Hej!

Bor i en sekelskiftesvilla som blir väldigt kall på golven i nedervåningen vintertid. Dock blir det olidligt varmt på övervåningen och vind. Verkar som värmen trycks upp genom mellanbjälklagen.
När det är riktigt kallt får vi dessutom vackra istappar på 1,5 meter från taket och kondensvatten i kattvindarnas innertak.
Vi skall isolera golven i trossbottnarna i nedervåningen till sommaren, och jag undrar ifall man även borde isolera mellanbjälklagen mellan över och undervåningen med? Isåfall vad skall man isolera med?
Nu består isoleringen på övervåningens golv utav 1 DM spån som dessutom sjunkit ihop.
Vi tänker bygga fast inredning i ena golvet på övervåningen och efter det kommer vi ha väldigt svårt att lyfta golvplankorna igen. Vill att allt skall vara rätt innan vi börjar bygga.
 
Har ni jättevarmt i luften på nedervåningen då eller? Sänka termostater/strypa radiatorer på övervåningen? Att isolera vinden låter som ett vettigt energialternativ, risken är att det blir ännu varmare på vintern. Bör dock bli svalare på sommaren.
 
Det blir lite varmare upp mot taket på undervåningen. Knappt märkbart. Takhöjden är ca 3 meter.
Isoleringen består utav sand kutterspån och träflisor som är lätt packat. Detta gjordes vid renovering 1956.
Har testat att vrida av elementen uppe, blir bättre just vid fönstren men man känner hur värmen trycks upp genom golvet.
 
Det låter ju onekligen som att du behöver isolera om både mellanbjälklaget och taket. Spånet har packats ihop och har inte alls samma effekt längre. Har du vind ovanför övervåningen kan du låta den vara kallvind, annars bör du isolera upp mot taket. Om du ändå ska ta upp golvbrädorna på övervåningen tar du bort det gamla spånet och ersätter med naturisolering (lin/hampa/cellulosa) som finns både som rullar och skivor. Cellulosa kan dessutom sprutas, om du anlitar en firma till det. Du behöver ingen ångspärr i mellanbjälklaget eftersom temperaturen ska vara densamma i under- och övervåning. Taket är ett större projekt, där behöver du se till att det blir en luftspalt och att du använder en ångspärr. Dock fungerar det även i taket utmärkt med naturisolering om du gör på rätt sätt. Allt beror på hur taket är konstruerat idag - det är knepigt att ge allmänna råd om det - men med all säkerhet kommer du behöva sänka innertaket för att få plats med tjockare isolering (om du inte lägger om taket ovanifrån).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.