BirgitS
Har ni prövat med att höja temperaturen från 20 till 21 grader i något rum?
 
herregud skrev:
Tack för feedback.

Det är ett enplans på cirka 200 kvadrat.
Om jag håller ett papper vid köksfläkten skall det vara drag där trots att fäkten inte är på? Samma vid tvättstugan som har en fläkt som skall gå på automatik men aldrig rört sig.
Är det fläktar som enbart startar med automatik utifrån luftfuktighet så är det nog ett litet feltänk, beskriv gärna vad det är för fläktar ni installerat.

Ni ska ha fläktar som går konstant men med ett lägre justerbart varvtal, det är den funktionen som bidrar till er ventilation. Sedan ska de starta med automatik när man i badrum duschar, badar, etc, och tillför större fuktmängd. I en tvättstuga blir det sällan så fuktigt att fläkten går igång på autofunktion såvida ni inte hänger mycket blöt tvätt där.
Så de fläktar man väljer ska alltid kunna gå på ett förvalt varvtal oberoende av luftfuktighet.

Om en vanlig köksfläkt med fettfilter ska skapa självdrag behöver kanalen vara helt lodrät utan krökar och då i bästa fall.
 
Redigerat:
Problemet är fönstrena. De är kalla helt enkelt.
Om det finns elementer under de, då kan du dra på värme. Det hjälper om man tänder värmeljus och ställer vid fönstret.
Man ska inte ha torrt i huset så här dags på året. Luftfuktigheten ska vara typ 45-50%. Under 35% blir det väldigt torrt i munnen och halsen vilket inte är hälsosamt.
Det kanske drar runt fönstrena. Nya fönsterlister ska inte skada heller.
 
Börja med att sätta freshfläktarna på max hastighet, har du ett hus på 200kvm så är dom egentligen för klena för att ge ett tillfredsställande luftombyte. Enl Boverkets riktlinjer så ska man ventilera 0,35 liter per sekund/m2 =70lit. Det lär knappast 2 ynkliga freshfläktar klara... Ta dit en riktig ventfirma som får lösa problemet åt er:)
 
  • Gilla
exerg och 1 till
  • Laddar…
C carlsson206 skrev:
Börja med att sätta freshfläktarna på max hastighet, har du ett hus på 200kvm så är dom egentligen för klena för att ge ett tillfredsställande luftombyte. Enl Boverkets riktlinjer så ska man ventilera 0,35 liter per sekund/m2 =70lit. Det lär knappast 2 ynkliga freshfläktar klara... Ta dit en riktig ventfirma som får lösa problemet åt er:)
+1 på detta

Man skall egentligen inte varva ner badrums eller tvättstugefläktar alls och man ska framförallt aldrig stoppa dom helt

Kolla om det sitter kallrasskydd i kanalen från freshfläktarna. Dessa skall bort om ni varvar ner fläkten då dom ofta inte öppnar på lägre varvtal.

Kör dom helst för fullt dygnet runt om det inte stör typ sovrum eller liknande och se till att du har luftspalt under dörren till rummen med fläktarna alter aktivt överlufts don/ventiler

70l/s är Grundvent för 200m2 sen ska 4l/s per person läggas till
Plus 10l per badrum och kök
 
Känner att jag borde svara denna gamla tråd om vad som skett som tack för feedback men även för andra som har samma problematik.

November 2019 fick jag nog, det blev inte bättre. Jag tog då en ordentlig koll i ventilationsrören, badrum och tvättstuga. I samtliga satt kallrasskydd som inte fungerade. En del satt "fast" och reagerade inte på luftflöde och andra fungerade otillfredställande.

Kallrasskydden togs bort och och fläktarna går konstant på lågfart och reagerar per automatik när fukten ökar vid tex dusch eller bad. Utfallet blev följande.

1. Med början vid ca -11 grader ser vi lite fukt i de fönster som inte har värmekälla under (de med djup nisch).
Tidigare hade vi stora problem så fort det närmade sig nollan och under.

2. Ena badrummet torkar upp betydligt snabbare och smuts/avlagringar osv uppstår inte längre.
Tidigare upplevdes att duschen fick rengöras oftare

Med andra ord en stor förbättring och känns OK! Det som kvarstår är att ta bort ett halvt kallrasskydd som kvarstår i tvättstugan som är svåråtkomligt.
 
  • Gilla
Hep och 2 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.