Vi har införskaffat ett hus byggt 22. Den dränering som finns är urgammal, måhända från byggåret. Vi har en källare som är en betongplatta på mark.

Det verkar vara fukt i väggarna, men inget mögel. Vi har ingen ambition att göra något mer av källaren än att ha det som förråd/potatiskällare och det är ingen beklädnad på väggarna.

Måste man verkligen dränera, det går på en hel del pengar och nyttan känns inte uppenbar. Vår besiktningsman sade när vi köpte huset att det rentav kan vara dumt att dränera, eftersom huset kan sätta sig när det "torkar upp".

Är det någon som har erfarenheter/ideer?

 
Håller med Charlie :)
Förr i tiden valde man plats för husbygge med större omsorg och dom hus som byggdes på fel/ fuktiga ställen finns inte längre ;). Man satsade fex inte på en källare där det var för nära till grundvatten. Litet markfukt som kommer i väggarna längst golvet kan du knappast dränera dej ifrån. Finns det fukt högre upp på källarväggen och i marknivå så kan du se till att marken lutar ifrån huset minst det närmaste 0,5m - då får du ingen snösmältvatten mot huset på våren och det hjälper ju till att minska fuktbelastningen:). Pensla på kalasfalt på utsidan av grunden som finns under marken där du tycker att det kommer mera fukt än du vill acceptera. Om du ska magasinera fex trä och annat organisk i dina förråd i källaren så kan du alltid ställa in en billig kondensavfuktare (1000-3000kr) som håller rätt luftfuktnivå så att saker inte möglar. Allt detta kostar mindre än en omdränering :)
Lycka till med huset!
gaia
 
Nej, jag håller med de tidigare inläggen - det dräneras alldeles för mycket nu för tiden ;D. Källare byggdes förr i tiden som förråd och många hus idag har faktiskt blivit förstörda genom att man utökat boyta med att inreda källaren.

Är källarmurarna i hyfsat skick kan man punktrenovera ev dåliga partier och måla med genomsläpplig färg. Att lägga klinker direkt på betonggolvet ger ett fräscht lättstädat utrymme och det kan man också göra själv så småningom. Är man dessutom försiktig med vad man måste spara och inte fyller upp källarutrymmet med massor av skräp eller bra-att-ha-grejor som aldrig används så mår källaren bättre.

Om källaren är i acceptabelt skick idag skulle jag ändå börja med att ta bort eventuella växter som står längs husgrunden. Rötter är ett otyg mot gamla murar och håller dessutom kvar fukt i marken. Grus eller sten den närmaste halvmetern mot grunden är bäst.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.