Vi har (nästan) bestämt oss för att byta värmesystem. Vi bor i ett äldre hus och har eldat med ved i många år. Veden har vi själva kapat och klyvt, och efter alla dessa år känner vi att det börjar ta emot lite, samtidigt som känslan att slippa vara slav under vedpannan lockar. Därför tänker vi oss ett bergvärmesystem. Grejen är att vi har en himla massa ved kvar (runt tre års förbrukning) och funderar lite på om man antingen eldar upp detta först och väntar med bergvärmen, eller om man istället skulle skaffa ett kombinerat system nu. Det handlar om något som heter CTC GSi-12, som tydligen kan styra två olika värmesystem samtidigt ("Tack vare EnergyFlex har du friheten att komplettera med solvärme, ansluta en befintlig vedanläggning eller en vattenmantlad kamin."). Finns det någon som har erfarenhet av detta? Andra tankar/åsikter? Tilläggas bör, att vi egentligen inte har något emot att jobba med veden, men kroppen orkar inte riktigt lika bra nu i mogen ålder. Vi köper ved till hyggligt pris och vet att det är den billigaste värmekällan, men vi vill inte känna oss så himla beroende av att elda. Ack-tanken är på 2 kubik. Vi har inte tillräckligt med elpatron för att slå på och sen tex åka iväg på vintersemester. Huset är enplans med två vinklar (ganska många ytterväggar) och en vedåtgång på runt 30 kubik/år.
 
Hur stor boyta, vilket ventilationssystem, plats i landet?
 
Boyta ca 130 kvm. Vi bor i V Götalands inland, på landet. Inget direkt ventilationssystem.
 
Då kan en luft/vattenvärmepump vara ett alternativ, ganska mycket billigare då ni slipper borra. Nackdelen är utedelen (fläkten) som inte är ljudlös som en bergvärmeanläggning. Ni kan koppla in en vattenmantlad kamin till det systemet om ni vill men kanske onödigt. Räcker kanske med en vanlig kamin, för myseldning och komplettering om det blir en vargavinter. Det går kanske att sälja iväg delar av vedlagret.
 
Tror du att en luft/vattenvärmepump drar mer eller mindre el än bergvärme? Man vet ju inte hur elpriset sticker iväg. Om det blir strömavbrott, skulle man kunna koppla en sådan pump till ett bensin- eller dieselverk?
 
Driften är något högre än bergvärme, men inte något att gråta över. Vet inte något om dieselverk eller liknande tyvärr . Brukar ni har flerdagiga strömavbrott ?
 
Nej, inte flera dagar. Däremot några timmar rätt ofta på höst/vinter när det blåser hårt eller snöar mycket. Kanske vore luft/vattenvärmepump ett alternativ att titta närmare på, trodde inte att det skulle räcka till. Kan en sån pump kopplas till ack-tank..? Eller kombinera med vedpannan?
 
Hur gammal är vedpannan? Hur mycket betalar ni för veden?
 
Ja, dom kan kopplas ihop, kolla tex på nibe.se eller ctc.se för att plugga på :)
 
  • Gilla
dajaskazal
  • Laddar…
Priset för veden varierar, men räkna runt 300 kr kubiken, i femmeterslängder. Pannan är ganska fräsch, vi köpte den för ca 7 år sen, en Baxi. Vi har den i garagebyggnad, med ca 16 m kulvert in.
 
Tack så mycket! Ja, vi behöver verkligen läsa på. Det är viktiga beslut, men lite jobbigt med en klämkäck försäljare som pratar mest för sina produkter.
 
Ok ni har inte pannan i kåken. Alltså ändras inga förutsättningar på vind osv om ni slutar elda. Har ni funderat på pellets eller är det bara värmepump som gäller?
 
Vi har diskuterat pellets, men känner inte så jättemycket för det alternativet.
 
Vilken värmepump som helst kan dockas med en vedpanna om det görs på rätt sätt.
Det är dock inte helt optimalt eller bra eftersom det handlar om ett lågtemperatur- och ett högtemperatursystem.

- Vedpannans radiatorvatten kan shuntas in i måttlig mängd på stigaren efter värmepmpen men med dess VB-fram temperaturgivare utflyttad utanför denna punkt.

- Man kan också förvärma tappvarmvatten innan det går in i värmepumpen. Se upp för legionella.

Frågan är om ni orkar elda tre säsonger till. I så fall gör slut på veden så slipper ni speciallösningar och kan ta hel eldnings-pension sen ;)
 
Tack för svar! Jadå, vi orkar elda ytterligare tre säsonger. Misstänkte nästan att kombi-varianten inte var optimal. Det får bli en renodlad variant. Det som är lite knepigt är att rörfirman menar att det är lika dyrt att installera luft/vattenvärmepump som bergvärme. Det ställer vi oss lite frågande till. Det är ju en rätt stor investering som ska göras och det gäller att hitta rätt system till rätt pris och samtidigt ta hänsyn till driftskostnaden, inte minst nu när det pratas om kraftigt höjda elpriser framöver.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.