Hej! Undrar om ngn har lite kunskap om hur det är att bygga bastu i en källare. Har ett hus från -57 med ett torkrum i källaren vi ska bygga om till litet sparum med bastu o dusch. Rummet har måtten 4,04 x 2,55 m och är ca 2,05 cm högt (innan vi lagt in golvvärme mm) och två väggar är sk ytterväggar där ca 75-80% är under marken.
Vi funderar på att bygga en bastu enbart genom att sätta en glasvägg längst in i rummet och skapa ett bastuutrymme motsvarande ca 2mx2,55m. Ett fönster kommer att finnas i bastuutrymmet upp mot taket, samt även en ventil direkt ut mot utsidan hamnar i det tilltänkta utrymmet.
Vi hade tänkt kakla hela bastuutrymmet utom taket och sätta in trälavar sedan.
Kan detta upplägg fungera? Hur säkrar vi ventilationen på bästa sätt? Vad är viktigast för oss att tänka på?
Vi har blivit rekommenderade att INTE bygga en bastu i trä nere i källaren för att undvika organiskt material därnere.
I huset för övrigt är det för närvarande självdrag i huset, dvs ingen mekanisk ventilation mer än i ett par baddrum och tvättstuga.
Tacksam för hjälp
 
Stenväggar ? Inga problem att bygga upp i träregler om man bygger rätt. Blir en massa energi att värma upp kalla stenväggar och glas :(
 
Väldigt lustigt rekommendation. Är inget problem att ha trä i en bastu oavsett var den ligger. Så länge bastun används då och då så torkar den ur eventuell fukt i trät.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.