Hej, vi är en familj som i vårt letande efter hus blivit mer och mer intresserade av att bygga ett NF hus på totalentreprenad genom någon hustillverkare. Vi har beställt ett antal huskataloger och ska även träffa en hustillverkare för att få lite allmän information. Vi har varken tomt eller koll på vår budget eftersom mycket av vårt kapital är "låst" i vår nuvarande bostad.

Skulle gärna få tips om hur ni som byggt NF hus har kommit igång. Hur sållar man bland alla hustillverkare när de inte ens har priser på hemsidan?

Innan ni börjat bygga har ni sålt dåvarande bostad och expempelvis satt er i en hyresrätt för att få en exakt koll på ekonomin?

Hjälper hustillverkare till att hitta tomt i önskat område eller behöver man själv ha köpt en tomt innan hustillverkaren anlitas?

Tacksam för alla tänkbara tips!
 
Jag skulle börja med att leta efter en tomt och köpa det först. Då är ni fria att välja vilken hustillverkare ni vill efter det.

Samtidigt bör ni gå till banken, eller gärna ett par-tre banker och fråga hur dyrt hus de är villiga att ge er lån för. Efter det vet ni mer om hur stort hus och med vilken standard ni har råd att bygga. När ni vet det blir det lättare att välja hustillverkare.
 
Nummer ett är budget, värdera lägenheten och prata med banken så ni vet vad ni har råd med.
Sen kan ni börja titta på tomter och hus.
 
Först bör ni gå till banken för att höra er för om era ekonomiska ramar. Efter det tomt. Det är ingen idé att bestämma sig för husmodell innan ni vet vad ni köper för tomt. Dels hur stort ni får bygga och dels vilken typ av hus som passar just den tomten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.