Hej.

Vi skulle bli väldigt tacksamma för lite hjälp och åsikter om vårt förslag på planlösning.
Vi tycker väldigt bra om vänstra delen av huset (kök, vardagsrum) men högra delen är lite sämre.
Nackdelarna som vi ser nu är att det blir en korridor som det inte går att möblera och att sovrummen blivit lite väl små. Vi har också två sovrum mot tvättstugan (kanske inte optimalt beträffande ljudet från tvättmaskin och värmepump).

Allrummet kommer bli fint som det är nu med fin utsikt.

Väderstrecken är ungefär rätt i bilden, dvs söder nedåt.

Ytterväggarna kan vi flytta lite grand, men huset får inte bli större (möjligen kan vi ta någon kvadratmeter från garaget) eftersom vi redan prutat på maximal byggarea för tomten.

Tack på förhand och kommentera snälla!

mvh Lars och Karin i Lerum
 
  • Planlsningsfrslag_mindre.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Nej, minsann. Detta är inte lätt, men vi försöker med en uppdatering i alla fall.
Vi provade att följa några tips och har nu gjort följande ändringar:

1. Utbyggnaderna på baksidan av huset har fått ge vika.
2. WC/Dusch har flyttats bort till tvättstugan.
3. Klädkammaren är borta :(
4. Alla sovrum har blivit lite större vilket känns bra.

Vad tycker ni? Har det blivit bättre eller sämre?

mvh Lars och Karin

PS, här finns några fler aternativ om någon orkar kolla:
http://picasaweb.google.com/lars.martin.larsson/FlerPlanlSningar
DS
 
  • lars4b.jpg
Varför vill ni ha huset vinklat? Beror det på tomten? Eller eftersträvar ni bara ett visst arkitektoniskt uttryck?

Precis som föregående påpekat fördyrar varje vinkel bygget avsevärt. Bygger ni istället en rätvinklig rektangel sparar ni massor av pengar. Vill ni ändå leka med linjer kan en kompromiss vara att bygga fristående garage som hävdar den önskade avvinklingen.
 
Hej. Tack för åsikterna.

Vinkeln tycker vi gör att huset får ett bättre utseende. Det ser mindre långt och radhusliknande ut och får lite liv.
Vinkeln följer också höjdkurvorna på tomten bra och ger mindre markarbete och sprängning vilket kanske delvis motiverar svängen. Mest är det nog en utseendesak dock.

Huset hade kanske blivit bättre med fristående garage, men vi vill gärna kunna använda garaget till mer än att parkera bilen i, som hobbyrum med arbetsbänk, förvaring mm. Då tror vi det är bra att ha det intill huset.
Men vi kanske tänker fel? Det är så svårt att veta innan!

Vi får förresten lite sjöutsikt mot sydväst och en fin äng mot söder. Norr till nordost är skog.

mvh Lars
 
Kan ni lägga "gångvägen" vid fönstren? Det är trevligt att titta på utsikten medan man går :) Dvs flytta badrummet och låta sovrummen bli djupare (och större)?

Om ni låter stora sovrummet byta plats med tvättstugan och kan ni använda dusch/WC till grovrengöring dvs närmare garaget.
Och kanske ta bort dörren (och gångvägen) till garaget och låta utgången till garaget vara genom allrummet? Man får gå en par meter utomhus men ni kanske skall ha en uteplats där? Jag tror inte man behöver gå direkt in i huset, det kan bli mycket oljespill lite beroende på vilken hobby ni har förstås.

Jag tycker det är en dålig ide att ha tvättstugan nära garaget (men vi har tyvärr det själva!) - I tvättstugor skall man hantera rena kläder, stryka och kanske sy. Grovgörat bör få någon annan plats :)
Ett annat alternativ kan vara att dela upp sovrummen i två avdelningar med tvätt/bad/dusch emellan. Kan vara bra om man t.ex har tonåringar. Om man är rädd för ljudet från tvättmaskin etc kan man väl isolera väggarna lite bättre just där?
/ikhve

 
Hemmakatten
Idéen att ha en "offentlig" och en "privat" del i huset är bra.
Vad jag saknar är genomsiktligheten. När man kommer in i entrén ser man en vägg rakt fram. Tittar man ner i högra hallen så slutar den med en vägg. Det hade varit trevligare att där kunna se ut genom ett fönster. Att kunna se genom huset ger ett luftigt och ljust intryck.
Jag saknar förvaringsutrymmen! Och vilken uppvärmning skall ni ha, ser ingenstans ett teknikutrymme eller pannrum.
 
Hej igen.
Tack snälla för att ni tar er tid att skriva.

Vi har också varit lite oroliga att entren blir tråkig så vi har på förslag att väggen till vänster om entren ska vara halvhög, kanske med ett hyllplan ovanpå. Då fylls dessutom korridoren av ljus från de stora fönstrena i matsalsdelen. Till höger i entren får nog bli skjutgarderober i så fall. Jag bifogar en bild hur det skulle kunna se ut från entren ut över den "offentliga" delen.
Angående insynen från entren spelar det kanske inte så stor roll när vi ändå har så stora fönster i matsalsdelen där man ser rakt in om man kommer nära.

Vi hade tänkt oss en Comfortzone frånluftsvärmepump som får stå i tvättstugan. Skulle vi om 20 år vilja ha pellets får vi bygga pannrum i garaget.

Angående förrådsutrymmen vet vi inte vad vi ska göra. Vi har fortfarande inga barn, men hoppas de dyker upp och vill gärna ha ett par barnrum i huset. Ska man offra några kvadratmeter någonstans och stoppa in en klädkammare? Var i så fall?

/ Lars (och sovande Karin)
 
  • vrum_liten.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
I vilket program har ni ritat inredningen? Skulle va jätteintressant om man på ett bra sätt kunde rita upp inredningen som ni gjort, blir ju genast mycket lättare att se om det funkar
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.