Status
Inte öppen för fler kommentarer.
Mikael_L
Thomas_Blekinge skrev:
- Byt INTE till 12 V DC system eftersom då skulle strömvärdet och därmed magnetfältet öka.
Varför inte? Det jordmagnetiska fältet är ju starkare än magnetfältet ifrån ledarna på bara någon dm avstånd, om det nu inte går typ 100A i ledarna då.
 
Mikael_L skrev:
Varför inte? Det jordmagnetiska fältet är ju starkare än magnetfältet ifrån ledarna på bara någon dm avstånd, om det nu inte går typ 100A i ledarna då.
Det är klart. Men om man anser att man blir dåligt av just magnetfält från elektricitet då ska man undvika stora strömmar. Det kanske finns bra och dåliga magnetfält, vad vet jag!
 
Mikael_L
Magnetfältet ifrån växelström växlar ju riktning med samma frekvens som strömmen, det skulle ju åtminstone teoretiskt kunna göra skillnad på kroppen.

Men magnetfältet från likström blir ju omöjligt att skilja ifrån det permanenta jordmagnetiska fältet vi har omkring oss hela tiden, ja förutom att magnetfältet ifrån ledningarna är svagare eller mycket svagare än jordmagnetiska fältet då.
 
  • Gilla
13th Marine och 1 till
  • Laddar…
Men för att kunna elsanera måste man veta vad som skall saneras bort. Är det magnetiska fält, elektriska fält, växelfält, högfrekventa fält eller Curry/Hartmann-fält och jordstrålning som är problemet? De sistnämnda går för övrigt inte att påvisa med några andra instrument än med slagruta, men vissa påstår ändå att de kan påverka välbefinnandet hos människor.

När det gäller frågan om hur vi ska hantera pseudovetenskap på forumet är jag lite kluven. Mitt förslag är, efter moget övervägande, att det hanteras som vilken religion som helst. De flesta beter sig ju inte respektlöst mot någon som påstår sig vara religiös? Jag menar, om någon säger att de har blivit frälsta, så är det sällan någon som kommer med förslaget att uppsöka läkare?
 
  • Gilla
JohanLun och 2 till
  • Laddar…
mattiasp skrev:
De flesta beter sig ju inte respektlöst mot någon som påstår sig vara religiös? Jag menar, om någon säger att de har blivit frälsta, så är det sällan någon som kommer med förslaget att uppsöka läkare?
Näe respektlös ska man inte vara, men om det fanns medicin att äta mot religion så skulle vi nog slippa en del elände i nyhetsrapporteringen. Det låter med andra ord som ett rätt rimligt förslag.
 
  • Gilla
Enolf och 4 till
  • Laddar…
Jag håller med ovanstående att du måste ju ta reda på vad du vill reducera i din elinstallation. Annars är det ju helt meningslöst.
Elsanerat har du ju redan gjort i och med att du brytit huvudströmmen till huset och mår bättre. Sen vill du tydligen få möjligheten att använda viss elektricitet? Men då måste du ju själv ta reda på vilken eller vilka komponenter i elektriciteten som du inte tål. Eller hur? Hur ska någon annars kunna hjälpa dig utan att det blir en tidsmässig och ekonomisk katastrof.
Vad har ni testat?
TS betydet på forumsvenska Tråd-Skapare så det är dej Willhelmsen jag menar.
 
Redigerat:
Det är egentligen två helt olika frågor inblandade här:
- Huruvida elallergi finns och läkarvetenskapens tveksamma inställning till fenomenet.
- Hur man sanerar/eller reducerar fält orsakade av elektriska prylar.

Den sistnämnda finns det redan ren beprövad ingenjörsvetenskap som löser. Skärmning med metall, likspänningsdriven belysning, gasspis etc.

Risken om man anser sig ha elallergi är att man istället sätter sin fulla tilltro (och pengar) till "New Agare" som kommer med antenner kopplade till sin voltmeter och vet precis vad som ska göras.
 
  • Gilla
Thomas_Blekinge och 1 till
  • Laddar…
F
MagHam skrev:
Det är egentligen två helt olika frågor inblandade här:
- Huruvida elallergi finns och läkarvetenskapens tveksamma inställning till fenomenet.
- Hur man sanerar/eller reducerar fält orsakade av elektriska prylar.

Den sistnämnda finns det redan ren beprövad ingenjörsvetenskap som löser. Skärmning med metall, likspänningsdriven belysning, gasspis etc.

Risken om man anser sig ha elallergi är att man istället sätter sin fulla tilltro (och pengar) till "New Agare" som kommer med antenner kopplade till sin voltmeter och vet precis vad som ska göras.

Tror jag med, foliehattarna kryper fram och det kommer nån aggresiv vältalig och ytterst övertygande jävel med alla svar och färdigutskrivna fakturor.
 
  • Gilla
Solari
  • Laddar…
Ett tips är att vissa kommuner ger ekonomiskt bidrag för elsanering. Jag känner även till elsanerade hyresrätter i kommunala bostadsbolagets regi.
 
  • Gilla
Bichonen
  • Laddar…
Jag har rensat i den här tråden. TS frågar följande, klart och tydligt:

Hur går man tillväga? Vad är det för typ av strålning man ska skydda sej mot och hur utförs elsaneringar?

Respektera frågan som ställs och svara på den om du har erfarenhet av elsaneringar. Starta en egen tråd om du vill diskutera något annat.

/Moderator
 
  • Gilla
Lars-Erik och 8 till
  • Laddar…
Ett problem är just frågeställningen "Vad är det för typ av strålning man ska skydda sej mot och hur utförs elsaneringar?" . Det är ju skillnad på åtgärder för "statiska elektriska fält", "dynamiska elektriska fält" samt dessas motsvarande " magnetiska fält". Utan att veta vad, som orsakar besvären, är det lite svårt att ge precisa råd. Allt från "tvinna kablarna" till "kapsla allt i u-metall" med mellanvarianter av "kör likström" eller " koppla i stjärna", blir ju verkningslösa eftersom om allt ska genomföras, blir det orimligt dyrt. Jämför med RÖS - installationer med den skillnaden att allt "inne i lokalen" också ska isoleras från varandra.
 
Redigerat:
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
K
Jag har inget att tillföra som inte redan har nämnts i tråden annat än att du bör hålla dig borta från företag som säljer "mirakelprodukter" och istället med omsorg välja en metod som som stödjer sig på vetenskap, dvs det du efterfrågar i tråden.

Exempel på bolag att hålla sig borta från: Elmiljö4all
http://www.marknadsdomstolen.se/Filer/Avgöranden/Dom2015-19.pdf

Har du/ni varit i kontakt med el överkänsligas riksförbund om vad som är beprövat bland deras medlemmar och tips/råd om vad som gett bra effekt och vad som gett mindre bra effekt?
https://eloverkanslig.org/

Lycka till!
 
Redigerat:
Problemet berör alltså frågeställaren, dennes fru och äldsta dotter.
Finns fler barn (eller andra) i familjen, som inte är drabbade alltså?

Hur är det med mobiltelefoner, Iphones, Ipads osv, som var och var annan, ung som gammal, sitter lutad över som om det vore deras käraste ägodel?
De lär fungera med "strålning", närmare bestämt mikrovågor. Har trådskaparen provat att stänga av dessa apparater?

Och dessutom finns i många hem lassvis med "trådlösa" apparater i form av fjärrkontroller, DECT-telefoner, bilnycklar, eltandborstar m.m.
Stäng av, riv ut batterierna, och se om inte den elektroniska stormen lugnar sig lite!
 
Det är relativt svårt att sanera ett hem från el. Problemet är inte så mycket tekniskt, utan att praxis och riktlinjer saknas. I brist på detta har allehanda elsaneringsfirmor hittat på massa "bra" lösningar som har liten eller ingen praktisk effekt utöver placebo (som absolut inte ska förringas)

Ditt problem är egentligen lite av ett moment 22. Eftersom man inte kan bevisa elöverkänslighet, eller snarare har det åtskilliga gånger motbevisats att det faktiskt är elen som utgör överkänslighetsreaktionen, så finns det heller inga seriösa firmor eller elingenjörer som faktiskt arbetar med sanering. Nivåerna som föreskrivs av expertmyndigheten SSM utgår helt från de nivåer där direkt påverkan kan förekomma, dvs, så starka fält att fysikalisk påverkan förekommer. Andra myndigheter har hittat på "försiktighetsprincipen" för magnetfält, men den har mer med leukemi att göra än någon elöverkänslighet. Denna nivå är dock så låg att man nog med fog kan ansätta den som mål för saneringsåtgärder. Dock är normalt nivåerna i vanliga hus sådana att man i stort sett överallt uppnår målet även i vanliga hem. Undantag cirka 0,5-1 m från installationer där fas och noll inte går i samma rör.

Tidigare har det givits förslag på att göra ett dubbelblindtest för att avgöra om elen verkligen är boven i dramat, och det kan nog vara svårt att åstadkomma eftersom det är så tydligt om saker fungerar eller inte, ventilationen brötar ju bra mycket även om man normalt inte tänker på den jättemycket. Detta är ändå det absolut bästa och billigaste sättet att faktiskt ta reda på vad problemen stammar från. Det är ändå sannolikt att det är något som drivs av el som leder till era problem, och det innebär också att stänga av elen är en effektiv lösning, även om den är trubbig.

Saker att prova att stänga av(dubbelblind är jätteviktigt):
* Ventilation
* Belysning (hur i hela friden löser man detta praktiskt)
* Pumpar
* Annan dimmerstyrd utrustning (som kan leda till knappt hörbara oljud)

Tänk på sinnena och försök tänk ut utrustning som kan leda till något av dessa kända sinnen förnimmbara fysiska påkänningar. Tänk inte så mycket på el- och magnetfält, för det är ganska väl bevisat att dessa inte går att känna under fysikaliska påverkansnivåer, utan på sådant som elen kan ge upphov och som man kan känna av.

Slutligen, till huvudfrågan. Hur sanerar man ett hus:
Det första är att få tag på någon elingenjör som faktiskt vet vad fan den pysslar med, och som inte tror på att det finns elöverkänslighet, men som är nyfiken på problemet som sådant. Denne kan sedan gå genom hela huset och föreslå åtgärder som baseras på fysikaliska principer och vedertagen vetenskap. Detta är mycket viktigt, för annars kan man helt garantera att det är placebo och då är det betydligt billigare att bara klistra aluminiumfolie på insidan av alla väggar istället.

För diskussion med denne elingenjör bör man kunna ta upp exempelvis ombygge till isolertrafo och TT-system, mätning av vagabonderande strömmar, byte av armaturer till likspänning, ombyggnation av ventilation, knx eller annan lågspänningsstyrning av brytare och uttag och byte av hela installationen.

Prisbild: nästan oavsett lösning är det inte mindre än femsiffrigt, vissa upp mot sexsiffrigt. Förmodligen kan bara konsultarvoden uppgå till kvartsmiljonen...

Oavsett vad bör man nog ändå först gå till psykologen och diskutera om det kan hjälpa med livsstilsförändringar istället, för det är den _avgjort_ billigaste lösningen och förmodligen den lösning som leder till högst livskvalitet i det långa loppet.


Hälsningar från en elingenjör som inte tror på elöverkänslighet (som diagnos, däremot som symptom absolut)
 
  • Gilla
sad_ant och 6 till
  • Laddar…
Har varit i kontakt med en elinstallatör som kommer att besöka mej nästa vecka. Därefter vet vi vad som strålar och vad som kommer att behöva göras. Han menar att man ska göra några inledande prioriteringar:

1 Se till att sovrummen erbjuder en bra elmiljö.
2 Inventera alla elektriska enheter som innehåller kretskort, stora som små.
3 Montera eget jordtag för skydd mot magnetfält

Han verkar veta vad det handlar om så vi går vidare här.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.