Jag tycker det låter lite överdrivet att påstå att LED allmänt sett håller dåligt. Jag har iofs. varit relativt sen med att sätta LED, har fortfarande några armaturer med vanliga glödlampor (och en hög med reservlampor). Men hos mig har två LED lampor gått sönder inom två år. Den ena var en Osram, den andra var udda märke. OSRAM lampan var en av 4 i en armatur, de övriga har nu hållit i ca. 4 år.

Jag tror att LED lampor i huvudsak beter sig som annan elektronik, dvs. några exemplar går sönder efter kort tid, övriga kommer att fungera i 20 - 30 år. Visserligen med sämre ljusutbyte mot slutet. LED som sådan minskar inte sin lyskraft med åldern, men LED lampor är som lysrör, genom att de har en fluorescerande beläggning som ger det vita ljuset, det kommer att åldras precis som i lysrör.
 
  • Gilla
martin43 och 1 till
  • Laddar…
Jag har inte letat efter statistik utan beskriver bara mina egna erfarenheter :).
LED:en främsta fördelar beskrivs ju vara lång livslängd och låg energiförbrukning. Besvikelsen ligger i att bara hälften av påståendena stämmer i mitt fall, hittills, och då känns det helt galet att behöva betala åtskilliga gånger mer för något som är sämre.

Ser man till felprocenten i bland mina LED-lampor så är den betydligt sämre än annan elektronik som finns i hushållet, så helt klart är produkterna på marknaden mycket undermåliga, även om man håller sig till etablerade märken.
 
Ligger en del i vad du tänker Mexitegel!
Håller med dig till fullo. Ingen tänker på miljöåtgången på Ledlampor vid tillverkning kontra dess besparing.
Julbelysning står väl på dygnet runt numera då det "inte kostar nått"
Tycker det är lite som med dieselbilar. Man sparar in lite på bränsleförbrukningen, men om det går
sönder något känns det som det är en dyr teknik vilket innebär att vinsten med bränslebesparingen är borta.
 
  • Gilla
mexitegel och 2 till
  • Laddar…
mexitegel skrev:
Att man förbjöd glödlamporna är väl en sak, men att lågenergilamporna också skulle bort tycker jag var att gå ett steg för långt.

Näe, störande är vad det är :)
inte konstigt att lågnergilampor bör försvinna, de är inte direkt miljövänliga de heller
 
  • Gilla
Broken arrow
  • Laddar…
Problemet är att man ute i stora världen jämställer bra för miljön med låg energiförbrukning. I Sverige (och en hel del andra länder) har vi ju relativt miljövänlig elproduktion, så det är med största sannolikhet ett nerköp för miljön att använda LED-lampor här om man ser till hela produktions- och transportkedjan.
 
  • Gilla
Shinue och 3 till
  • Laddar…
Jag upplever livslängden mycket positiv
Fick en auralight ledlampa från jobbet när jag köpte min lägenhet för 6 år sen som sattes i kökslampan.

Den lyser för fulla muggar än idag
 
nikasp
Jag byter ut både hemma och på torpet. Köper ibland dyr-Osram eller ICA:s som ligger mittemellan men favoriten är Biltemas med E27-sockel för 30 spänn. Klart trevlig färgtemperatur även om de känns lite skarpa utan skärm men så är alla klara lampor med synlig "glödtråd".
 
richardtenggren
Vi har haft "enbart" LED-lampor i ca 5 år, men jag hade även LED innan vi flyttade ihop.
Har aldrig haft något problem med någon som gått sönder, i början hade vi lite problem med olika färgtemperaturer men det är väl det enda.

Det vi har kvar är lysröret i badrumsskåpet och lamporna i ugnarna, men det får nog vara. Funderar ändå på byta ut badrumsskåpet.

Men då har ju vi bara inomhusbelysning :)
 
Hej

Vi har LED överallt, och köper aldrig "märkes" lampor, mycket Biltema, och från Kina, men tror nog Markslöjd lamporna är från Kina, precis som Volvo och allt annat! Mycket nöjd med kvaliteten, vi har kanske 1 lampa som gått sönder på 6år av 40-50 lampor, konverterat alla julsaker till Biltemas E10 lampa, lyser klart bäst, väldigt nära 3w glödtrådslampan, även julgransbelysningen har fått sådana, otroligt framsteg! Iskalla, och lyser dygnet runt, samt att dessa passar på alla ställen med E10, oavsett voltantal!

Tekniken går framåt, skönt! Köp en gammal rostig Merca, tänd ett stearinljus.."skojar"

Men visst kan man ha otur...ibland..
 
hsd
Seth89 skrev:
inte konstigt att lågnergilampor bör försvinna, de är inte direkt miljövänliga de heller
Innehåller kvicksilver
 
  • Gilla
nissenhj och 2 till
  • Laddar…
M
Jag är benägen att hålla med, det var bättre förr? Glödlampan, höll länge, man behövde bara hålla reda på watt, sockel, form och glastyp, thats it. Idag? Man blir ju vansinnig på alla sorter och färger och fan och hans mormor! Mina Nexa-brytare som fungerat klockrent med glödlampor i alla år gillar inte resistensen i LED och lågenergilampor.
Och dessa förbannade halogenlampor som är enda substitutet om man inte vill ha dom andra, håller typ 1/10-del av tiden, om ens det, av vad en vanlig glödlampa gjorde. Dom är inte direkt billiga heller!
 
  • Gilla
Shinue och 4 till
  • Laddar…
Här är livslängden på alla lampor lika usel. Wolfram, lysrör eller LED. Ingen håller ens i närheten av den utlovade tiden.
Har heller inte märkt någon skillnad mellan extra ohemult dyra märkeslampor resp lågpris (=ohemult dyra) "Kina-lampor". Att det sedan dessutom är som lotteri på tivoli vilken färg det är på det vita ljuset gör ju inte saken bättre.

Nä, det var bättre förr. Då hade vi ju inte miljöproblem. :)
 
  • Gilla
Shinue och 2 till
  • Laddar…
Excel
Köpte 7 st LED för 50 kr på kjell, får se hur länge de håller.

Jag har också en ljusstake från 50-talet, jag tror det skulle se fördjävligt med LED i den rent stilmässigt.

Elektrisk ljusstake från 50-talet med tända ljus placerad på fönsterbräda, reflektion i fönstret.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
nissenhj och 1 till
  • Laddar…
Allt är väl så? Inget håller den utlovade tiden, bilarna drar mer bränsle än utlovat, elbilarna går "upp till" antal mil som ingen når..
 
  • Gilla
nissenhj och 1 till
  • Laddar…
Ja, man får innerligt hoppas det här har ordnat upp sig innan man viker hädan, annars kommer väl ljuset i tunneln inte alls vara vitt. Om det ens lyser vill säga. :D
 
  • Gilla
thomas_nellbro och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.