit utan att huset blir värmt på ren el.
 
Aero
Har byggt eget fritidshus om 55m2 boa och resonerade med olika entreprenörer om lösning på värme, ventilation och komfortkyla.
Blev LLVP Toshiba Arctic 25 som huvudkälla, Nibe Eminent 100 VVB, mekanisk frånluft med varvtalsreglerad Östbergs RS väggfläkt i våtrum.
Tilluft via spaltventiler i fönster.
Elkonvektorer som brukas vintertid vid närvaro med stängda innerdörrar, samt står på 10 grader vid frånvaro som backup om pumpen skulle pajja. Ingjuten T2 blue värmetråd för komfortgolvvärme i våtrum.
Braskamin Contura 850 för mys och tempboost när ankomst sker vid kallt väder.

LLVP står inställd på 17 grader vid frånvaro vintertid.

Totalinvestering för ovan ca 55k.
Årsförbrukning totalt 2016 var 3900 kWh.
Då ingår "hushållsel" samt uppvärmning med "brödrostar" till frostfritt i gäststuga om 15 m2. VVB står på året om.

Skulle bli svårt att räkna hem större investeringar. Tiden för payback skulle bli lång.
 
Frånluftsvärmepump är dåligt i fritidshus av flera anledningar.
- Dom tar tillvara energi i frånluften. Är huset tomt så är det inte så mycket mer energi än den VP'n har producerat, så det blir ett nollsummespel.
- Många modeller stoppar kompressorn om frånluften är kallare än ca 16 grader, så de går inte att spara energi genom att sänka temperaturen.
- Det tar tid att få upp värmen igen om man har sänkt den.

Luftvärmepumpen fördelar är:
- Det finns färdiga hyfsat billiga system för att fjärrstyra dom.
- Det går relativt fort att få upp värmen.
- Man kan få kyla.

Nackdelarna är väl att det kan vara lite ojämn värme och att man har en fläkt som står och blåser, men det är nog ett mindre problem i ett hus man bara vistas i då och då.
 
Hej!


Bygger vidare på denna tråd som hade bra inlägg - hoppas på fler! :)


Vi ska bygga ett sommarhus på 45m2 och skulle behöva lite input på uppvärmning och ventilation.


Huset kommer ha kommunalt V/A och vara vinterbonat (145+45 vägg, 220 golv plintgrund, 40cm isolering tak). Uppvärmningen blir kamin samt ett litet element 4-500w i sovrummet och 3m2 el golvvärme fullvärme i badrummet.


Initialt var tanken att sätta in LLVP direkt, men det skjuts nog på framtiden pga installationskostnaden. Ventilation blir PAX EOS FTX i badrummet med tilluft i sovrummet + storstuga.


Det blir ca 5-6m2 fönster mot söder, så höst/vår bör solen hjälpa till dagtid, och tanken är att FTX aggregatet ska få gå hela tiden för att hålla ev. Fukt i schack. Golvvärmen i badrummet ska också få stå på fast på låg temp så att vattnet inte fryser (kommer in i badrummet).


Uppskattar att det kostar max ca 1500kr max att ha på golvvärmen 6 månader på vintern. (300w aktivt 50% av tiden: (0,3x12x30x6=648kwh x 2kr =1300kr)


Jag vet att det säkert kommer förslag på att byta ut FTX mot LLVP, men inbillar mig att komforten blir bättre samt att alla värmekällor återvinns på det sättet (sol, kamin, element, golvvärme).


Låter detta som en smart lösning? Har någon liknande lösning i sin sommarstuga? Driftskostnad?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.