De flesta huskataloger innehåller hus som är ställda med långsidan mot gatan och med uteplatsen på motstående sida.

Vår tomt ser lite annorlunda ut, den är relativt smal men dessto djupare. Vi vore jättetacksamma om någon kan berätta för oss var vi kan hitta förslag på hus som är ställt med gaveln mot gatan.
 
Hmm, jag förstår vad ni menar, och det tillhör inte det vanligaste "typhuset".

Men är det egentligen inte enbart en fråga om hur ni "ser"? Vad händer ifall ni tar det hus ni är intresserade av och placerar det så att det har ena kortsidan mot gatan. Då kommer ni (normalt sett) få entren på långsidan.
Då är det bara att anpassa gångvägen till entren utefter detta.

Ytterliagare ett tips kan då vara att bygga ihop huset med ett garage, där garaget är närmast gatan. Det kan bli riktigt bra.
 
Tack för det snabba svaret, BoByggaren.

Vi tycker att en entré som ligger i blickfånget är bättre än en ingång som ligger lite i "skymundan". Sämst är en ingång där man måste "gå runt" huset för att komma in. En hustillverkare med väldigt standardiserade hus tyckte det var en bra lösning!!!!????

Nej, ingången skall synas när man kommer mot huset! 8)
 
Hos de flesta hustillverkarna får man ändra planlösning efter tycke och smak, så det borde inte vara något problem att utgå från en husmodell man gillar och rita in entrén på gaveln.
 
Arny, Du har fullständigt rätt men var hittar man idéerna till hur det skall se ut?

Vore skönt om man kunde få lite färdiga idéer att arbeta efter.

 
LB-hus har några hus med ingång på gaveln, t.ex. Ugglan-serien, Falken och Tornseglaren. Ni kanske kan få några idéer från dem.
 
Myresjöhus modell: Ekeby
Idén är två vinkelställda delar; där ena delens långsida (ut mot gatan), sitter på den andras delens kortsida som har långsida in på tomten. (förstår nån?)  Passar mao smala tomter!
/Ulle
 
Eksjöhus kvadraten har ju ingen kortsida, så det borde funka. Tycker även a-hus Klintehamn, Kullavik eller Viken är snygga åt gatan. Sen har väl även Myresjöhus ett som heter Fantasi (tror jag).
/Pillan
 
Vårt hus Höner från Älvsbyhus kommer att vara placerat så att gaveln kommer mot gatan,där kommer det vidbyggda garaget att ha sin infart.
Entren kommer vi att ha på framsidan av huset. Vi kommer att ha en gång fårn garage infarten till entren. Kommer att bli jättebra.
Anledningen till denna placering som är lite ovanlig är att vi då får största möjliga baksida som ligger i söderläge...

// Sanne

 
Vi kommer också att ställa vårt hus med gaveln mot vägen på grund av planbestämmelserna (Södra Råtorp i Karlstad) . Vi har inte tänkt att man ska gå in på den gaveln, utan fortfarande använda dörren enligt tillverkarens skiss (Myresjö, Kärnvillan) på långsidan.

/Fredrik
 
Vi har tittat på Myresjöhus Fantasi och Ekeby. Där kan man få några uppslag. Finns det några fler?

Anledningen till att vi gavelställer huset beror på att tomten är smal (20 m) men dessto djupare (50 m).

Tomten är helt rektangulär och dessutom helt plan.

Vi har söder mot gatan och följdaktligen norr bort från gatan = "mot djupet i tomten". Man står alltså och tittar mot norr när man går in på tomten.

Om man tänker sig ett hus på c:a 9 m bredd och lägger till tomtgränsavstånd på bägge sidor (2 x 4,5 m = 9 m) så är man uppe i 18 meter. Då är det bara 2 meter kvar av tomtens bredd att plussa på uteplatsen i väster som då blir 6,5 meter.

Eftersom söder ligger mot gatan (trafikerad) så vill vi ha huset långt i på tomten i djupled. Om man tänker sig ett hus på c:a 12 m längd där entrén ligger i mitten av huset (=6 meter från kanterna) och sedan lägger huset så långt in på tomten kommer entrén att hamna c:a 40 meter från gatan enligt denna beräkning:

50 meter (hela tomtens längd) - 4,5 meter (tomtgränsavståndet längst in) - 6 meter (bortre delen av huset fram till entrén) = 39,5 meter från gatan.

Att ha en entré som ligger så långt in på tomten på en 4,5 meters bredd fri remsa vid sidan om huset är inte speciellt lyckat; så därför väljer vi att leta efter ett hus med gavelentré eller en entré som ligger mer i början av huset och där man ser entrén genom någon smart vinkling som "fångar upp" besökaren.

Om någon har förslag så tas dessa emot med förtjusning ;)
 
Onsalavillan har ett gavelställt hus under rubriken "på ritbordet". Kanske kan vara något att skissa vidare på?
 
;)

Rita ert hus själva...kolla mitt "gavelhus" och entré precis vid gaveln på långsidan.
Ritningar finns under 'Ekonomi och ritningar' på hemsidan
http://hem.passagen.se/femana

Helena med
Sverige Stugan
 
Hej!
Vi har också letat kataloghus med entre på gaveln (och allra helst groventre på andra gaveln, men det har vi inte hittat...).
Några favoriter är Tjärnö och Saltö från Götenehus, men priserna kanske inte är lika trevliga som planlösningarna?

Elma.
 
Jag har för mig att Modulenthus har några modeller för smala tomter med ingång på gaveln.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.