pelpet skrev:
Annars är det ju trippel varningsklocka på affären. Varför säljer någon en tomt till långt under marknadsvärdet?
Jag hade kollat på möjligheterna att lägga tomten i ett fastighetsbolag för att minska risken för den egna ekonomin om det av någon anledning skulle gå åt skogen. Då kanske du kan gå in med en egen insats och låna resten.
Banken kommer inte låna ut till ett litet bolag utan att bolaget gör en betydande investering själv. Man kommer dessutom kräva att ägarna går i personlig borgen för det eventuella lånet eftersom det inte finns någon annan verksamhet i bolaget som kan bära en förlust i denna affären. För går affären i stöpet är bolaget i konkurs.

Dessutom är räntan högre för ett bolag samt att man åker på en lagfartsavgift till när man ska lyfta ut tomten ur bolaget.

Kontentan är att risken är densamma men omkostnaderna högre.
 
Redigerat:
Även om kommunen har krav på sig att förtära så betyder det inte att de inte får ta ut planavgiften den dagen området blir detaljplanerat. Där jag bor finns nya områden där planavgiften är över 500k + VA och el.
 
Vad det låter som så är det ju en privat markägare, eller bolag, som vill sälja. Om man tillåter sig att spekulera lite så kan det ju vara så att säljaren behöver ha in pengar för att betala detaljplanearbetet som kommunen debiterar för att ha råd att exploatera området.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.