Så FK får dras löst om drivern sitter i en kopplingsdosa i taket? Förstår jag dig rätt då? får det vara en kopplingsdosa?

Värmetåliga kablar, då pratar vi om ex RXKX? Ska den typ av kabel alltid förläggas i rör?

Får anslutningsdosa sänkas in i taket? Dom är ganska diskreta och en variant med dosan tillgänglig men något in sänkt i taket skulle kunna var en variant.
 
Skilj för det första mellan primärsidan och sekundärsidan. Fram till kopplingsutrymmet där du har drivaren eller drivarna måste det kopplas enligt reglerna för 230V, dvs FK i rör eller godkänd kabel (EKK, EKRK, EKLK, EQLQ etc).

På sekundärsidan: MD-99 har egna särskilda klenspänningskablar som är färdigkontakterade och kan dras hur du vill. All dragning efter drivaren kopplas alltså med det "ekosystem" av kablar och förgreningsdosor som är avsett för LED-spottar.

Jag satte MD-99 i badrumstaket och gjorde så här: Jag kunde komma åt taket ovanifrån från vinden. Jag plockade bort isoleringen och satte vanliga eldosor (kopplingsdosor) ovanför hålen där spottarna skulle sitta. Sen drog jag flexslang mellan dosorna och till en kapslingslåda som monterades uppe på vinden. I flexslangen drog jag alla kablarna till sekundärsidan. Till kapslingen drog jag även fram 230V från strömbrytaren till badrummet. I kapslingen monterades drivarna och kopplades in på primär- och sekundärsidan.
 
erix0n skrev:
Så FK får dras löst om drivern sitter i en kopplingsdosa i taket? Förstår jag dig rätt då? får det vara en kopplingsdosa?
Nej inte löst. Du kan på primärsidan dra fk i rör eller slang till en kopplingsdosa. Får drivern plats i dosan (knappat en normal dosa då) så är det OK. Det får alltså inte vara möjligt att komma åt FK trådarna någonstans. Fk är "enkelisolerad", det betyder att den inte har fullgod isolation.
 
Bättre sent än aldrig men nu är jag i på G med att sänka taket o montera spottarna. Kablarna på sekundärsidan är inget problem då spottarna (precis som f91jsw beskriver) har ett eget system.

Tanken är att sätta drivern intill kopplingsdosan där taklampan idag sitter så att jag kan komma åt den enkelt. Täcker hålet med ett doslock med snäppen.
Om kablarna som sitter i lamputtaget räcker till drivern (längdmässigt) är det OK att montera så då?
 
E
luffarn skrev:
Vem är Led och varför gör hen så? ;-)
Ska man göra det inomhus så är väl ändå badrummet lämpligast
 
erix0n skrev:
Om kablarna som sitter i lamputtaget räcker till drivern (längdmässigt) är det OK att montera så då?
Jag hittar inga uppgifter i tråden om hur det ser ut i ditt tak. Men om vi antar att du har en infälld dosa där det idag sitter ett lamputtag, så kan du troligen återanvända ledarna, dvs helt enkelt flytta dem från lamputtaget till drivdonet och sätta ett täcklock över. Om drivern även innehåller en dimmer behöver du dock dra fram en tråd till.

Hur blev det med sänkning av taket? Dosan måste fortfarande vara åtkomlig.
 
Sorry, va lite snabb i vanlig ordning..
Bra, då gör så som jag tänkt och ja det är en infälld dosa i taket där det idag sitter ett lamputtag :)
Jag vill ju så klart kunna dimra även om fokus nu är att få upp allt och tillsvidare köra med av/på. Då behöver man alltså dra en ny tråd från dosan till lampknappen?

Det blir sänkning av taket, 28+13mm och det håller jag på med nu. Tanken är att jag gör hål för ett täcklock där jag kan nå både den infällda dosan och drivern.
 
Jag hittar inga uppgifter i tråden om vilket drivdon du har valt ;) Om drivdonet har en inbyggd dimmer vilket är det normala valet för LED så krävs en eller två extra trådar ja. Sedan finns drivdon som är dimbara och dimras på primärsidan. Dessa behöver inga extra trådar.

Sedan förutsätter jag att drivdonet får plats i dosan, inte utanför. Om det ligger utanför direkt på innertaket måste du använda en mantlad kabel från dosan till drivdonet, en kabel som kan anslutas så att kabelmanteln dragavlastad i båda ändar. Inga lösa enkelisolerade ledare får finnas utanför dosan.
 
ingen telepati här ;)

Krävs för att det ska funka öht? Dimmerbrytare är inte inhandlad än
Kabel för dimmer är enkelisolerade? Dras den då i rör mellan dosa och driver?

Ok! Det är en malmberg driver och den får inte plats i dosan så den hamnar utanför så det blir en mantlad kabel (silikon om jag inte minns fel) från dosan till drivern.
 
Är lamporna valda? MD-99? Dessa finns i olika utförande om jag minns rätt, både för konstant spänning och konstant ström. Vad är det för driver? Malmberg har flera...

Om du behöver en extra tråd för dimmerstyrningen så kan du, om allting är infällt, dra FK mellan dosan för dimmerstyrningen och dosan i taket, ja.
Mellan dosan i taket och drivern kan du antingen skarva på en kabel eller trä på krympslang direkt på FK, det beror på hur anslutningen i pucken ser ut vad som fungerar.
 
Ja, MD-99.
Den heter enligt beteckningen på HE5030-A fast jag tycker inte den va så lik på bilden jag hitta på deras sida.

Perfa, tack. Jag ska kika hur det ser ut senare idag.
 
Är det OK med FK i rör mellan dosan o drivern? Gäller kabeln för dimmer
 
Nej, för det låter som att drivern inte hamnar i ett godkänt kopplingsutrymme utan direkt i undertak. Det får inte finnas lös FK i hålrum i byggnader, och du kan inte förlägga ett rör ända in i drivern. Om du behöver fas, nolla och pushtråd så kan du använda två kablar denna korta sträcka, eller möjligen trä en skyddsslang över tre FK.
 
Det stämmer, drivern ovanpå undertaket.

Fas + noll till drivern är dragen med mantlad silikonkabel (värmetålig), nu är det kabeln för dimmern som behöver dras från dosan till driver och då låter det som att FK med krympslang på är rätt väg? Avståndet är ca 30cm mellan dosan och drivern
 
Ja det får duga.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.