Utfasningen av glödlampor gör det inte lätt att hitta en ljuskälla som är acceptabel att titta direkt på.

Jag har ett gammalt hus (delvis > 200 år), stilen följer därför "äldre belysningstradition" och därav några klassiska porslinssocklar IFÖ-electric och vill ha en tillräckligt snygg ljuskälla i dessa. Halogen E27, tex. Osram Classic Eco, är acceptabla, men gärna så låg effekt som 10 eller 15W, vilket jag inte hittar. Någon som har tips?

Vit porslinssockel från IFÖ-electric för glödlampor, passande för äldre belysningsstil.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sett att det finns sk. LED filament globes. Vissa av dessa verkar svindyra, men ser de "gammaldags" ut? Är det "rätt känsla" att titta direkt på ljuskällan med typ sådana här? Lika problematiskt med färgtemperatur och färgåtergivning som alla övriga LED?

LED-glödlampa med glödtrådsliknande filament tänd på svart bakgrund, designad för estetisk äldre belysning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
LED filament globes finns med 2000K och då påminner de om en ljuslåga.
De är ännu gulare än traditionella glödlampor och trevliga att titta på.
 
Filamentlampor är suuuuuperfina. Håller på o ska bygga en stor ljusinstallation med 15 sådana hängande i vardagsrummet. De går ner i pris också mer o mer.
 
Hej!

Filament-LED fungerar kanon. Trådarna är tjockare än klassiska glödtrådar men ljuset är mycket likt. Finns i mängder av olika modeller också. Några exempel: http://svenskaljusgrossisten.se/produkter/filamentled/

Jag har bara LED i all min takbelysning och kompletterar löpande fönsterlampor etc med just filamentled.
 
hsd
Jag har provat ,biltemas, dessa filamentled och de är bra men inte lika varma som glödlampan
 
Den enda led filament-lampa jag har är starkare än du eftersträvar. Det är en Philips på 7,5W och 806 lm. Jag skulle säga att den är en bra ersättare till klara glödlampor i armaturer där lampan syns. Den har ett klart gulare ljus än mina andra led-lampor.
 
Avemo skrev:
Den enda led filament-lampa jag har är starkare än du eftersträvar. Det är en Philips på 7,5W och 806 lm. Jag skulle säga att den är en bra ersättare till klara glödlampor i armaturer där lampan syns. Den har ett klart gulare ljus än mina andra led-lampor.
Den som ersätter en vanlig glödlampa är på 6w.
Den på 7,5w och där glaset är färgat är gulare enligt mitt öga.
 
Ok, tack för många svar!

Jag måste väl börja testa några filament LED för att se om det är vad jag söker helt enkelt. Jag hittar inga låg-effekt halogen?

Tidigare erfarenheter av LED-världen är inte helt utan besvär. Sk. varm-vita-lampor LEDs har haft en gulfärgad kapsling runt LED-källan, ibland katastrofal färgåtergivning. Även några av Biltemas LED-lampor (ej filament, dessa har jag inte testat ännu) har varit i det närmaste oanvändbara.

Vill ha ett neutralt vitt till varmvitt ljus, dvs det man är van från glödljus och halogen, och jag vill ha ljuskällor med låg effekt/ljusflöde (det kommer vara ganska många och i nuläget utan dimning). Om någon har några bra tips, länka gärna!
 
Lite svårt att fånga. Enligt märkningen är färgtemperaturen 2700K. Glaset ser inte gult ut.
Tänd glödlampa med varmvit ljussken 2700K mot en ljus yta, utan synbart gult glas.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jag har likadana socklar i halva huset. Har stoppat i Airam dimbar filament led. Jag har 7 W, blir riktigt starkt ljust helt uppdimmad. För mig lagom svagt i min. Vill du ha roltogt svagt skulle jag köpa den svagare varianten.

Jag tycker att ljusbilden är supersnygg. väldigt dekorativt.
 
norrbottenstorpet skrev:
Utfasningen av glödlampor...
Om man som jag är bakåtsträvare ;) och inte köpte på sig stora mängder glödlampor innan dom blev "förbjudna" så kan man fortfarande hitta rätt mycket. Jag köpte t ex rejält med traditionella 15W klotlampor på http://www.lamportillallt.se nyligen - dom har det mesta.
 
richardtenggren
Jag avråder från lamporna från Classe, vi köpte dessa först, men returnerade dem då de var snea, köpte från Star Trading på Mio istället :) Tror vi har drygt tio stycken här hemma :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.