LED-belysning med GU10-sockel tänd på husfasad i mörker.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Jag köpte 13st LED 2009 med gu10sockel

De sitter i fasadbelysningen. Jag tände dem på en gång och de lyser ännu. Även den som sprack när jag tappade en träregel på den lyser ännu.
 
  • Gilla
fp01
  • Laddar…
Jag saknar vanliga glödlampor av följande anledningar:

1. Färgtemperaturen
2. Hållbarheten
3. Enkelheten
4. Priset

För mig är punkt 1 den absolut viktigaste. Ingen, absolut ingen, LED-lampa jag har testat har haft korrekt ljusåtergivning. Dessutom upplever jag att återgivningen försämras med tiden. Detta är en total deal breaker för mig, då jag är mycket känslig för färgtemperaturer och "onaturligt" ljus. Med den gamla tekniken med glödtråd visste man alltid hur färgåtergivningen var, men nu är det rena lotteriet.

Det verkar som att människor är olika känsliga för färgåtergivning. Vissa som sett de LED-lampor jag inte gillar, tycker att de har jättefint ljus. Jag blir samtidigt nästan illamående av grönsticket de ger.

Det är väl som med alla våra sinnen; en del personer är mycket känsliga för vissa ljud, vissa smaker, vissa lukter, hur vissa saker känns mot huden etc...medan andra inte alls reagerar på dem. Jag tror att jag har väldigt känsliga sinnen generellt då jag inte klarar ventilationssus, sover dåligt om jag inte har mycket mjuka lakan och har svårt för många dofter. Därför är det kanske inte så konstigt att jag även har svårt för ljuset som LED-lampor ger.

När det gäller hållbarheten så tror jag att i många fall där LED går sönder snabbt så handlar det om värme. LED-lampor tycker inte alls om värme, och det där att LED inte avger värme är en sanning med modifikation. Jag skruvade nyligen isär en utebelysning som slocknat. Den SMD-LED:en var monterad mot en kylfläns...trots att armaturen är avsedd för utomhusbruk. Så ni som upplever att LED:arna går sönder ofta, fundera på vilken miljö de jobbar i. Är det en downlight så kanske all värme går upp i elektroniken och förstör den.

Branschen var inte redo för utfasningen av de gamla glödlamporna. LED-tekniken var långt ifrån klar för marknaden, och det är den ännu inte. Jag tror dock att LED absolut är framtiden...men det är långt kvar tills de helt kan ta vid efter glödlamporna.
 
  • Gilla
thomas_nellbro och 5 till
  • Laddar…
"Mindre energi, mindre värme"

Hur är det relevant? Her i norden är det kallt och det man inte för ut av värme från glödlampan får man ta igen någon annan platts...

Jag gillar LED, men jag tycker det är vansinnigt att man ändrade lagen. Låt konsumenterna välja själva.
 
  • Gilla
nissenhj
  • Laddar…
Fruktsallad skrev:
Det mest irriterande med många av mina LED-lapmpor är att de tar tiiiiid på sig att få full styrka och ljus. Jag tänder tex plafonden i taket i sovrummet för jag ska hämta något och det är så dunkelt att jag inte ser. Ofta får jag tända en mindre lampa för att se vad jag gör odh när jag är klar och lämnar rummet så börjar det ljusna. Det är vissa lampor som är så här och jag blir tokig. Visst vill man slå på ljusknappen och så blir det POW, ljust! Inte dunkel, dunkel, dunkel och om 3 min har vi nått full styrka.
Köper jag fel sort eller varför blir det så här?
Att det tar länge för lamporna att nå full styrka beror på att dina lampor inte är några LED utan LE (lågenergi). En stor fördel med just LED är att de lyser för fullt direkt, du köper fel sorts lampor.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
mexitegel skrev:
Hur är det möjligt att det skulle vara mer miljövänligt med LED-lampor? Det kan inte finnas ens skuggan av en chans att det kan vara så. Tanken var god, men jag tror utfallet är något helt annat. Det är inte utan att man börjar misstänka att utfasningen av de gamla lamporna bara är ett enda lobbyverk av lampindustrin för att kunna öka vinsterna.

Varför jag nu är mer eller mindre topptunnor rasande beror på;

* Att majoriteten av de glödlampor som finns är av så fruktansvärt dålig kvalitet att de omöjligen kan vara miljövänligare sett ur dess livsscykel. Hade de hållit så länge som man förleds att tro hade kalkylen sett bra ut, men nu byter i vart fall jag lampor BETYDLIGT oftare än vad jag behövde göra "förr". De håller inte 15.000 timmar, de håller kanske 2-3000 timmar. Köpte man lågenergilampor på Biltema höll de minst 3 år, oftast 5 år, LED-lamporna håller runt ett år. Man kan förledas att tro att märkeslampor skulle vara bättre, men låt oss ta ett exempel från en av våra ljusslingor där vi har gått från billigt kina-skräp som bara höll ett år till "Markslöjd Made in Sweden" som höll i, ja just det, ett år! Vi har en julgransbelysning från 50-talet där det inte är bytt en enda lampa och den lyser fortfarande.

För enstaka LED-lampor håller premiummärken, typ Osram, längre men jag är rätt övertygad om att majoriteten av lampor som säljs i världen inte håller den kvaliteten. Det är ju bara att titta på vad som erbjuds på Ebay och man kan väl förvänta sig att det är den kvaliteten som förekommer mest i t.ex. Kina. Hur många lampor vi använder i västvärlden är ju antagligen knappt mätbart i jämförelse.

* Att man på grund av ovanstående måste läsa RECENSIONER för att köpa en sketen lampa

* Att en LED-lampa kostar 5-10 gånger mer än vad en gammal lampa kostade

* Att det krävs att man är mer eller mindre elektronikingenjör för att lyckas kombinera en LED-lampa med en dimmer. Och det är inte ens säkert att man lyckas då.

* Att färgtemperaturen är så olika mellan LED-lampor. Tidigare så var lampan matt eller klar. Punkt. Nu är det i princip omöjligt att ersätta en lampa och få samma färgtemperatur utan att köpa exakt samma lampa från samma tillverkare igen. Det innebär oftast att man måste beställa på nätet och vänta några dagar, eller sätta sig i bilen och åka och köpa en lampjäkel. Det senare är ju fantastiskt miljövänligt. Därtill är det en ren djungel med vilken ljusstyrka lamporna lyser. Förr fanns det typ 15W, 25W, 40W och 60W. Detta kan ju få det mesta att se ut som ett jäkla tivoli efter ett tag.



Min poäng är att tidigare så behövde man i princip inte bry sig om lampor, nu får man lägga ner både en hel del tid och en ansenlig större summa pengar på något som bara ska funka. Hur i hela friden kan man säga att detta är en bra utveckling?

Just nu skiter jag fullständigt i om det så blir så varmt att det går att koka julskinka i havet på Arktis. Ge mig glödlamporna tillbaka! Nu! :mad:
Håller fullständigt med ovanstående. Ta bara julbelysningen som vi köpte in i helgen. Fyra paket, samma artikelnummer, varmvit enligt förpackningen. Färgtemperaturen skiljer sig mellan slingorna. Inte så mycket att man ser det var för sig men när de sitter på träden intill varandra så ser man skillnad. Visserligen ett i-landsproblem men ändå störigt...
Köpte dimbara LED till badrummet. Fin temperatur på maxeffekt, hemsk temperatur dimmrad...
 
  • Gilla
nissenhj och 1 till
  • Laddar…
pelpet skrev:
Är det bara jag som gillar LED-revolutionen? Man slutar med effektmätningen och tittar på relevanta faktorer istället såsom ljusflöde, spridningsvinkel och färgtemperatur och dessutom kan man ha belysningen tänd dygnet runt utan att det nyper i plånboken.
Näe, du är inte ensam. :)

Jag kan förstå att om man är motståndare till förändring i allmänhet så är LED-övergången en jobbig tid. Men jag förstår inte att det leder till psykbryt, men det kanske är något greppbart i en tid när verkligen problem känns övermäktiga, som fascism på frammarsch, antibiotikaresistens och 20 grader över normalt vid polarisen…

- Jag har märkt att kvalitén på LED kan variera. Jag har haft några från IKEA som gått sönder och det är klart att det känns surt när livslängden ska vara längre och priset är högre. Jag har de som är dimbara som surrar störande. Jag har haft svårt att hitta tillräckligt ljussvaga LED (speciellt tidigare, det har blivit lättare nu).

Men det är liksom inte hela världen. Jag har andra som lyst riktigt länge nu utan problem. Det är ytterst trevligt att gå från 70 W till 7 W i förbrukning. Jag är också glad att jag kunnat få det mycket ljusare än tidigare, en klar fördel med LED över glödlampor. I garaget var det en lampa på max 60 W och den gav inte tillräckligt med ljus, nu har jag en kraftfull LED och allting är mycket lättare att se utan att jag behöver sätta upp ny armatur.

- Omställningen från gamla hederliga watt-tal till ljusflöde i lumen är förvirrande till en början, men det är ju bara en vanesak och löjligt att motarbeta i takt med att olika lampor är olika effektiva. Om ett antal år kommer det framstå som konstigt att mäta ljusstyrka i strömförbrukning.

"Pappa, hur visste ni vilken ljusstyrka ni skulle ha när ni köpte lampor om det var angivet i watt?"
"Ja du, det visste vi inte. Vi hade glödlampor, halogenlampor, lågenergilampor och LED-lampor och alla hade olika förbrukning, så vi försökte översätta allting till förbrukningen hos glödlampor istället för att lära oss lumen."


- Jag är SÅ GLAD att den hemska perioden med de så kallade lågenergi-lamporna är över. Gillade inte ljuset från dem och de var så sega att de nådde full ljusstyrka när det var dags att släcka igen (överdriver lite, men det var känslan ibland).

LED-utvecklingen går fortfarande raskt framåt, mycket har hänt på något år. Priserna sjunker allt mer på kvalitéts-LED och ny teknik som filament-LED öppnar upp för spännande lösningar. Det är lite bökigt med förändring och lite krångligare och det kommer nog vara det ett tag till, men framtiden är ljus på den punkten… ;)

P.S. Varför säger vi LED egentligen, vad var det för fel på gamla hederliga lysdiod?
 
Kör blandat, mest LED men några lågenergi har jag kvar. + traditionella lysrör.
Har dock lämnat tillbaka några LED på garatin då de gått sönder i förväg.
Detta enbart för att säljaren/tillverkaren ska få kännedom om att deras produkter inte håller måttet.
+ att jag själv är intresserad av hur länge LED håller.
de byten som har varit. har alltid varit kortare än halva garantitiden. så skriver de 3år har den gått sönder före 1,5år


Har aldrig sprungit och släckt lampor för att spara ström, Jag har tänt när det är mörkt och jag är vaken och släcker när jag ska sova eller åker hemmifrån. Ytterbelysning ska lysa den mörka tiden på dygnet, inget släckande där på natten.


Skulle fler lämna tillbaka sina trasiga ljuskällor innom garantitiden så skulle antagligen garantitiden / livslängden deklaleras kortare eller så skulle produktens kvalité ökas.


LED kommer att stanna ett tag, och de blir bättre och bättre.
Vid stora LED anläggningar så finns dock ett nytt bekymmer, Startsrömmen
kan vara problem vid tex gatljus
 
Redigerat:
mexitegel skrev:
Fast det där blir ju kontraproduktivt. Glödlamporna förbjöds ju för att minska energianvändningen. Om man då istället låter lamporna lysa längre så är ju en del av den potentiella energibesparingen borta. Totalt sett är det antagligen ändå en lägre energiförbrukning, men ändå :)
Jag ger högakteligen tusan i politikernas miljöposerande. Jag tänder de lampor jag vill för min egen skull.
 
Fruktsallad
Finns inte lågenergilamporna kvar? LE?
 
S
Att man skulle spara energi på kalla LED-lampor är en myt. Lär er av skol-fysiken. Energin är oförstörbar. Var tar energin vägen från glödlampan ? Jo till värme. Vad använder man värmen till ? Jo att värma upp huset. Så den extra energin från glödlamporna minskar faktiskt den normala uppvärmningen av huset. Inte mycket, men så mycket som man 'sparar' på LED-lamporna.
 
  • Gilla
nissenhj
  • Laddar…
Thronborg skrev:
Din kalkyl är nog korrekt. MEN..
det är en kalkyl som förutsätter att LED:arna lyser 10000 timmar! Mina 7st 6W LED utomhusbelysning räcker lite drygt 1 år. De drivs av en timer och är tända 8 timmar/dygn, det blir 2920 timmar/år. Och de går sönder efter 10-15 månader, varenda en. Vi ligger precis bredvid transformatorn så spänningavariationerna och pekar är obefintliga. Detta är annars en vanlig orsak till att LED:ar går sönder, de tål INTE större spänningsvariationer och klarar inte snabba peakar (strömstötar), en vanlig glödlampa är mycket trögare och klarar spänningsvariationer och pekar mycket bättre.
Nej, då är det något fel. De håller mycket längre i en sådan applikation (och det är inte bara min erfarenhet). Så antingen så köper du "konstiga" LED-lampor ur samma dåliga parti, eller så är något annat fel. Grillar du elektroniken i genom att dina armaturer är konstruerade så? (Eller så är din elkvalitet dålig. Den behöver inte vara bra bara för att man bor nära transformatorn).

Utomhus där det typiskt är svalare så skall man få dem att hålla betydligt längre än så. Jag har exv. fortfarande till stor del LE-lampor utomhus. De har inte gått sönder än, och jag skriver på sockeln när jag installerar dem. Det står 2007-2010 på dem som sitter i nu. Dessa har liknande elektronik som LED.
 
  • Gilla
Finndjävel
  • Laddar…
9Rune5 skrev:
"Mindre energi, mindre värme"

Hur är det relevant? Her i norden är det kallt och det man inte för ut av värme från glödlampan får man ta igen någon annan platts...
Ja, men ska man värma huset är det effektivare att göra det via värmepumpen. Lampor blir ju små direktverkande elelement i praktiken.

Dessutom värmer lampor på fel ställe och ibland med höga temperaturer, typ halogenspottar 50W.

Sedan behövs lamp-värmen inte på sommaren och kanske inte höst och vår heller.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 1 till
  • Laddar…
Snurrespratt skrev:
Att man skulle spara energi på kalla LED-lampor är en myt. Lär er av skol-fysiken. Energin är oförstörbar. Var tar energin vägen från glödlampan ? Jo till värme. Vad använder man värmen till ? Jo att värma upp huset. Så den extra energin från glödlamporna minskar faktiskt den normala uppvärmningen av huset. Inte mycket, men så mycket som man 'sparar' på LED-lamporna.
Att så kategoriskt påstå att det är en myt tycker jag är fel. Visst, det stämmer att energin är oförstördbar, men energi kan användas på mer eller mindre effektivt sätt, speciellt när det gäller uppvärmning av ett hus. Har du t ex en värmepump får du ut 4 watt värme ur 1 watt tillförd energi. Med en glödlampa får du ut 1 watt värme ur 1 watt energi. Dessutom används värmepumpens värmeenergi på ett bättre sätt, då denna avges under fönster för att motverka kalldrag. Energin från en glödlampa i taket tillgodogörs inte alls lika bra.

Sen behöver jag nog inte ens nämna LED kontra glödlampor utomhus...

EDIT: Svartöra var snabbare...:p
 
  • Gilla
Nyfniken och 2 till
  • Laddar…
Snurrespratt skrev:
Att man skulle spara energi på kalla LED-lampor är en myt. Lär er av skol-fysiken. Energin är oförstörbar. Var tar energin vägen från glödlampan ? Jo till värme. Vad använder man värmen till ? Jo att värma upp huset. Så den extra energin från glödlamporna minskar faktiskt den normala uppvärmningen av huset. Inte mycket, men så mycket som man 'sparar' på LED-lamporna.
Det där är en sanning med modifikation. Värmeenergin du får av glödlampor motsvarar vanliga el-element. Alltså dyrt som fan. De flesta har värmepumpar som gör att man får ut betydligt mera värme per förbrukad kWh. Dessutom är det inte optimalt att värma med glödlampor uppe i taket. Det är därför elementen placeras lågt eller att man använder golvvärme.

EDIT: Många om samma svar nu:surprised:
 
  • Gilla
Paxman
  • Laddar…
Jag har jobbat mycket med hotell och andra typer av anläggningar där det lyser mer eller mindre dygnet runt.

Med LED-lampor får man verkligen vad man betalar för. Trådstartaren säger att 60-70 kr för en LED-lampa är orimligt. För min är man i det prisläget fortfarande inne på "skräp-lampor". De ljuskällor vi väljer är ur Pro-segmentet och kostar mig som installatör över 200 kr / st. Men då får man en ljuskälla med upp till 5 års garanti, även i anläggningar som lyser dygnet runt. Har satt upp säkert ett par tusen lampor vid det här laget. De få lampor som gått sönder i förtid har vi fått ersättning för, inte bara en ny ljuskälla - utan även för tiden det tar att plocka fram stegen och byta lampan.

60 - 70 kr lamporna håller inte lika länge och har inte samma kvalitet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.