Hej!
Vi står nu inför ett köp av hus. Kommer flytta in i mars och nu får jag äntligen tillgång till en egen trädgård!

Hur ska man bete sig i trädgården nu första året? Har ni några tips och idéer?

Jag längtar som sagt och är så sugen på att börja odla och grejja en massa men vill inte göra nåt allt för tokigt såhär i början!

Hjälp!!
 
Ta det lite lugn första året, flyttar ni in i mars så är det ju inte så mycket som växer. Så avvakta för att se vad som växer i eran trädgård och hur det växer. Hur eventuellt träd och buskar mår.

Så kan ni senare planera hur ni vill ha det när ni vet vad finns.
 
  • Gilla
Linderödsåsen och 1 till
  • Laddar…
Beror ju helt på:
1) Trädgården (hur den ser ut nu)
2) Vad du/ni vill åstadkomma (stil/typ av trädgård & funktioner)
3) Naturliga förutsättning (läge, växtzon, jord, etc)

Generellt är det alltid smart att avvakta första sommaren utan några större ingrepp för att se vad som faktiskt finns i trädgården redan. Sedan behöver man veta väderstreck, vindriktningar, om det finns surhål, marktyp etc. Var finns det sol och skugga, under hur lång tid på dagen, var är blåshål resp lä etc.

Vill man ha träd så ska de planteras först eftersom de tar längst tid på sig att växa upp, sedan stora buskar och häckar. Å innan dess bör man ha gjort upp en plan/design/layout av trädgården.

Sedan går det alltid att börja med köksland, ev i pallkragar, och lite pynteväxter. De är ju enkla att flytta när man väl har bestämt trädgårdens layout och funktion.

Edit: Tvåa på bollen.
 
Som sagt, ta det lite lugnt första året, rensa och röj försiktigt, ta foton och lägg ut här (eller på odla.nu) och fråga om det är saker du inte vet vad det är, elelr hur de ska skötas.
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.