Det jag tycker är viktigt att tänka på är just väderstrecken.

Så som ni tänker med kök/v-rum tycker jag låter rätt, helst hade nog jag velat ha dem lagda i väst-syd-öst läge för att få in ljus under solens alla timmar.

Sovrum hade jag lagt i norr eller möjligen i öster, morgonsol är ganska trevligt att vakna till. Men inte i syd eller väst så detta kommer öka temperaturen i rummen. Dessutom vistas man inte så mycket i dem på dagtid så sol under dagen är inte så viktigt i min mening och när man ska sova vill man ha det mörkt.

Badrum kan jag tycka är trevligt att få in solljus, så allt utom norrläge här.

Tvättstuga känns som om det inte spelar någon jättestor roll men jag hade nog ändå försökt lägga den i syd el. väst läge.

jag hade även velat ha det stora sovrummet och barnens rum separerade och avskiljda, kanske med hjälp av ett kontor. Mest så att de kan vara med vänner utan att störa.
Och till sist hade jag velat ha 2 badrum, är man flera anser iaf jag att ett badrum är för lite.


Men sen kommer ju tomtens läge och spelar in en stor roll, vill man ha sovrum i norrläge, dvs ut mot gatan?

Vilken sida har ni tänkt er att ha parkering på?

Ska ni ha garage? Enkel, dubbel, ihopbyggt?

Vilka utrymmen är viktigast i prioriteringslistan? Kök/v-rum, bad, sovrum, tvätt? Ska ni ha allrum eller är det inte så viktigt?
 
Redigerat:
Jo, ni har båda justusandersson och Jarlsgård bra poäng i det ni skriver.

När jag ritat ut på en karta hur vi tänkt husplaceringen så verkar det nog fånigt att bygga ett vinkelhus trots allt.

Vädersträcken är nog det viktigaste. Angående morgonsolen kan det ju även vara trevligt att sitta i köket med en kopp kaffe och solen skiner in.

Jag bifogar ett flygfoto hur vi tänkt det. (inte så exakt)

Flygfoto över tomt med markerade planer för husplacering, infartsväg och garage, med kompassriktning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det som vi tycker är viktigt är:
-man kan befinna sig i köket och ha uppsikt över infarten
-det ska vara nära att gå med maten för att äta utomhus + köks-ö
-vardagsrummet ska ha nära till altanen (kvällssolen)
-tre stycken sovrum(varav två är 10-12m2 och ett minst 14m2) + ett arbetsrum/bibliotek (8-10m2)
-barnens sovrum avskilt från stora sovrummet
-två st wc (ett för gäster och det andra i anslutning till duschen)
-nära från sovrummen till dusch
-tvätt i samband med dusch så man kan lämna kläderna på samma gång man dushar
-klk i anslutning till tvätt

Allrum är inte så viktigt. Förvaring blir i garaget och vindsförråd.

Borde kanske gårdsvägen gå rakt på huset i detta fallet? Vi grävde en liten gårdsväg för ett år sen för att komma igång, den går att flytta.
 
Flygfotot förklarar mycket. Det läge för köket som ni valt känns helt riktigt. Jag tycker också att ni verkar ha en mycket bra känsla för rumsbildningen utanför huset med placeringen nära det som ser ut som en träddunge. Uppfarten skall absolut ligga kvar i sitt nuvarande läge. En uppfart rakt mot huset blir för mycket pekoral. Sedan måste ju entrépartiet utformas så att man ser att det är en entré.

Jag vet inte vilka frihetsgrader som ni har när det gäller husets yttermått. Har ni redan valt ett typhus gäller det att hålla sig innanför de givna ramarna, annars kan ni kanske finjustera yttermåtten så att sovrummen får optimal storlek och rätt proportioner samt att bad och tvätt blir tillräckligt rymligt. Tänk på att större inte alltid är bättre. Ett spännande projekt!
 
  • Gilla
Fudge_82
  • Laddar…
BirgitS
Se till att det finns utrymme för en liten uteplats för sommarfrukostar på östra sidan av huset, dvs placera inte huset för nära vägen.
 
  • Gilla
Fudge_82
  • Laddar…
Nu har jag en till frågeställning! Har suttit och ritat och försökt komma fram till något bra underlag åt er men blir inte nöjd med något.

Det är lite svårt att få till det ni är ute efter, försöka planera rummen optimalt och så vidare med era krav :p Blir ofantligt långa korridorer vilket jag själv skapt ogillar.

Så till min fråga, har ni problem med att gå igenom vardagsrummet för att komma till köket, eller tvärt om.. dvs gå igenom matsal/kök för att komma till vardagsrummet?
 
Förstår din frustration, känner likadant här :p

Långa korridorer är nog något vi också vill undvika. Vi har tänkt att vi vill ha köket lite avskilt från vardagsrummet. Köksbordet kan vi tänka oss får synas från vardagsrummet, men absolut inte köket.

Funderar att det kanske inte är så trevligt att gå med gäster igenom köket på väg till vardagsrummet, men det beror ju förstås på om man går "via" eller "igenom" köket.

Då kanske det vore bättre att gå igenom/via vardagsrum för att komma till köket, men då kan det bli onödigt långt och krångligt att gå med matkassarna till köket istället.

tänker:
igenom=från en sida till en annan
via=sneddar ett hörn

Vi är nog ändå intresserade över hur du tänker, vi kan ju få några tips och idéer från det :)
 
Några ytterligare synpunkter med ledning av flygfotot och det uppenbart lantliga läget: Den exteriöra förebilden bör vara "säteri" och inte "det lilla huset på prärien". Alltså hellre ett långt och smalt hus än ett kort och brett. Se till att taket får tillräcklig resning. Närmare 45 grader än 20 när det gäller taklutningen.

Ni måste väl ha eget vatten och avlopp? Var skall ni göra av de installationerna? Eget vatten brukar också kräva reningsfilter som både tar plats och låter och därför helst inte skall vara i boningshuset. Uppvärmning? En värmepump till bergvärme kan man ha i badrummet, men andra former kan kräva mer och specialiserat utrymme.
 
Fudge_82 skrev:
...
Långa korridorer är nog något vi också vill undvika. Vi har tänkt att vi vill ha köket lite avskilt från vardagsrummet. Köksbordet kan vi tänka oss får synas från vardagsrummet, men absolut inte köket...
Här är min lösning på problemet, som vi tycker har fungerat bra.
Köket ligger lite avskilt i sin vinkel, och är avskilt genom vitrinskåpet över "kökshalvön".

Och matbordet kan förlängas ut i vardagsrummet vid behov med extraskivor till 10+ sittplatser.

Har som sagt funkat utmärkt :)
Det är ju centrum i huset, med sov och bad på ena sidan och kök, tvätt och extra dusch/toa på den andra.

Ritning av husets planlösning med kök, vardagsrum, matplats, sovrum, badrum och tvättstuga markerat.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
justusandersson skrev:
Några ytterligare synpunkter med ledning av flygfotot och det uppenbart lantliga läget: Den exteriöra förebilden bör vara "säteri" och inte "det lilla huset på prärien". Alltså hellre ett långt och smalt hus än ett kort och brett. Se till att taket får tillräcklig resning. Närmare 45 grader än 20 när det gäller taklutningen.
Noterat!

Ni måste väl ha eget vatten och avlopp? Var skall ni göra av de installationerna? Eget vatten brukar också kräva reningsfilter som både tar plats och låter och därför helst inte skall vara i boningshuset. Uppvärmning? En värmepump till bergvärme kan man ha i badrummet, men andra former kan kräva mer och specialiserat utrymme.
Vi har kommunalt vatten, sen blir det eget reningsverk. Bergsvärme känns som enda vettiga alternativet idag.

Jag har suttit och ritat lite på RoomSketcher ikväll och försökt få till en ritning utifrån alla idéer och tankar jag fått av er. Allt kanske inte blir så lyckat ibland, korridorer och klädförvaring.

Det blev dessutom lite för många m2 på denna ritning (190m2).

Översiktsritning av enplanshus på 190 kvm med rum, badrum, kök och möblering i RoomSketcher-programmet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



KnockOnWood: Det ser bra ut och är säkert mycket praktiskt men vi behöver ha tvätt/grovkök i andra änden av huset.
 
Nu börjar det likna något. Utan måttsättning är det svårt att ha detaljerade synpunkter, men här kommer i alla fall några: 1) Flytta gästtoan till andra sidan entrén så man kan se fönstret i vardagsrummet direkt när man kommer in. 2) Jag är lite tveksam till att korridoren har varierande bredd. 3) Dörrarna till sovrummen bör vara inåtgående. Tänk igenom deras placering så att möblerbarheten inte försämras i onödan. 4) Kan ni inte ha glas i dörrarna till tvättstugan respektive groventrén så ni får in mer ljus i korridoren den vägen?

Gratulerar till kommunalt vatten! Eget vatten är bara en källa till besvär. Eget minireningsverk tar faktiskt mindre plats än infiltrationsanläggning, är friare i placering och säkert långsiktigt bättre både för er och miljön.
 
190 vs 150m2 är ju bara 600.000 i skillnad på priset om huset kostar 16.000/m2 som är ett ganska lågt pris vid nyckelfärdigt. Ska det vara ett timmerhus så är det väl mer 20.000/m2?
En stor bank med planlösningar går också att finna på skidstahus hemsida. Alla omritade hus av kunder har samlats i en databas och publicerats på deras hemsida.
 
  • Gilla
Fudge_82
  • Laddar…
Fudge_82: Jag tycker att ni med den senaste skissen har hittat en bra grundstruktur som det gäller att fila lite på så att den blir färdig. Tänk på att ett rums mått är viktigare än dess yta när det gäller användbarhet. Om barnens rum får ett djupmått på 4,2 m så kan man ställa 2 sängar efter varandra. Bredden på ett sådant sovrum bör aldrig vara mindre än 2,1 m. Ökar man bredden till 3,15 kan man ställa två sängar i ett hörn. En korridor bör aldrig vara smalare än 1,1 m. Den kan gärna vara något bredare i synnerhet om korridoren är lång. Normal tjocklek på en innervägg är 12 cm. Studera nu de måttkedjor som uppstår när ni lägger ut rummen intill varandra och försök hitta bra kompromisser.
 
Hur viktigt är det att köket har utsikt över infarten? För jag har eventuellt ett förslag, men där är köket mot baksidan :)
 
Härlig tomt med möjligheter....

1. Tråden borde fått den arbetsvilligaste människa att inse att diskussionen ska tas med en Arkitekt...

2. Att titta på andras objekt gör det lätt att inse om ni ska välja ett typhus eller om ni ska skapa eget.

3.Största värdet med att arbeta med proffs är att Huset blir säljbart på ett helt annat sätt samt anpassat för hela livslängden...

Börja med husets placering för att se hur den känns... Genius loci Platsens Ande ger er svaret

När placering känns bra...Hur ska huset brukas? Hur många ska bo o vara hemma i huset dagtid?
Planera huset efter den period när mest tid spenderas hemma....småbarnsår eller pensionärsår

Viktigaste platsen i huset är köket som ska ligga med kort avstånd till leverans av matvaror och frukostplats inne ute
 
Jarlsgård skrev:
Hur viktigt är det att köket har utsikt över infarten? För jag har eventuellt ett förslag, men där är köket mot baksidan :)
Jag tycker att det är rätt viktigt!

Så här ungefär skall det se ut:

3D-modell av en villa med tillhörande garage, köksfönster syns på husets högra sida.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


De två fönstren på varsin sida om det högra hörnet är alltså köksfönster.
Lite mindre höjd, för under dem är ju disk- och arbetsbänkarna.
 
  • Gilla
saiter
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.