Det är bara och hälla ut 433 MHz oljan och hälla i ny frekvensolja med 868 MHz spec! :rolleyes:

Nä skämt o sido, är det lättare att störa ut 433 än 868 MHz?
 
All radio går att störa ut, inga problem. ;)
 
hahalj
Det handlar ju om hur enkelt det är och till vilken kostnad. Det är bara att googla och läsa på så inser man att 433 MHz inte är nåt bra val.
 
13th Marine skrev:
All radio går att störa ut, inga problem. ;)
Absolut, skillnaden är väl att på 868 frekvensen får man inte sända konstant (vilket störsändare gör) och på så vis bör ju larmen kunna larma för att man bli utstörd.

Tänker spontant att man får köra en siren trådad till centralenheten så får man iaf igång den?
 
RilleRock
13th Marine skrev:
All radio går att störa ut, inga problem. ;)
Därför bör man titta över det mekaniska skyddet speciellt när man kör trådlöst larm.
Brytskydd till ytterdörrar, dörrstift till ytterdörrar är inte så dyrt, därefter fönsterlås som är lite dyrare.
 
GIX skrev:
Nä skämt o sido, är det lättare att störa ut 433 än 868 MHz?
Nej. Vanligt missförstånd, det är precis lika lätt om någon avsiktligt vill störa ut larmet oavsett om det är 433 eller 868 MHz.
Vad det handlar om är att det är större risk för oavsiktliga störningar då 433 MHz används för allsköns prylar. Kontentan är ju att syftet med larm är att uppnå en viss trygghet, ett larm man inte litar på p g a falsklarm eller uteblivna larm kan snarare minska tryggheten.
Hur stort problemet med otillförlitlighet på 433 MHz är i praktiken går nog inte att svara på, det beror förmodligen mest på hur mycket "brus" man har i det bandet där man bor.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
Yale easy fit verkar ha sabotagelarm för störsändning, hur tillförlitlig brukar den typen av funktionalitet vara?
 
Yale: Traditionellt hemlarm \Trådlöst \DIY basic.Något att sälja i byggvaruhusen... För egenövervakning av hemmet är det väl ok. Rökdetektorer finns. Färdigkonfigurerat är faktiskt jättebra men det finns andra färdigkonfigurerade larm också. Tämligen billigt men med tillval två brandvarnare och lite annat blir det ändå inget riktigt fyndpris ;-) Med denna lösning är nog största frågan inte utstörning utan om man själv hör sin mobil om det gäller... Verkar omöjligt koppla larmet till larmcentral ens om man vill så det är väl en klar nackdel. Man får vad man betalar för men man får också pengar över annat i säkerhetsväg.

Både 433 och 868-banden är väldigt smala så inga problem att störa ut de få frekvenserna som finns. Och då funkar inte den interna kommunikationen. Spelar ingen roll vad det trådlösa larmet försöker göra då.

Och eftersom det faktiskt finns tillfälliga störningar /annan kommunikation på de här radiobanden så blir ett tänkt larm som inte tål någon störning alls i princip oanvändbart. Ett trådlöst larm MÅSTE alltså tåla en viss dos utstörning innan det alls är vettigt rapportera att det är utstört. Och däri ligger själva problemet: Smashar man den detektor som försöker rapportera innan tidslimiten för accepterad utstörning gått ut så händer inget förrän kanske efter flera timmar, om ens då. Man har chans plocka ner hela systemet och tömma huset innan något rapporteras med andra ord.

Utrustning och implementering är A och O. Det bästa trådlösa larmet sitter med centralenheten oåtkomlig, är väl konfigurerat och har även oåtkomliga eller dolda detektorer. Många saker som kan gå snett där. Trådbundet är helt enkelt överlägset i tekniska avseenden.
 
Så, tänkte ge mig på en summering såhär efter ett tags användande:

Produkt
Det landade på Yale EasyFit Smartphone, 4195kr ex frakt från Låskompaniet. Då ingick centralenhet med siren, kameradetektor, knappsats och magnetkontakt. Samt ett (1) klistermärke, något snålt för en villa men efter kontakt med Låskompaniet & Yale fick jag ytterligare tre.
http://www.yale.se/sv/yale/yalese/p...rm/yale-easy-larmpaket/Larm-paket-smartphone/
https://www.laskompaniet.se/product/hemlarm-smartphone-yale

Efter installation dök en post med "Climax technology" upp i listan över anslutna enheter i min router, och en snabb googling leder till http://www.climax.com.tw/. Dvs Yale har gått på en mässa, hittat en leverantör och klistrat på sin logotyp på boxen. Lite förvånande av ett bolag i Assa Abloys storlek, men de har kanske ingen egen R&D. Verkar kommunicera via zigbee eller zwave, men man kan inte prata med den på något sätt.

Installation
EasyFit stämmer ganska bra, tämligen enkelt att få upp. En onödigt irriterande detalj var att det inte fanns hål för skruvar, utan bara fördjupningar där skruvarna skulle sitta. Synkning gick bra efter några försök, det var ffa kameran som inte ville visa sig. Manualen täckte det mesta, ordningen Yale vill att allt sätts upp kändes inte helt logisk. Den var inte uppdaterad med senaste ändringar i "appen" heller.

Användning
Det är en billig produkt, upplevelsen håller inte hela vägen, men jag skulle nog ändå beskriva den som prisvärd. Kameran reagerar helt ok på rörelser, men upplösningen är som en väldigt gammal mobilkamera.
Appen är inte en app utan en webbvy, dock verkar pushnotiser fungera även till Android, till skillnad från vad Yale själv säger. Den är lite yxig i inställningarna för när man vill att den ska kommunicera, antingen lite väl pratig, eller lite väl tyst. Meddelandena är inte särskilt läsvänliga heller med en blandning av koder, engelska och namn du gav enheterna. Det finns gott om potential för förbättring, men den får jobbet gjort. Appen hittar du här https://play.google.com/store/apps/details?id=yale.webview&hl=sv "Yale Home System(Europe)", som av någon anledning heter Yale Home System(UK) väl installerad.

En punkt som jag reagerade på var att det inte är tvåfaktor autenticering, och eftersom appen bara är en webbvy och webbappen tillgänglig direkt via www utanför "native" appen (efter lite googling), verkar det räcka det med användarnamn+lösenord för att stänga av larmet. Känns lite osäkert för att vara ett hemlarm, men å andra sidan är det kanske inte vanligaste hotscenariot för den målgrupp larmet riktar sig till.

Eftersom den kommunicerar via nätet möttes sambon av att larmet var igång en dag när strömmen gått när vi var borta, utan att vi fått notiser om det, så jag köpte en UPS som håller igång bredband+router minst lika länge som larmet. Det blev tydligt då också att sirenen är lite klen, man bör nog köpa till en utomhus också.

Minor annoyance: Jag måste av någon anledning trycka två gånger på "lås"-knappen för att larma på.

TLDR; Helt ok larm sett till vad man bör förvänta sig för ca 4000.
 
Redigerat:
  • Gilla
pperssons och 1 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.