hej alla!
har en fin? tomt på gång ;D men när man går där o traskar känner man sig väldigt osäker.... vad är det för mark...måste man spränga, påla eller vad???? snart börjar budgivningen, så vad ska man göra? är det bara att hålla i hatten och hoppas att markarbetena inte gör allt för stort hål i plånboken sen eller?...hjälp!!! :p :'(
 
Ja, håll väldigt hårt i hatten ;)

Nädå, det finns en massa man kan göra, det gäller bara att göra rätt sak vid rätt tid.

På denna siten finns mycket info under "Checklista för byggprocessen".

Hinner du inte med alla checkar för att budgivningen börjar kan man ju vara med och buda med ett, för dig, pris baserat på bästa tänkbara scenarion (=ingen pålning etc.). Sedan kan du vid kontraktsskrivandet föra in dessa punkter som du känner dig osäker på (+ några till) som förbehåll. Ex. stämmer ej uppgifter om anslutningskostnader enligt säljaren så hävs köpet, om pålning krävs överstigande en kostnad av 20.000 hävs kontraktet etc.

För att kolla upp pålning/sprängning kan man beställa en geoteknisk undersökning. Ett billigare alternativ, dock ej lika säkert, är att få med sig en erfaren "schaktgubbe" ut som kan uppskatta arbetet som man skall lägga ner. Sedan kan det han säger diffa mot verkligheten men oftast inte speciellt mycket om han har lite känsla.

Innan man gör det ena eller det andra så bör ni nog ta reda på VAR på tomten ni vill/kan bygga. En tomt kan ju mycket väl bestå av både bergspartier såsom svackor med lera.

Att få fram alla kostnader tar tid och då har oftast tomten redan blivit såld. I alla fall är det så i de attraktiva områdena så lite risker måste man nog ta.
Lycka till!



 
tack för ett bra svar :) jo man får nog ta lite risk om man ska vara med i matchen :p
 
Vi gjorde ungefär som djpa nämnde. Vi kontaktade ett husföretag där säljaren kom ut och tittade på vår skogsbevuxna bergknalle, helt utan kostnad förstås. Han kliade sig i huvudet och skickade ut en "grundkille" att titta. Han kliade sig också i huvudet och kom fram till att det skulle bli väldigt bra men väldigt dyrt. Han kunde på plats uppskatta var det behövdes sprängas och fyllas, kostnader för stödmurar osv. Givetvis mest spekulationer men hans tränade ögon såg ju ganska mycket mer än våra :)
Det slutade med att vi aldrig gav oss in i budgivningen över huvud taget.

Sen finns det andra alternativ än sprängning som dryftats på annan plats i detta underbara forum.
 
Vilma skrev:
Vi kontaktade ett husföretag där säljaren kom ut och tittade på vår skogsbevuxna bergknalle, helt utan kostnad förstås.
Viss försiktighet med den metoden...det har hänt att husnasaren har köpt tomten framför ögonen på tipsaren och sålt den vidare med god profit till annan kund.. :surprised:
 
Viss försiktighet med den metoden...det har hänt att husnasaren har köpt tomten framför ögonen på tipsaren och sålt den vidare med god profit till annan kund..
Så sant så sant! Men om tomten säljs via en mäklare och man har anmält sitt intresse, så bör man väl få veta om budet gått upp? Förvisso, ju färre budgivare desto bättre...

/En godtrogen en
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.