Ska bygga en spalje brevid en trappa, från golv till tak så det blir ju reglar på 2.4 meter. Den måste vara robust då det är en fallhöjd på 2.4m vid ena änden och småbarn som inte på nåt sätt ska kunna skada sig.

Det bör väl vara planhyvlad furu och de tjocklekar jag kan hitta är 8, 15, 21, 27, 33.

Vad skulle ni rekommendera? Klarar det sig med 21? Eller är 33 rent av för klent? :)

Dåligt på det här med hållfasthet.
 
Åsa Lund
Varför trä?
Sätt annars rör med 10 cm avstånd
 
Åsa Lund skrev:
Varför trä?
Sätt annars rör med 10 cm avstånd
Tycker inte riktigt det passar in då vi har allt annat snickeri i trä.
 
BirgitS
Där jag bodde förut var det en spaljé som trappskydd och det var brädor som var ca 100 mm breda och ca 10 mm tjocka, samt placerade med knappt 100 mm avstånd. De satt riktigt rejält i vagnsstyckena förutom fastsättning i bjälklagen (gick över flera våningar med räcke överst och gick inte under nedersta trappan). Upplevde de som väldigt säkra och som vuxen höll man ju i brädorna väldigt ofta.
 
  • Gilla
mickejn
  • Laddar…
E
21mm blir nog alldeles utmärkt. Eventuellt kan det flexa en del längre ner i trappan där det blir långt mellan infästningarna, men det kan man lösa med en enklare handledare eller en tunn brädbit som följer trappans lutning
 
Redigerat:
Trappan går längs med en gjuten vägg ner i källaren. Så spaljén blir bara ovanför trappan på entreplan, så alla ribbor får samma längd (2.4m). Idag är det en vägg där som ska ersättas med spaljé för att få lite mer rymd.
 
Om du vänder på läkten så att den smala sidan är vänd mot trappan kan du klara dig med små dimensioner. T.ex. 21x45. Eventuellt kan du behöva binda samman läkten någonstans på mitten med hjälp av distanser och ett genomgående metallstag. Planhyvlad fur är bra och hyggligt billig.
 
  • Gilla
Amdu och 1 till
  • Laddar…
Åsa Lund
Glipan får vara max 10 cm
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.