Hur sjutton ska vi kunna få en relevant känsla för huset vi tänkt att bygga?
Vi ska i nästa vecka titta på ett "visningshus", vi har igentligen redan bestämt oss för Spoven men FH har inga regelrätta visnings hus så man måste gå ganska långt i prosessen innan man får titta på något hus(om man jämnför med att kunna titta runt i olika hus på tex. Husexpo)
Nu är detta hus vi ska titta på ganska exakt den planlösningen vi tänkt oss i undervåningen men vi upptäkte i går kväll efter att ha synat olika ritningar att detta hus är 2,5 m kortare än Spoven vi sett på kort som vi har förälskat oss i.
Hur sjutton ska vi kunna bestämma oss om det är värt att lägga till x-antal kr för att förlänga huset med 2,5 m?
Hur ska vi kunna få en exakt känsla för hur just vårat hus kommer att se ut?
Det är inte så kul att komma på under byggtiden att köket vart för litet osv.
Hur sjutton har ni andra gjort som inte kunnat tittat på ett exakt likadant hus som ni själva ska bygga?
 
Det är svårt för en ovan att omsätta en ritning till ett tredimensionellt hus.

Mitt förslag är att ni tar en kopia på planritningen och ritar in möbler skalenligt på ritningen för att få en känsla av hur möblemanget får plats. Passager mellan möbler bör vara på 80-100 cm för att inte få känslan av att det är trångt.
Får möblerna plats så fyller rummet sin funktion. Se gärna till att det är möjligt med alternativa möbleringar.

Vanligaste "felet" idag är faktiskt att man bygger för stort. Det skall ju värmas upp också.
 
Hemmakatten
Vårt hus (som vi just nu håller på och bygger) är arkitektritat och fanns därför ingenstans att se i verkligheten.

För att få en uppfattning om hur det skulle bli så tejpade vi med maskeringstejp upp viktiga funktioner och rum på golvet i vårt dåvarande vardagsrum. För oss kändes kök och vardagsrum viktigt, men även badrum. I badrummet tog vi bort den lilla, lilla bastun (vilket arkitekterna hela tiden tyckt vi skulle göra) eftersom det annars kändes för trångt. T.o.m. tvättstugan tejpade vi upp. Den är extremt liten men vi fann att det skulle räcka för oss.

Har man inte plats att tejpa upp ett helt rum, så kan man ta delar av ett rum eller kök. Det var mycket givande för oss. Vi gick omkring där mellan tejpbitarna och försökte föreställa oss hur hallen etc skulle bli. Vi t.o.m. flyttade soffa och matbord och ställde i de upptejpade rummen.
 
Vill man så kan man bygga sig en modell av huset i papper. Skriv ut planritningar och fasadritningar i en skala 1 till 20 eller 50. Klistra ritningarna på lite hårdare papp och klipp ut. Bygg sedan upp huset med innerväggar och dylikt.

Detta ger en möjlighet till att få en bild över hur saker och ting kommer att se ut. Självklart inte lika fysiskt som förslaget ovan men det kanske kan vara ett komplemet till det förslaget.
 
Tack för alla tips!
Nu har vi lyckats hitta ett hus med en ganska identisk undervåning som vi själva vill bygga. Var och tittade på det huset och nu känns det mycket lättare att veta hur stora el. små rummen är.
 
Väldigt li´ten extra kostnad att förlänga huset rent byggmässigt. Vi förlängde 1,2 m för att tvättstugan skulle bli 2,4 m bred och köket lite längre så att vår stora kökssoffa fick plats. Dessutom kunde vi också göra en klädkammare mitt emot tvättstugan på 8 kvm.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.