Hej

Vi ska bygga ett litet badrum på nedre plan i ett 1,5 plans hus med timmerstomme. Det är källare under 1/3 av huset. Vi tänkte bygga vårt badrum i en del av det stora vardagsrummet. Är detta möjligt? Källaren är inte under den del av huset som vi tänkte bygga i. Det ska vara toalett, handfat och dusch och blir ca 3 m2 stort. Hur mycket kommer detta uppskattningsvis att kosta och hur mycket kan/får man göra själv? Hur löser man dragning av VA?
 
Ingen som vet nåt om det här?
 
Är det verkligen ingen som har byggt ett helt nytt badrum, på det sätt som jag beskrev tidigare? :'( Dela i så fall med er av era erfarenheter.
 
Hmm...
Jag har inte byggt ett badrum enligt din beskrivning, men dock renoverat ett badrum.
Vad gäller VA så ska det som vanligt utföras på ett fackmässigt sätt...
Är det långt till närmaste V/A?
Misstänker att det blir endel jobb med att koppla in sig på det befintliga rörsystemet...

 
Det mesta får du göra själv, dock inte eldragning (om du inte är utbildad elektriker vill säga). Dock skall ni fundera på om ni _bör_ göra vissa saker själv, exempelvis VA-dragningen. I många fall lönar det sig att hyra in en hantverkare till att göra jobbet, de har ofta koll på material och lösningar som en vanlig Svensson som jag inte har en aning om.

Vi var osäkra på allt som heter badrumsbyggande (båda har liljevita programmerarhänder), så vi hyrde helt enkelt in en firma till att bygga badrummet med väggar, el, VA, kakel etc. Vi lade ned mycket tid på att ta in offerter och att intervjua firmor tills vi hittade en firma som det bara stämde med ("Jo, vi _kan_ göra som ni säger, men vi rekommenderar det inte." var en av svaren som vi sökte, en yrkesman som baserat på många års erfarenhet vågar säga emot kunden). Det blev bra, det blev snyggt, vi är nöjda och fattigare.

Ert badrumsbygge verkar mer avancerat än vårt, vi hade nära till VA. Pris är svårt att gissa sig till, 30 kkr-120 kkr, det beror helt på vad ni gör själva och vad någon annan gör och hur stora ändringar som behöver göras. Begär in offerter från några firmor och se vad som ingår i dem. Är ni händiga kan ni säkert göra en del av jobbet själv, är ni inte det så hyr in hantverkare istället.

/ama
 
Hej igen

Tackar för fina svar. Vi har kommit på att det går bra att dra V/A i krypgrunden först och sen vidare till källaren där det går fint att koppla in sig på det befintliga V/A-systemet. Vi räknar med att göra mycket jobb själv, men vet inte hur avancerat det är att montera t ex golvbrunn, så tips om det skulle vara fint. Annars får vi ofta höra att vi är händiga, så det går nog bra med det här badrumsbygget. ::)

// Lidman
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.