Har dragit igång golvvärmen (3slingor med 22mm Pex slang nergjutet i 100mm betong). Slangen ligger ingjuten i betongplatta men kommer upp i pannrummet som har torpargrund. Detta innebär att slangarna är oskyddade på en meter där de går upp i pannrummet. Har läst en del i olika forum om ev. Risk med att möss gnager av slang, vilket inte är sannolikt men det kan hända. Nu till min fråga: har någon förslag på om man kan behandla slangen med något som avskräcker mössen från att gnaga på den? Eg borde slangen isolerats men jag antar att de små liven gärna tuggar i sig slangisolering...? Kanske kan man behandla den med något...? Typ fotogen, tjära eller liknande som avskräcker. Tips någon?
 
Om du har en vägg el likn bakom så kanske plåtskydd som man använder för att skydda elledningar kan användas?

Eller sätta dem dubbla mot varandra runt rören och sno ihop dem med slangklämmor el galvad tråd?
 
Redigerat:
Vira in slangen i finmaskigt metallnät.
 
Varför inte ställa ut några slagfällor med lite gott bete så gnager de inte på något annat heller.

Protte
 
  • Gilla
Fotografen och 1 till
  • Laddar…
Slagfällor e grejer det😊! Problemet är bara att slangarna går "öppna" nere i torpargrunden och jag vill helst slippa att ladda/vittja/kontrollera fällor där. Ett finmaskigt nät är ju hyfsat enkelt att montera. Plåtskydd är svårt att få tätt med tanke på hur slangarna kommer från olika håll osv.. Nät eller något som luktar/smakar urk för de små liven hade varit perfekt! Borde väl finnas någon lasyr/vätska som får mössen att välja något annat att gnaga på...?
 
Det går inte att gjuta in dom då? Göra en form och fylla
 
Gjuta är en bra idé, men rören går i par 1m åt 3 olika håll nere i krypgrunden så det blir lite bök.
 
Att smeta på olika saker är mkt tveksamt. Framförallt därför att det dunstar / effekten avtar, samt att olika individer har olika preferenser. Extrapolering från min erfarenhet blir att om det är ett lättgnagt material så kommer det förr eller senare att gnagas på.
 
Tyvärr är det kanske som du skriver oldboy. Känns som stålstrumpa är bästa alternativet.
 
Nån stålslang liknande denna utanpå?
Flexibel metallslang av stål ligger i en slingrande form på vit bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Så du ska koppla loss fördelaren för att få dit metallslangen? När det finns rostfritt nät att Linda runt.

Protte
 
Men gnager råttor verkligen på slangen borde det vara stora problem för dom som har tex golvvärme lagd i gles och samma typ av slang använd ju till tappvatten också.
 
Har man golvvärme i gles och råttor/möss som kommer till där så har man problem. Inte nödvändigtvis för att slangen gnags i läck direkt, men det är en stor potentiell risk som bör störa nattsömnen.

Det är pss med elkablar. Det är långt ifrån alla som blir gnagda på, men om de blir det, och det blir ju ändå en del, annars hade inte bestämmelser för kabelskydd mot gnagare behövts, så blir konsekvenserna tråkiga.

Vid ett tillfälle fick vi in en mus i köket via vatten- och avloppsledningarna i köksskåpet under diskbänken. Den försåg sig av godbitar ur soppåsen och boade uppe på diskmaskinen där det fanns mjukt och skönt isoleringsmaterial och rejäl "golvvärme". Den gnagde sönder vattenledaren (i äkta plast) från pumpen till övre armen. Den hade även gnagt lite lätt på elkabeln, men inte in till kopparen... än... Hade vattenledaren varit i plåt eller koppar så hade de inte gnagt sönder den. Hade elkabeln varit skyddad av metall så hade de inte gnagt på den heller.
Slutsats: gnagare gnager på allt som är gnagvänligt, mer eller mindre och förr eller senare.
 
Har aldig hört om gnagd golvvärme men det bör i så fall finnas för möss kommer in överallt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.